הדיווחים מדיוני הכנסת נאספים בידי מתנדבי ומתנדבות המשמר החברתי ומתפרסמים בעריכת מתנדבים מתחום העריכה
לאורך רוב הישיבה דנו בשאלה מה תהיה ברירת המחדל של הקשישים הסיעודיים לקבלת הגמלה. תחילה היה ניכר כי ראש הוועדה אלי אלאלוף קיבל את דעת הרוב (חוץ מהאוצר), לפיה ברגע שהקשישים והקשישות מקבלים זכאות לגמלה, באופן מיידי הגמלה תגיע בצורת טיפול (ע'), ולאחר מכן יוכלו הזכאים לבקש להמיר את שעות הטיפול בכסף שייכנס לחשבונם.
אולם, בהמשך אלאלוף התבטא בצורה הפוכה, וטען כי קשישים צריכים לקבל בעצמם את ההחלטה במה להשקיע את הגמלה שהם מקבלים מביטוח לאומי. אלאלוף טען כי לא ניתן לכפות אופן זהה של טיפול על כל הקשישים, ויש להקנות חופש בחירה. כמו כן אלאלוף ביקש להבטיח שקודם כל הכסף יגיע לחשבון, כדי שלא תתעכב העברת הגמלה. ח"כ מוסי רז התנגד לדברים והקביל את הנושא לתחום החינוך, בשאלתו למה במקום חוק חינוך חינם המדינה לא מכניסה לתלמידים והוריהם כסף כל חודש לחשבון שיעשו בו כרצונם.
הדוברים השונים בוועדה, מטעם מרכז השלטון המקומי, העובדים הסוציאליים, מרכזי היום לקשיש, ונציגי חברות סיעוד, הזהירו מפני הפקרת הקשישים וחוסר טיפול ראוי שייגרם להם בעקבות מתן כספים כברירת מחדל במקום מתן טיפול. לטענתם, קשישים שמקבלים זכאות לגמלה, זקוקים קודם כל לטיפול סיעודי, שמבטיח את צורכיהם הפיזיים המידיים.
חה"כ איציק שמולי הדגיש כי במידה ואכן תתקבל ההצעה לתת אוטומטית כסף, יש להגביר את הפיקוח, ולהוסיף ביקורים של הרשויות המקומיות ועובדים סוציאליים, שייבחנו כי אכן הגמלה משפרת את מצבו של הקשיש, ולא מצטברת בחשבונו ללא ידיעתו או יכולתו להשתמש בה, או משמשת עבור בני משפחתו על חשבונו של הקשיש.
חה"כ דב חנין הציע שברירת המחדל למתן גמלה תהיה בשעות טיפול לקשיש, אך האחרון יוכל להמיר מספר מועט של שעות (4-5) בכסף.
לקראת סוף הדיון החל להתגבש רעיון, לפיו בשלב הראשון יקבל הקשיש אוטומטית את הגמלה בשעות טיפול, תוך אפשרות להחליף כ-5 שעות בכסף, ולאחר תקופה מסוימת (שתקבע בהמשך הדיונים), לאחר ביקור נציג וועדה של הרשות המקומית/עובד סוציאלי, יוכל הקשיש להחליף עד 100 אחוז מהגמלה בכסף. כמו כן, בכל עת יוכל הקשיש לשנות את דעתו.
לקראת סוף הדיון, ניכר היה שהעמדה של חה"כ אלאלוף אינה ברורה, שכן האחרון חזר ושב בו מקביעותיו בתחילת הישיבה, וכן ניכר כי לא מצויות בידי הוועדה מספיק עובדות מהשטח, או הצעות חלופיות מבוססות שעברו בדיקה על-ידי הגורמים השונים. באופן כללי לאורך הדיון עלו הצעות שונות לגבי אופן ביצוע הגמלה, שלא נתנו דגש על ההשלכות, ולכן נראו לא מספיק מבוססות. חה"כ אלאלוף נעל את הדיון בכך שיש לקיים התייעצויות לפני המשך קבלת החלטה בנושא.