הדיווחים מדיוני הכנסת נאספים בידי מתנדבי ומתנדבות המשמר החברתי ומתפרסמים בעריכת מתנדבים מתחום העריכה
נכתב ע"י יגאל בריף
מטרת הדיון לדון בצו הקורונה ואישורו. הדיון הוא רק על חדרי כושר ובריכות לאחר ששאר הנושאים נדונו ואושרו כבר בשבוע שעבר.
ניתנת הזכות להערה ראשונה לחברי יהדות התורה – ברוכי ופימדרוס. הם מתלוננים על אפליה בררנית, גם הפגנה בתל אביב לא תשנה את דעתם שצריך לשנות את כללי ההגבלה. ההסברה לא מספקת הסבר שמאפשר לציבור להאמין ולבצע. חוזרים על הכשל ההסברתי שאינו מספיק והסיבה כי חלק מההגבלות לא הגיוניות. התוצאה חוסר אמון.
היו"ר מבקשת להתמקד בנושא שנשאר – חדרי הכושר והבריכות, כל שאר הנושאים טופלו.
ד"ר אמיליה אניס מומחית בבריאות הציבור ממשרד הבריאות: ביולי נהיה עם יותר חולים קשים ומונשמים. 18000 חולים פעילים, התוצאה למקרים מאומתים תוצאות רק תוך כמה ימים. נכון להיום כמות המונשמים נמוך יותר מהגל הקודם.
לסיכום מגמת עלייה, גם חולים במצב קשה, גם בפריסה גיאוגרפית. לא לשכוח את כמות הבדיקות.
אחוז משמעותי מתרחש בשטח הציבורי וקשה לזהות את מקור ההדבקה, גם בבר או מסעדה להבדיל ממוסד חינוכי או דומה מזהים. גם המינויים בחדרי כושר מכירים אחד את השני.
בבריכות יש צפיפות ללא מסכות וקוד של כללי מרחק. במסעדות יושבים ביחד בעת ארוחה ושיח, יכולה להיות התזה. יש קושי של שמירת ריחוק.
משרד הבריאות מבקש להדגיש שהתקהלות גורמת להידבקות.
מעירים כי בבריכות, לפי פרידמן, לא הוכח בשום מדינה שיש הידבקות ומה שמשנה זה הדבקה.
התפרצויות שקורות בחדרי כושר קורות בעולם גם. רוב ההידבקויות כתוצאה מחולה אחד בסדנאות למעלה משעה, כשיש צפיפות חום ולחות, מערבולות אויר לאחר שמתנשפים אחרי מאמץ.
ח"כית מילינובסקי בדקה את המחקר שהובא ע"י משרד הבריאות מקוריאה הדרומית ומתברר שמדובר בסדנת ריקודים סלוניים (ספורט לא ?…) מה שמסביר פעילות גופנית צמודה – ולא חדרי הכושר שמותר פה.
מירב מיכאלי, מיקי לוי, הילה ואזן, קוז'ינוב אנדרי ומליקובסקי כולם מביעים אכזבה על חקירה לקויה של משרד הבריאות וחוסר נתונים משמעותי לקבלת ההחלטות. התחושה שחלק מההחלטות מהבטן.
יו"ר הועדה שאשא: בהנחה שהקורונה תמשך לפחות שנה צריך ללמוד לחיות עם זה מבלי לפגוע בעסקים. לפחות מהנתונים לא נראה שההיסטריה בקשר לחדרי כושר ובריכות מוצדקת.
שואלים – לא הוצג אף מחקר משמעותי בקשר לחדרי כושר ובריכות. התחושה שההחלטות מהבטן. גם תאונות דרכים אפשר למנוע. צריך ללמוד לחיות אתה ולא לסגור את המשק ולהוסיף ל-80,000 מובטלים. אם בחדרי כושר נדבקו 35 מקרים במכוני כושר מתוך כמיליון חברים בחדרי הכושר (בחדרי כושר ובריכות אחוז הנדבקים לפי החקירות 0.1 אחוז), אז למה לסגור?
פרופ חגי לוין: מעריך את אמיליה ממשרד הבריאות, יש לקבל החלטות על בסיס נתונים. יש הבדל בין סיכון בחלל סגור וחלל פתוח. או לשקול סיכויי התפרצות. אין סיכון ספציפי בבריכה לפי הידוע עד היום. סיכון ההתקהלות קיים. יש לקבוע כללים, לאפשר גמישות ואפשרות פיקוח. לא צריך להקל ראש בדיווחים על חדרי כושר ובכל זאת יש לאפשר פעילות בהגבלות.
נציג מכוני כושר שמגישים בג"ץ – יציגו עשרות דוחות על קיום התו הסגול. חדרי כושר זה לא פנאי. מעסיקים כ-3,200 עובדים היו בחל"ת, עכשיו שהלקוחות מתחילים לחזור, התחלנו להחזיר את העובדים. נעזור לכם לחקור תגידו לנו איך כן. אנחנו עובדים, ואתם סוגרים.
ניר עוז נציג הבריכות – יש פיקוח מצדנו לפי כל ההוראות, אשרו פתיחה בבריכה עם אפס נדבקים.
דיון הועדה הופסק ונקבע המשך דיון ליום המחרת. הסיבה, חילוקי דעות בין מיקי לוי מוביל האופוזיציה לבין יפעת שאשא ביטון בנושא לכאורה "טכני" על תהליך ההצבעה. מיקי לוי דרש הצבעה לפי נוהל הצבעה כמקובל על כל סעיף בנפרד, ואילו יפעת שאשא ביטון דרשה להצביע על הצו בכללותו כולל החרגה של חדרי כושר ובריכות. אין ספק שעניינית רוב חברי הועדה תמכו בפתיחת חדרי כושר ובריכות בעיקר בגלל חוסר נתונים והצגה לא משכנעת של משרד הבריאות. יכול להיות שהויכוח על תהליך ההצבעה בעל משמעות לטווח הארוך לתהליך אישור חוקים ותקנות על ידי הכנסת.
לספורטאים שבינינו – נתאפק עוד יום…
– – – – –
יגאל בריף | הוועדה המיוחדת בעניין ההתמודדות עם נגיף הקורונה: צו לתיקון ולקיום תוקפן של תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש – הגבלת פעילות) (שינוי התוספת לחוק) (מס' 2), התש"ף-2020 | 12-07-2020