ח"כ משה גפני: אסור שאזרחים ישארו ללא מענה. מדובר באסון לאומי. אם לקבוצה גדולה לא יהיה פתרון, נציע הצעת חוק ממשלתית.
מנהל רשות המיסים: ברוב המקומות ההצתה על רקע לאומני
ועדת הכספים של הכנסת התכנסה ביום שני 28 לנובמבר לדיון דחוף שכותרתו: "הפיצויים לנפגעי השריפות". זאת בעקבות גל השריפות, רובן על פי גורמי ביטחון הצתות על רקע לאומני, שפקד את המדינה לאחרונה.
רבים מתושבי המדינה, בעיקר הנפגעים שחרב עליהם עולמם, ציפו ועדיין מחכים להחלטה החשובה והדרמטית של הממשלה, האם השריפות יוגדרו כפיגוע לאומני.
מה הובטח בדיון לנפגעי השריפות?
|
פתח את הדיון יו"ר הוועדה, ח"כ הרב משה גפני (יהדות התורה): "מדובר על ארוע בקנה מידה לאומי. צריכים להתגבר על בירוקרטיה וחסמים, ועדת הכספים היא לא גוף מבצע אולם תיתן לנושא רוח גבית. אני מבקש שנקבל החלטה ברוח שר האוצר שאמר: אירועי השריפות בכל הארץ יחשבו או נזקי טבע או חבלה, וכולם צריכים לקבל אותו דבר ."
שי באב"ד, מנכ"ל משרד האוצר – מיום רביעי בשבוע שעבר עת פרצו השריפות נכנסנו לנוהל חירום. המענה כלל החלטה על מתן 2,500 ₪ לכל אדם שביתו נשרף ודאגה לקורת גג בין במלון, בין במלונית או בית הארחה. ממחר ישוחררו הצ'קים לאזרחים במטרה לסייע למי שביתו נשרף במילוי הצרכים המיידיים של אוכל וביגוד. בכל מקרה לא נותרו אנשים ללא מענה. עתה ממתינים להערכת מהנדס עיריית חיפה שיחליט לאילו בתים ניתן לחזור ואילו מיועדים להריסה. מעבר לכך, הסרנו חסמים ונתנו אור ירוק לתגבור תקציבים ומשאבים לכלל הכוחות והגורמים שמעורבים בטיפול".
באב"ד הוסיף: "מכיוון שמרבית ההצתות היו על רקע לאומני, נפתחה קרן מס רכוש וכל השמאים יוצאים לשטח. גם הממונה על הביטוח הנחתה את חברות הביטוח להוציא את השמאים כי אין החלטה גורפת שהכל על רקע לאומני. המטרה: עד סוף השבוע הקרוב כלל המבנים שנפגעו יקבלו הערכות שמאי. בכל מקרה, מטה החירום ימשיך לפעול ונוודא שהמענק משולם, מה הפערים ומי עדיין בבתי מלון, במטרה לתת מענה שלם. העיקר לא לעכב אזרחים. המענה שלנו הוא פועל יוצא מהמסקנות מהפעם הקודמת באסון הכרמל.
"אנחנו עדיין מחכים לאינדיקציה מסודרת וסופית מכוחות הביטחון לגבי מקור השריפות, ומיפוי היכן על רקע לאומני והיכן לא".
מנהל רשות המיסים משה אשר מסר כי רוב צוותי מס רכוש והשמאים בשטח, וכי העבודה מתנהלת בקצב ובצורה טובה: "עד סוף השבוע אנחנו מקווים לסיים".
עוד הוסיף: "אנחנו בדיאלוג רצוף מול משטרת ישראל לגבי המקור להצתה, וברוב המקומות היא אכן על רקע לאומני. נכריז היום ובימים הקרובים על המניע. מה שמוגדר כנזק איבה ניתן לפצות מקרן מס רכוש. הצתה פלילית איננה מכוסה במס רכוש. ההחלטה על מקור השריפה היא בידי המשטרה והשב"כ".
ח"כ אלעזר שטרן (יש עתיד) אמר כי צפוי שיתעוררו מחלוקות היכן שהאנשים לא יקבלו פיצוי כיוון שהשריפות לא פרצו על רקע לאומני, ויהיו ויכוחים באשר לפיצויים: "אם מוגדר אזור כסוג של אסון לאומי, לא נכון שאנשים שאיבדו את כל רכושם יחכו להחלטה האם מדובר בפיגוע לאומני או לא, אלא הם צריכים להיות מפוצים".
ח"כ מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני): "מי שיוגדר שנפגע על רקע לאומני יש לו פתרון. לגבי מי שלא, אך מבוטח בביטוח פרטי, גם לו יש פתרון. הבעיה נוגעת למי שנפגע שלא על רקע לאומני ואיננו מבוטח. האוצר צריך לקחת את זה על עצמו, ולא ניתן לגרור רגליים ולומר להם נפלתם בין הכיסאות כי המדינה לא נערכה לכך. האסון חשף שהמדינה לא ערוכה לטפל באנשים במקרה של אסון טבע נרחב, כי לרבים אין ביטוח וגם לא יהיה. נדרש שינוי בחוק כך שתהיה קטגוריה של אסונות טבע רבתי שמחייבת היערכות אחרת".
ח"כ מיכאל מלכיאלי (ש"ס) טען שהרבה בתי כנסת נשרפו באירוע וצריך לבדוק כיצד מפצים את הקהילות בבנייתם מחדש. היו"ר גפני העיר את תשומת ליבו כי יקבל עליו את המשימה ויפנה לשר הדתות שיירתם לסייע בעניין.
ח"כ חיים ילין (יש עתיד), תושב עוטף עזה וראש מועצת אשכול לשעבר , שרכש ניסיון רב עם בתים שנהרסו במהלך יירי הטילים: "אם לוקחים אחריות, לוקחים עד הסוף. בפיצוי ישיר נורא קל לטפל, אבל יש נזקים עקיפים,כמו באירועים אחרים, בסערת נפש אדירה, ולא יודעים מה המדינה תפצה ומה לא". ילין הוסיף כי נדרשים עוד 100 תקנים של עובדים סוציאלים.
גזבר עיריית חיפה ג'קי וקנין סיפר על האירוע ועל פינוי 60 אלף התושבים, כי המבצע היה לא פשוט אבל עבר בהצלחה. 1784 דירות ניזוקו בנזק כזה או אחר. 520 דירות הוגדרו לא בני שימוש, מהם כ-360 שעליהם תכריז עיריית חיפה כמבנים מסוכנים. שמנו אנשים בבתי מלון, היו כאלה שהלכו לקרובים. הארכנו את אפשרות השהייה בבתי המלון עד יום ראשון עד שנמצא דרך מה לעשות הלאה.
יו"ר וועדת הכספים ח"כ משה גפני סיכם את הדיון כשהוא שב על דרישתו שתפקיד המדינה לתת פתרון לכל מי שנפגע בשריפה: "לא יתכן שיהיה מישהו שייפול בין הכיסאות, ואם תהיה מציאות כזו – ועדת הכספים תיכנס לעובי הקורה ותקדם שינוי חקיקה. מדובר באסון לאומי, ואם יידרש שינוי חקיקה ואפילו פיתרון ביניים שיאפשר לתת מענה מיידי לכל הנפגעים, נקדם את זה בתוך ימים. אנחנו מברכים את שר האוצר על ההתגייסות המהירה ומתן תחושה שאנשים לא לבד. עד סוף השבוע נדע מה הכיוון ונקבל תמונת מצב מה נפתר ומה לא".
גפני התרעם על ארגון סוכני הביטוח שנעדרו מהדיון ואמר: "יש כאלה שחרב עליהם עולמם. לא ייתכן שלדיון חשוב זה הגיעו כולם ורק חברות הביטוח לא. אין מצב שהארגון יעמוד בצד, ואם יעמדו מהצד – יש שכר ועונש".