לאורך כל הכנסת ה-20 נמצאת מפלגת מרצ בראש טבלת דירוגי הסיעות עם ציון ממוצע של 49 נקודות, נתון מעניין בהתחשב בכך שמרבית מהעשירייה הראשונה במדד הם חברי העבודה. ההסבר לכך טמון בשונות הגדולה בין ציוני חברי העבודה לבין ציוני חברי הכנסת של מרצ.
במקום השני נמצאת סיעת העבודה עם ציון של 39 והרחק מתחתיה יש עתיד (30), התנועה (27) והרשימה המשותפת (27) עם ציונים דומים. מעניין לציין שכאשר משייכים את עמיר פרץ למפלגת התנועה, התנועה מקבלת רק 23 בממוצע, ויורדת מתחת לרשימה המשותפת.
כך או כך, בתחתית רשימת האופוזיציה נמצאת חה"כ אורלי לוי אבקסיס עם הציון הנמוך ומעורר סימני השאלה של 18. אבקסיס אשר חרטה על דגלה לקדם חקיקה חברתית לא מרבה לעשות זאת בפועל.
בחינה מדוקדקת של סיעות הרשימה המשותפת מראה הבדלים בין סיעות הרשימה: חד"ש עומדת בראש עם ציון של 37 נקודות, אחריה תע"ל עם 21 נקודות ואחרונה היא סיעת בל"ד עם 19 נקודות בלבד.
סיעת ישראל ביתנו, שכיהנה בכנסת ה- 20 גם באופוזיציה וגם בקואליציה נמצאת עדיין מתחת לסיעת הקואליציה, כולנו, עם ציון של 4.5-. הזמן בו ישבו חברי הכנסת של הסיעה באופוזיציה אופיין במגמה חיובית בהצבעות על הצעות חוק חברתיות, אך כשהסיעה עברה לקואליציה המגמה הזאת התהפכה.
יש חיים אחרי המשמעת הקואליציונית
מפלגת כולנו מוכיחה שאפשר להילחם במשמעת הקואליציונית ולקדם חקיקה חברתית. עם ציון של 3.6-, היא נמצאת בראש דירוג סיעות הקואליציה. ואף עוברת את ישראל ביתנו שכיהנה גם בקואליציה וגם באופוזיציה.
אחריה ממוקמת מפלגת ש"ס עם ציון של 7.1-, אחר כך הליכוד עם ציון 11.2-, יהדות התורה עם 14.3- ואחרונה היא הבית היהודי עם ציון נמוך במיוחד של 14.4-.
מי כאן חברתי באמת?
כולנו, יש עתיד וסיעת היחיד של אבקסיס חרטו על דגלן לקדם חקיקה חברתית. נתוני המדד החברתי מראים מציאות שמעלה סימני שאלה אודות ההתנהלות של יש עתיד ואבקסיס. מפלגת יש עתיד וסיעת היחיד של לוי אבקסיס הן סיעות הנמצאות באופוזיציה ועל כן אינן מחויבות למשמעת קואליציונית – כלומר, הן חופשיות להצביע לפי צו מצפונן ולקדם חקיקה חברתית. תמוה אם כן מדוע סיעות אלו מגיעות לדירוגים כל כך נמוכים במדד האופוזיציה. מנגד, אנו רואים את סיעת כולנו, שחרף העובדה שחבריה מחויבים למשמעת הקואליציונית, הדירוג שלה גבוה משאר סיעות הקואליציה. מדוע? מכיוון שחברי הכנסת של כולנו אכן מקדמים חקיקה חברתית ונעדרים לא אחת מהצבעות על הצעות חוק לא חברתיות. ההיעדרות שלהם מקשה במידה מסוימת על הממשלה לקדם חוקים לא חברתיים ולא דמוקרטיים. כמובן שהיינו מצפים שחברי קואליציה יהיו אקטיביים יותר ויצביעו נגד הצעות חוק לא חברתיות, אך במציאות בה הממשלה מחליטה עבור חברי הכנסת כיצד להצביע, גם היעדרות מהצבעות על חוקים לא חברתיים נחשבת מאבק אפקטיבי.
לעוד פרטים על המדד:
לפרטים על החמישייה הראשונה באופוזיציה
לפרטים על החמישייה האחרונה באופוזיציה
לפרטים על החמישייה הראשונה בקואליציה