למרות הפגרה יתקיימו השבוע מספר דיונים בוועדות הכנסת. הנה כמה מן הבולטים שבהם:
[space height="6"]ועדה משותפת לכספים ולכלכלה, יום שני, 10:00 – מאגר מחירים ממשלתי: מתאימים את המציאות לתיאוריה הכלכלית
שכיב שנאן וכרמל שאמה חתומים על הצעת החוק המעניינת הזאת, שזכתה לתמיכת ועדת השרים לחקיקה. ההצעה היא שעטנז מוזר: התערבות עמוקה בשוק החופשי, ואמונה בכוחו של השוק החופשי. המודל הכלכלי הנלמד באוניברסיטאות קובע שכל זמן שהצרכנים נהנים ממידע מלא על המצב בשוק – התחרות בין המוכרים מביאה מאליה לירידת המחירים. ואולם במציאות הצרכן איננו יודע-כול, ולכן הוא משלם יותר. שאמה ושנאן מבקשים להתאים את המציאות למודל – ולחייב בחוק הקמת מאגר מחירים שיעודכן אוטומטית הישר ממחשבי רשתות השיווק, ויתריע לצרכנים על ירידות מחירים בזמן אמת. עוד על ההצעה בכתבת דה-מרקר.
ועדת הכלכלה, יום שני, 13:00 – הרפורמה ברשות המים עולה לדיון – וחברי הוועדה שגיבשה אותה מתנגדים
לפני שנתיים הוקמה ועדת ביין, שהמליצה על רפורמות במבנה רשות המים, ועל הקמת מועצה ציבורית שתכין תכנית אב למשק המים. הצעת החוק שהגיש שר האנרגיה והמים, עוזי לנדאו, מוצגת כמימוש של המלצות הוועדה; אלא ששלושה מהחברים שכיהנו בוועדה שיגרו מכתב חריף בקריאה לדחות אותה: "המועצה שמתוארת בהצעת החוק אינה עצמאית, ינהלו אותה שר האנרגיה והמים ומנהל רשות המים, חבריה יהיו חייבים בסודיות, לא יהיו לה הכלים לבחון מידע ולפרסם את עמדותיה. הצעת החוק משקפת פחד של הרשות והמשרד מפני חשיפה". גם ארגון אדם-טבע-ודין מתנגדים בטענה שהחוק ממעט לעסוק בפגיעה אפשרית בסביבה. פרטים נוספים בכתבת NRG.
ועדת הפנים והגנת הסביבה, יום שני, 09:30 – הצעה להטיל מאסר על מהגרי עבודה שישלחו כסף למשפחתם הענייה
הצעת החוק נוספת שנועדה להקשות על חיי מהגרי עבודה שהגיעו לישראל בניגוד לחוק. מהגרים רבים, חוקיים ובלתי-חוקיים, מפרישים חלק משכרם לתמיכה במשפחותיהם בחו"ל. לעתים קרובות התמיכה במשפחה היא אחת הסיבות להגירתם לישראל או למדינה מערבית אחרת. הממשלה מקדמת הצעת חוק הקובעת: "מסתנן המוציא כספים מישראל…דינו – מאסר שלושה חודשים או הקנס הקבוע [בחוק העונשין]". הסוכן שיסייע לו יהיה כפוף לחוק איסור בהלבנת הון. סייג מיוחד קובע שיותר משלוח כספים אם יוכח שבן משפחת המהגר נמצא בסכנה – אלא ש"לעניין זה לא יראו בתנאי המחייה בארץ מוצאו של המסתנן…שיקול לעניין מתן היתר".
ועדת חוקה, חוק ומשפט, יום שני, 10:00 – אישור חוק בוררות חובה: ייעול השפיטה או הפרטה של בתי המשפט?
שר המשפטים יעקב נאמן דוחף לאישורה של הצעת חוק חדשה, המבקשת להסמיך את נשיאי בתי משפט השלום לחייב מתדיינים לפנות לבוררות, במקום לקיים דיון לפני שופט. מטרתו המוצהרת של החוק היא הקלת העומס הכבד בבתי המשפט, הגורם לסחבת ולתורים. אך גורמים רבים טוענים שההצעה מהווה פגיעה בזכות למשפט הוגן, והפרטה-בפועל של שירותי השפיטה. הזכות למשפט הוגן תיפגע משום שהבוררים אינם כפופים לכל סדרי הדין הנהוגים בבתי המשפט, ופרנסתם בשוק הפרטי עלולה להטות את שיקול דעתם. ההפרטה תבוא לידי ביטוי בכך שבמקום לקצר את התורים בבתי המשפט באמצעות מינוי שופטים עובדי מדינה, משרד המשפטים מבקש להעסיק בוררים פרילאנסרים, שעיקר שכרם ישולם מכיסם של המתדיינים. הצעת החוק ומידע רב אודותיה אפשר למצוא באתר האגודה לזכויות האזרח, שפרסמה נייר עמדה המתנגד נחרצות להצעת החוק.
ועדת הכלכלה, יום שלישי, 13:00 – צמצום הריכוזיות במשק הדלק: עוד חוק אנטי-ריכוזי שקוצץ?
הצעת חוק משק הדלק נועדה להגדיל את התחרות בענף הדלק. היא מקדמת מעבר משיטה שבה המדינה מעניקה זיכיון למספר מוגבל של לספקים, לשיטה שבה היא נותנת רישיונות. אבל כמו במקרה של החוק לצמצום הריכוזיות, הנידון בימים אלה – גם כאן עלו טענות על ריכוך החוק בלחץ בעלי ההון. הפעם מדובר בחברת פז שבבעלות צדיק בינו, שהפרטת בתי הזיקוק הפכה אותה למונופול בייצור גז, נוסף לעיסוקה בזיקוק דלק והחזקתה ביותר מרבע מתחנות הדלק בישראל. הטיוטה הראשונה של הצעת החוק חייבה את פז למכור חלק מתחנות הדלק שלה, ואסרה עליה להפיק גז. פז שכרה את שירותיו של הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר, דוד תדמור – ואיומיו הביאו את הממשלה להשמיט את הסעיפים הבלתי רצויים. פרטים נוספים אפשר לקרוא בכתבת דה-מרקר.
[space height="15"]
>> ללוח הזמנים המלא של ועדות הכנסת