מקום המפגש: על גדת הירקון, סמוך למרכז דניאל לחתירה
רשם: יפתח בריל
נוכחים: ברוך אורן, צביקה פרבר, ליה נירגד, בועז רקוץ', אוריאל רז, יפתח בריל, חיה שיזף-מיכאלי, יפה פרידמן, שני גולדברג, דניאל דור, אילנה בן-עזרא, רובי פרידמן, אורית ? , יונתן פלד, ורדה גיל, אסתי סגל, נירית שרון, ארן רונדל, ליאור מנצ'ר, יעקב ?
חלק ראשון: ריכוז פרויקטים ישנים וחדשים
מנחה: בועז
ארן:
מחלקת המחקר כבר קיימת ומפעילה מתנדבים. בין הפרויקטים שבעבודה:
1. קובץ החוקים הגדול – מאגר חוקים הנמצאים בשלבי החקיקה השונים, לתועלת המשקיפים ועל מנת שנדע לצפות התפתחויות בשדה החקיקה. יש מתנדבים לפרויקט והוא נמצא בעבודה.
2. ניתוח תקנון הכנסת – אני ובועז קיימנו פגישה בנושא.
3. הפנקס לבוחר החברתי.
4. ועוד היד נטויה.
יונתן:
הוגשו בקשות למענקים מכחמש קרנות. יש להניח שתשובות, חיוביות או שליליות, יתחילו להגיע בסביבות ספטמבר. בשבוע הבא אסע לשוויץ לגיוס כספים לעמותה שלי (רעות-סדאקה), ואנסה לעניין תורמים גם במשמר החברתי. קשר עם קבוצות בציבור הערבי: בראשית דרכו של המשמר עשיתי כמה ניסיונות, אבל לא הייתה התלהבות. קיבלתי תשובות מנומסות משמונה או עשרה אנשים, אבל אינני יכול לומר מדוע לא היו תוצאות. אולי הם חשדנים.
בועז:
אני וליה צפויים להיפגש עם מנכ"ל קרן SEBA, בתקווה שמשאבי הקרן יאפשרו לנו להיות תלויים פחות בקרן החדשה לישראל.
ורדה:
התחלתי לכתוב תכנית לעבודה בבתי ספר. כתבתי מערכי שיעור שאפשר יהיה לבסס עליהם שיעורים, ואחד מהם עמדתי לנסות בערב מחאה בפרדס חנה (אך לא היה מספיק קהל). התכנית היא לבחון קודם כל את החומרים בקנה מידה קטן, ורק בשלב מאוחר יותר (בשנה הבאה?) לבחון כיצד נכנסים אתם לתוך המערכת. לאגודה לזכויות האזרח יש מערך של כעשרה מנחים העוסקים בחינוך, ואפשר לשתף פעולה אתם.
ליה:
הכנת סרטון ובו אנשים שביקרו בוועדות יכולה לסייע בשיעורים.
נירית:
לפני שבועיים התחלנו להוציא את הניוזלטר באמצעות המערכת החדשה. נכון לעכשיו אין עלייה גדולה בשיעור מקבלי הדיוור הפותחים את המכתב.
ליה:
אני מעורה בשני פרויקטים.
1. תהליך אטי ומגושם של בניית המשמר החברתי המקומי. אנשי המשמר המקומי מעוניינים להיות חלק מהעמותה שלנו, ומצד שני חוששים ומתלבטים. אני מנסה לא ללחוץ יותר מדי. ביום שלישי הבא תתקיים פגישה לפתיחת ה"משא ומתן" בנושא.
(דניאל, ליה ובועז מרחיבים מעט על מהות המשמר המקומי ומצבו הנוכחי. המשמר אמור לקיים נוכחות אזרחית במישור המוניציפאלי. מעבר לרעיון ולחזון, הם לא התקדמו הרבה ברמה הארגונית, ואינם מקושרים היטב בינם לבין עצמם. בשבוע הבא תהיה פגישה ראשונה להכנת תכנית עבודה, ואנחנו מקווים שהמשמר יוכל לסייע להם, הן במשאבים ומנגנון שכבר קיים, והן בעצה טובה מאנשים שכבר הצליחו ליצור ארגון מתפקד)
2. משמר הביטוח הלאומי – מתקדם על אש קטנה מאוד. יפית מנגל קיבלה עליה לרכז את הפרויקט, והיא נמצאת בקשר עם כמה מתנדבים שגילו נכונות לעזור.
3. פנקס לבוחר החברתי – חוברת קטנה שתופץ לקראת הבחירות בשפות שונות (כולל רוסית וערבית). המטרה: לשנות את האופן שבו מתנהלת מערכת הבחירות ולעודד בחירה ביקורתית ומודעת תוך הענשת מפלגות שאכזבו את הבוחר; להגדיל את אחוזי ההצבעה; לעודד בוחרים ללכת לחוגי בית ולהציג שאלות קשות על פעילות הח"כים. הפנקס יודפס בהמוני עותקים ויופץ בכל הארץ, ומימונו ייעשה באיסוף כסף מהציבור (crowd funding).
יעקב:
יש לי רעיון לא מגובש להכין כרטיס חבר במשמר החברתי.
רעיון נוסף: לנסות לשנות את ההגדרה של חבר כנסת. יש בציבור סלידה טוטאלית מחברי הכנסת. לשם כך צריך ליצור חוקה שיהיו בה משאלים תכופים, ושחברי הכנסת יהיו בה רק טכנוקרטים. את התפיסה הזאת של דמוקרטיה ישירה אני מציע לקדם
אילנה:
1. נתפסתי לרעיון ליצור קשר עם הקריה האקדמית בקריית אונו וליצור שם תא סטודנטים של המשמר.
2. לבקש למשמר חדר בכנסת [בועז: זה בטיפול]
3. מציעה לגייס מומחים שיוכלו להדריך את המשקיפים בוועדות הכנסת [תשובות: נעשו ניסיונות לאורך הדרך, לרבות מול ועדת יונה-ספיבק, אבל קשה לקבל מהמומחים באקדמיה תשובות בלוח הזמנים המהיר שלנו]
אסתי:
העבודה על שדרוג האתר תסתיים בימים הקרובים. התחלתי ליצור שיתופי פעולה עם הסדנא לידע ציבורי ועם היוזמה לפירוק הריכוזיות, ואנחנו מכינים כתבות משותפות. בהמשך נייצר עוד שיתופי פעולה. התחלתי לעבוד על "ספר עדויות" שירכז עדויות של משקיפים ויעמוד על המוטיבים המשותפים שניכרים בהן. בוחנים אפשרות להשיג לכך משאבים באמצעות "מימונה". הפייסבוק עייף לאחרונה – הממים שאנחנו יוצרים אינם מופצים בכמויות שראינו לפני כמה חודשים. ייתכן שאחרי החגים העניין יתחדש.
בועז:
לאחר שרם, אסתי ואני התחלנו תהליך של ניטור פייסבוק, עשינו כמה שינויים. קבענו לוח זמנים להפצת תוכן וממים. פרסמנו קוד התנהגות באתר. בהמשך השבוע ניפגש בנושא עם ארד אקיקוס.
ליאור:
מבקש שהאתר יותאם לעיוורים.
אני קיבלתי על עצמי לרכז את תיקון תקנון העמותה.
אני מציע לקדם דיבור עם אוכלוסיות מודרות. כשיוצרים קשר עם המגזר הערבי, חשוב לדעת שדמוקרטיה השתתפותית מעניינת להם את התחת. חייבים לדבר אתם על הבעיות המקומיות שלהם, כמו למשל על הגשר בכניסה ליישוב.
דניאל:
אני מעורב בפרויקט הפנקס לבוחר החברתי. אני משתתף בבישול הסדנא לכתיבה משפיעה למשקיפים, שינחו בה עיתונאים כמו אורנה קזין ואחרים. בנוסף אני עסוק בתפקידי כיו"ר הוועד. בשבועות האחרונים טיפלתי במעבר מהמבנה הקודם של העמותה לפורמט חדש המבוסס על ועד מנהל. אחד היתרונות של החלוקה לישיבות ועד ולישיבות דסק הוא לאפשר פגישות ועד יעילות וקצרות, ולעומתן פגישות דסק הנותנות מקום לשיחה פתוחה.
שני:
התחלתי לרכז את תחום של מיפוי קשרי הון שלטון ופנו כמה מתנדבים שרוצים לעסוק בנושא. תהיה פגישה בקרוב, אולי גם עם יפתח ונראה איך זה מתקדם. בנוסף אני ממשיכה לרכז את הרישום במושב הקרוב.
יפתח:
1. הוספתי לוח שנה חדש לאתר.
2. ממשיכים ביצירת קשר עם ארגונים אזרחיים חדשים שצצים, כמו פוליטי-ווץ'.
3. אנחנו שותפים למהלך משותף של ארגונים חברתיים רבים, בהובלת שתיל, להתמודדות עם תקציב המדינה ועם חוק ההסדרים. עדיין לא ברור מה יהיה בסוף התהליך. השתתפנו בכנס בנושא, והשגנו הסכמה על הצורך להיאבק על שקיפות בדיונים ועל פתיחת דיוני התקציב לציבור.
רובי:
קיבלתי החלטה לבקר בכנסת אחת לשבוע. בינתיים ביקרתי בדיוני ועדת הריכוזיות. נושא נוסף הוא משמר המנהל (מנהל מקרקעי ישראל). יצרתי קשר עם חנה קופרמן מפורום החופים. אני לומד בבית את חוקי המנהל והמקרקעין.
הערה – יש לנו המון יוזמות ואנשים שמרכזים אותן. אחת היוזמות היא קידום השותפות עם ה"מגזר" (הערבי). אבל יש הרבה מגזרים. לכשזה יגיע, ונהיה באמת מגזר חברתי, אני אתגייס לזה.
חיה:
1. הייתי בכנס של קרן רוזה לוקסמבורג בעניין הלוביסטים, והבנתי ששני מרכזת פרויקט בנושא. אני רוצה לקחת חלק בזה.
2. הבנתי שיש 2,000 פוסטים המחכים לתלייה. לקראת פתיחת שנת הלימודים אני מקווה לקדם את תלייתם במוסדות אקדמיים.
יפה:
אני בעיקר מתבוננת בעבודת המשמר מאז שהצטרפתי, ומנסה לבחון כיצד הפעילות נתפסת מבחוץ. יש לי מצגות בנושא, ואני מקווה לתרום בתחום הזה.
אוריאל:
1. מסמך התנועות הכספיות ממשיך להתפתח, ואני מקווה שביום מן הימים נגיש את המסמכים לרשם העמותות, ומתכונת הפרסום שלנו תהפוך לתקן מחייב לעמותות אחרות.
2. יצרנו שיתוף פעולה עם מגפון. בתמורה לסיוע שלנו בהעברת כספים למגפון, סיכמנו שנקבל מהם שטחי פרסום וטור קבוע באתר העיתון.
בועז:
הכנתי מסמך גוגל שאפשר לגשת אליו מקבוצת הדסק, ובו עדכון שוטף של הפרויקטים שהמשמר עוסק בהם.
כדי לייעל את עבודת המשקיפים בכנסת, אני פועל להשיג ל"משמר" תא מאויש בכנסת, בדומה לתאי העיתונאים.
ארן:
מציע לפרסם באופן פומבי שהתא, אם יוקם, יהיה פתוח לכל אזרח שמגיע לכנסת, ולא רק למשקיפי המשמר החברתי.
בועז:
אני ממשיך לקדם מול הכנסת גם את נושא האישורים הקבועים לפעילי המשמר החברתי, וגם את הגדלת מספר אישורי הכניסה לוועדת הכספים. אילנה – צריך לדבר על הקמת מחלקה משפטית במשמר.
בפגישת תכנון שקיימנו ציינו חמישה קהלים של אוכלוסייה מודרת, שיש לנו אינטרס כ"משמר" לפנות אליהם. לקהלים אלה צריך לגשת לא רק כדי לספר על נפלאות המשמר והאזרחות הפעילה – מפני שלזה בדרך כלל אין המשך – אלא לפנות אליהם דרך הנושאים המקומיים המטרידים אותם. הקהלים הם יוצאי רוסיה, יוצאי אתיופיה, ערבים, מתנחלים, פריפריה.
חלק שני: פנייה לקהלים חדשים
מנחה: ליה
יעקב:
יש להגיע לגמלאים, שיש להם זמן פנוי יותר מאשר לקבוצות חלשות שלא גומרות את החודש.
חיה:
יש להגיע לירושלמים, ביניהם גמלאים של האוניברסיטה. כמו כן – יש לבנות רשימות תפוצה של עיתונאים ולדחוף להם חומרים. ההשפעה על חברי הכנסת תהיה דרכם.
בועז:
מתנגד לגישה הפוליטית הישנה של סירוב להיפגש עם קהלים מסוימים, כמו לדוגמה המתנחלים. יש לנו הרבה דעות קדומות ואנחנו חוטאים בהכללות ביחס לקבוצות האוכלוסייה האלה.
ורדה:
אני חוזרת ואומרת שאנחנו צריכים רכז מתנדבים, או רכז כוח אדם, שידאג בין היתר לאנשים שיבצעו את הפנייה לקהלים החדשים. ואין ברירה אלא להוציא מכרז לרכז בשכר, מפני שלא נוכל לאייש את התפקיד הזה בהתנדבות.
ליה:
מסכימה עם ורדה. אני רוצה לחדד את מה שבועז אמר על חמש הקבוצות שנפנה אליהן. הפנייה לא תהיה הדגש העיקרי של פעילותנו.
דניאל:
אשר לפנייה למתנחלים, כל מי מאנשי השמאל שהצטרף למחאה החברתית הסכים ל"פריש-מיש". זה אומר שגם אם סירבנו בעבר לבוא להתנחלויות, אנחנו צריכים לחשוב על כך מחדש.
ברוך:
מברך על קיום הפגישה במרחב הציבורי. מציע ללמוד מהניסיון של "סופשבוע מהפכני בפרדס חנה" ולקיים מעגלי שיח מחאתיים עם נציג/ה שהוא מקבל הפנים לאנשים שעוברים ברחוב. עבד מצוין כאשר הצלחנו לכוון את התדר שלנו כמקבלי פנים, עבד מצויין בחיבור לאנשים חדשים.
בנוסף מתנדב להיות רכז מתנדבות/ים / הפקה לענייני רולאפים ומעגלי דיון ומעגלי צוותים מקצועיים שלנו במקומות מוצלחים לOUTREACH למשל בפרדס חנה ישבנו בשכונה האתיופית וזה עבד.
אוריאל:
השגתי בזמנו אישור מעיריית תל-אביב להצבת דוכן של המשמר במקומות שונים בעיר. כאשר הקמתי את מרכז המידע הגיעו לרוטשילד כל הקהלים – חרדים, כיפות סרוגות, שמאלנים, ימנים. הייתי שמח אם המשמר החברתי היה מקבץ בתוכו בדיוק אותו תמהיל של אנשים.
רובי:
מצטרף לסירוב להדיר ציבורים מסוימים, לרבות המתנחלים, וקורא לדבר עם כולם ללא הבדל. תומך בקריאה לגיוס רכז מתנדבים בשכר, ובאופן כללי לתגמל באופן חומרי מתנדבים שתורמים למשמר.
בועז:
מאז שהתחלתי להיות מנכ"ל, אין לנו רכז כנסת. בדיבור שלי עם חובב ינאי שאלתי אותו אם הוא מכיר בלימודיו אנשים שיכולים למלא תפקיד של רכז כנסת וקשרי ממשל. כרגע אין לנו משאבים, אבל אם בחודשים הקרובים יתקבלו משאבים נוספים נצטרך לחשוב על איוש התפקיד הזה. בשורה התחתונה: אנחנו מדברים על רכז מתנדבים.
חיה:
כדי להציב דוכנים בעיר או לערוך חוגי בית אנחנו זקוקים לחומרים מתאימים.
הבית הפתוח הוקם כארגון ישראלי ללא מטרות רווח בשנת 1997. לאחר שנתיים בהן תוכנן על ידי עשרות מתנדבים, נפתח המרכז הקהילתי במדרחוב בן-יהודה במרכז ירושלים. באוקטובר 2000 הנפנו לראשונה את דגל הגאווה ממרפסת הבית הפתוח, וביוני 2002 הובלנו "כנגד כל הסיכויים והציפיות" את מצעד הגאווה הראשון בתולדות ירושלים – אהבה ללא גבולות. כיום הבית הפתוח שוכן ברחוב הסורג 2 ומפעיל שירותים שונים כמו גם קבוצות חברתיות המיועדות לקהילה הגאה בירושלים ולתומכיה. המרכז הקהילתי מהווה מרחב בטוח, פתוח, מעצים ובעל נראות גבוהה של קהילתנו.