הדיווחים מדיוני הכנסת נאספים בידי מתנדבי ומתנדבות המשמר החברתי ומתפרסמים בעריכת מתנדבים מתחום העריכה
כתבה" אורלי ארז
ועדת הכספים אישרה לקריאה ראשונה ברוב דחוק (8 בעד 7 נגד – התקיימה גם רביזיה), את הצעת החוק של ח"כ זוהר, שלפיה הוצאות כספיות של רה"מ לא יגולמו בשכרו לצורך חיוב במס (בדומה למצב ששרר עד שנת 2016 אז הוגשה עתירה בנושא). עלות החוק תנוע בין 100-200 אלף ₪ לשנה.
הדיון התחיל באיחור, היות וח"כים רבים השתתפו במקביל בדיון סוער בנושא "בחירת היועמ"שים במשרדי הממשלה".
תזמון הדיון בזמן שהוגש כתב אישום נגד רעיית רה"מ – הוצאות אישיות המושתות על קופת המדינה, גרר אחריו דיון סוער בקרב הח"כים – כאזרחית הרגשתי מאוד לא נח, בלשון המעטה עם הטון בו נאמרו הדברים ועם תוכנם (יו"ר הוועדה גפני, למשל אמר "נו…מגישים כתב אישום על חמגשיות").
ח"כ מהאופוזיציה אמרו שההצעה שלעצמה ראויה, אבל אם לא יקבע חד משמעית מהי הוצאה ציבורית, ומהי הוצאה פרטית – לא עשו דבר בחוק הזה.
ח"כ לוי מיקי אמר בין היתר, שלא ייתכן שבחוק יהיה כתוב "וטובות הנאה"…
יועמ"ש משרד רה"מ נקראה לדיון, ואמרה בין היתר "הנוהל במשרד קובע השתתפות של המדינה בהוצאות שנעשות עבור המעון הפרטי, כשראש הממשלה מבצע שם את תפקידו. השאלה היא מה הוא 'ביצוע תפקידו'. זו שאלה פרשנית אבל אין קושי לענות עליה – לפי ההבחנה אם הוא נמצא שם לצורך תפקידו, או במסגרת חופשה. אגב, גם בחופשה ראש הממשלה עובד, הוא פחות או יותר תמיד עובד, בכל מקום שבו הוא נמצא".
נציג משרד המשפטים אמר שההצעה מעוררת קשיים משפטיים, שכן במישור השיוויון היא מבקשת לקבוע שהאדם שמכהן כרה"מ יהנה מפטור ממס שיתר האזרחים לא נהנים ממנו, לכן מציע גילום הוצאות רה"מ, כך שלא יפגע בשיוויון. עוד הוסיף, שהפטור של נשיא המדינה הוא פטור מנדטורי. אין מניעה משפטית לחוק, אך יש קושי.
יועמ"ש ועדת הכספים אמרה בין היתר, שמבקר המדינה המליץ לקבוע תקרה להוצאות הפרטיות במעון הפרטי, וכן כי יוצג תקציב מסודר.
בסיום הדיון ביקש יו"ר הוועדה, גפני להזמין לדיון לקריאה שנייה ושלישית את יועמ"ש משרד נשיא המדינה, וביקש שיכינו נוהל – חשוב שהנהלים לגביי נשיא המדינה ורה"מ יהיו זהים.
השתתפו: יו"ר ח"כ גפני, אמסלם, ביטן, ברושי, זוהר, טיבי, סמוטריץ', עזריה, פולקמן, פורר, רוזנטל, רז, בירן, בר לב, לוי מיקי, בוקר, חנין דב (חלקם רק בחלק מהדיון).
משתתפים נוספים: נציגי משרד המשפטים, האוצר.
חומרי רקע
כתבה: ענבל גרינצוייג
המצב לפני הצעת החוק-
כיום ראש הממשלה משלם מס על רכבו הממוגן ועל השתתפות המדינה בהוצאות ביתו הפרטי בקיסריה – הנוגעות לתפקידו.
הצעת החוק מעוניינת לפטור את ראש הממשלה ממס זה, על פי אנלוגיה לפטור ממס הכנסה על תשלומים, שירותים וטובות הנאה הניתנים מאוצר המדינה בקשר למילוי תפקידו אל נשיא המדינה.
באם הצעת החוק תעבור, תתווסף למשכורתו של ראש הממשלה 8,000 ₪ – כ3,000 תשלום מס על רכבו ו5,000 מס על הוצאות מעונו הפרטי.
הבעייתיות בהצעת חוק זו היא בעיקר בהשתתפות המדינה בהוצאות ביתו הפרטי בקיסריה. קשה לשים את הגבול מתי הוצאות ביתו הפרטי נוגעות לתפקידו ומתי לא.
כמו כן המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (עו"ד רז נזרי) טען בדיון כי בחוק יש קשיים חוקתיים, וכי אפשר להגיע לאותה תכלית בלי חקיקה באמצעות הגשת בקשה מצד חשב האוצר לועדת הכספים בכנסת. לטענתו, באופן עקרוני משרד המשפטים אכן סבור שיהיה נכון לפטור ממס הוצאות שהם לצורך מילוי תפקידו של ראש הממשלה