הוועדה לצדק חלוקתי | התנאים בבית החולים הגריאטרי נווה-שבע בבאר-שבע | 16-1-2017
אם מהיעדר משאבים, בשל מחסור בחלופות או מחמת ניהול כושל, תושבי הדרום נאלצים להתאשפז במוסד שהתנאים בו בלתי אנושיים. משה פריאל מדווח מדיון שנערך בכנסת אחרי שמטופל בנווה-שבא בבאר-שבע שלח יד בנפשו. ח"כ זוהר: "הוועדה מזועזעת והמומה ממצב בית החולים והיא דורשת לפעול לסגירת המקום או לטפל בליקויים"
בעקבות תלונות של בני משפחה של חולים שהגיעו לוועדה לצדק חלוקתי בראשות ח"כ מיקי זוהר, נערך דיון דחוף במצבו של בית החולים הגריאטרי "נווה שבא" בבאר שבע. במשך כשעה וחצי האזינו הנוכחים לסיפורים ועדויות קשות עד מזעזעות מבני משפחה ביניהם חבר כנסת שיקיריהם הקשישים והסיעודיים עברו במסגרת אישפוזם.
ציפורה חלפון, תושבת באר שבע שאביה היה מאושפז במקום בעקבות כריתה של מעי דק, סיפרה: "הגעתי עם אבי ואחרי כמה ימים שהיה שם היה צריך להתחיל טיפול דיאליזה. הוא נשאר בחוץ, שוכב בפתח המחלקה במשך עשר שעות כי שלחו אותו בלי ניירת. בבוקר מצאתי את אבי העיוור בוכה ונתחנן שאקח אוצו הביתה. כל הגוף שלו כואב בעקבות הטיפול. הוא התחנן לאחות שתכבה את המזגן כי חם לו והאחות אמרה לו תסתום את הפה, אתה לא המטופל היחיד כאן, הוא התפשט ושכב עירום כי לא יכל לסבול את החום. פצעי הלחץ לא אפשרו לו לשבת. פניתי לכל הגופים וביקשתי שיוציאו אותו משם אבל לא הייתה שום אלטרנטיבה כי הוא במצב סיעודי מורכב".
בדיון השתתף גם ח"כ טלאב אבו עראר, תושב הנגב שאמו הייתה מאושפזת בבית החולים בעבר: "זה בית קברות, לא בית חולים. לא אשכח כי תמיד היה שם ריח מצחין. אמא שלי נכנסה במצב בריאותי תקין ומתה כעבור 10 ימים כתוצאה מהתנאים במקום".
ראש אגף גריאטריה במשרד הבריאות אהרן כהן סיפר לנוכחים: "לפני שבועיים ערכה לשכת שר הבריאות ביקורת במקום בעקבות התפרצות מחלה, ובשבוע שעבר נערכה מטעמנו ביקורת נוספת מצאנו תנאים פיזיים ירודים ותחזוקה גרועה, בעיקר במחלקות של המטופלים על ידי קופת חולים. במחלקות הממשלתיות המצב יותר טוב. יש כשל שוק בהתקשרות עם קופות החולים שמקבלות הנחות של עד 30אחוז מהעלות-מה שמוביל לתחזוקה נמוכה".
חיים ראובני, המנהל התפעולי של בית החולים, התייחס לטענה שגופות הנפטרים נשארים במסדרון: "זה לא נכון. גופות הנפטרים מאוחסנות בחדרי קירור ולא במסדרון ופינוי מהמסדרון מתבצע בתוך כמה שעות, ולא כפי שנטען".
עו"ס חלי קליין, האחראית על השירות הסוציאלי במוסד, ניסתה ללא הצלחה לתאר תמונה וורודה: "השירות הסוציאלי מלווה כל מטופל וכל משפחה באופן מיטבי". כששמעו זאת בני המשפחה החלה סערה באולם.
גם ח"כ איילת נחמיאס-ורבין התעמתה עם קליין:
ח"כ אכרם חסון קרא להקמת וועדת חקירה בנושא.
מיכאל ביטון, ראש מועצת ירוחם ויו"ר מועצת הנגב, אמר כי כמו בשירות הרפואי הכללי, גם בתחום הגריאטרי קיים מונופול בדרום שמביא למתן שירות לקוי, שכן משרד הבריאות איננו מפקח כראוי על התנאים שמעניקות קופות חולים למטופליהם במרכזים הגיאטריים.
יו"ר הועדה ח"כ מיקי זוהר, שלאורך הדיון נראה המום מהדברים ששמע, סיכם: "הועדה מזועזעת והמומה מהתמונה שהתקבלה בדיון והיא דורשת ממשרד הבריאות לפעול לסגירת המקום לאלתר או לחילופין לשדרגו, משום שבית החולים "נווה שבע" הוא מקום רע שיש לתקנו מהיסוד. הוועדה חוששת שמבחינת הנהלת המוסד מדובר בשיח כלכלי ולא בחיי אדם. הוועדה דורשת ממשרד הבריאות לבחון ביסודיות עניין זה ועל אופי הרווחים והבעלות על המקום". עוד הוסיף כי הוועדה דורשת מהנהלת בית החולים לפעול לאלתר לתיקון הליקויים ולאפשר למטופלים שירות ברמה הטובה ביותר ולא ברמה "סבירה". בנוסף דורשת הוועדה הן מבית החולים והן ממשרד הבריאות להפעיל במקום חדר קירור מכובד שימנע מעבר גופות במסדרון.