"הזנחה ואלימות במקום מחסה"
"מי יציל את ילדי פנימיות משרד הרווחה?"
"אלפי ילדים בישראל הנמצאים בסיכון מוצאים מבתיהם. הפנימיות אמורות להיות עבורם תחליף של תמיכה ושיקום אלא שבפועל, הם נתונים להזנחה חמורה. קורים שם דברים מזעזעים כמו מקרי אונס, זה כלא לילדים קטנים".
משרד הרווחה בתגובה: "הילדים מקבלים מעטפה חינוכית וטיפולית".
לכותרות אלה נחשף הציבור בישראל בתחילת חודש יוני השנה, בכתבת תחקיר של העיתונאית מיה איידן בערוץ 10.
זמן קצר לאחר מכן הזדרזה חברת הכנסת אורלי לוי אבקסיס, המזוהה ברגישותה הרבה ופועלה הנמרץ לנושא החינוך בכלל ולילדי החצר האחורית של המדינה בפרט, ליזום דיון דחוף בנושא. ביום רביעי (01/07/15) התכנסה ועדת העבודה, הרווחה והבריאות בראשותו של ח"כ אלי אלאלוף, אשר מאחוריו רקורד מרשים – 40 שנה של עשייה חינוכית טיפולית ובתפקידו האחרון היה יו"ר קרן רש"י.
בשעה היעודה לתחילת הדיון – 09:30, חדר הוועדה היה גדוש. אולם למעט יו"ר הוועדה והמוזמנים הרבים, בעיקר אנשי משרד הרווחה, מנהלי פנימיות, מפקחים ואנשי משרד החינוך, כסאות חברי הכנסת חתני השמחה היו ריקים. למרות שניכר היה ביו"ר שעיכוב זה של פתיחת הדיון מטריד אותו, אלאלוף לא השתעמם ולא לרגע."איזה יופי היום, זו כנראה הזדמנות לראות חברים שלא ראיתי אותם הרבה זמן", אמר לנוכחים שלחצו לו ידיים.
בשעה 9:45 החל הדיון בנוכחות קומץ קטן מאוד של חברי כנסת: חברי הוועדה אלאלוף, איציק שמולי, מירב בן ארי ומאיר כהן, אליהם הצטרפו יו"ר הוועדה לזכויות הילד ח"כ יפעת שאשא-ביטון, אורלי לוי אבקסיס, מיכל רוזין, קארין אלהרר וחנין זועבי. מנכ"ל משרד הרווחה יוסי סילמן נכח גם הוא. ראוי לציין כי לדעתי זו תעודת עניות לשמונה חברי כנסת, שהם חברי הוועדה, שנעדרו מדיון כה חשוב שיש בו עניין לציבור, אלא אם כן הם נדרשו להשתתף בוועדה מקבילה או פעילות פרלמנטרית חשובה אחרת.
היו"ר אלאלוף פתח את הדיון: "מגיל צעיר אני עוסק בטיפול. הייתה לי את הזכות לנהל בגיל 18 בית יתומים בקזבלנקה שם גיליתי לראשונה שילדים זקוקים לעזרה לאורך כל שעות היום והלילה. השאלה שלא הצלחתי לפצח היא שרוב המערכות הטיפוליות בישראל מפסיקות לטפל בילדים בשעות הלילה". עוד הוסיף ואמר כי בעקבות הכתבה הדיון הזה הוא אחד הנושאים הקשים והוועדה לקחה על עצמה לבצע מעקב אחר ביצוע פעולות הממשלה בתחום.
ח"כ יפעת שאשא ביטון, יו"ר הוועדה לזכויות הילד, ציינה: "תמונה קשה התגלתה בתחקיר ואנחנו כחברה חייבים להחזיר אמון לילדים האלה ולתת להם מעטפת טיפולית נכונה ותומכת". עוד הוסיפה ופירטה כי מהכתבה עולה כי בהרבה מקרים התגלה חוסר מקצועיות, הכשרה לקויה של צוות העובדים, תחלופה גדולה ובאופן כללי, "סימן שאלה גדול לגבי האנשים שאחראים על הילדים"
ח"כ איציק שמולי: "כתבת התחקיר העלתה נתונים מדאיגים מאוד מאוד לגבי אופן הטיפול של הרשויות המטפלות בילדים. ילדים אלה הם החוליה החלשה ביותר בשרשרת והפגיעה היא כפולה. על כל ילד כזה שנפגע ולא מקבל את הטיפול הנכון ונמצא במצב הזה, הקירות במשרד הרווחה צריכים לרעוד". שמולי הוסיף והזכיר כי בשנת 2011 נכתב דו"ח דומה על אותן בעיות והוא מצפה לראות מה נעשה. "קטינים שאין להם מקום במסגרות טיפוליות ומחכים הרבה זמן להיקלט, הועלו טענות קשות מאוד על האופן בהם הם מטופלים, הועלו טענות לגבי אנשי צוות ללא הכשרה מתאימה. אני מקווה שנשמע את התשובות של מנכ"ל המשרד ואנשיו". איציק גם הודה לערוץ 10 שהציג את הבעיה.
מנכ"ל משרד הרווחה יוסי סילמן נתן לנוכחים סקירה על האוכלוסייה המדוברת: ילדים עד גיל 18, חסרי עוגן משפחתי ומעל גיל זה, מאפייניה והבעיות העומדות בפני מערכת הרווחה."עד גיל 18 תופעת הילדים הנטושים והמסתובבים חסרי בית בפארקים כמעט ולא קיימת. התופעה היותר משמעותית שיש לנו איתה משבר היא צעירים מעל גיל 18. הבעיה היא לא עם אלה שגדלו בפנימיות אלא עם אותם אלה הנמצאים בקהילה, כמו: אוכלוסיות נוער חרדי מנותק, צעירים שחזרו בשאלה, צעירים שמעורבים בזנות. יש קושי לאתר אוכלוסייה זו ולשכנע אותה לקבל טיפול".
סילמן הוסיף ששרותי הרווחה מטפלים ב-11,000 ילדים הנמצאים בפנימיות ומשפחות אומנה, מהם כאלף נעדרי עוגן משפחתי. הם חסרי קורת גג, ללא ביטוח בריאות, לא מקבלים טיפול רפואי ושוויון ההזדמנויות עבורם היא סיסמה. עוד הוסיף והודה שבארבע השנים האחרונות במקום לטפל טיפול כירורגי, "נתנו אופטלגין בלבד".
ח"כ לוי אבקסיס ציירה לנוכחים תמונה עגומה על המצב הקיים והבלתי מתקבל על הדעת, בעיקר בטיפול בקהילה, אשר לדעתה לא מקבל מענה. "הודתה בפני אחת מהמפקחות הארציות וסיפרה לי על ילדה בת 8 המסתובבת ברחובות בעשר בלילה כי אמא שלה הלכה לאיזה שהוא מקום", אמרה, והוסיפה שאותה מפקחת אף הודתה כי "כשאני שולחת אותם הביתה לחופשה אני מתה מפחד".
ח"כ מירב בן ארי, שבעברה שימשה כמנהלת היחידה לקידום נוער בתל אביב, ציינה שמדובר על ילדים הנמצאים בקצה הרצף של הילדים במדינה, עברו חוויות וטראומות קשות ביותר, ומי שאמור לטפל בהם ולשקם אותם הם אנשי צוות ללא הכשרה: "לא יכול להיות שצוות שעובד עם נערים ונערות שעברו טראומות כל כך קשות הם ללא הכשרה מתאימה. למה לא להכשיר צוות ראוי שיעבוד בפנימיות? איך אפשר להמשיך לקבל אנשי מקצוע לתפקיד כה רגיש ללא הכשרה?". ביחס לדיירי רחוב, הוסיפה כי "ישנם הכי הרבה דיירי רחוב בתל אביב אולם הם מגיעים מכל רחבי הארץ".
ח"כ קארין אלהרר ציינה שהיא שמחה על קיום דיון חשוב זה והדגישה שהיא מקווה שמדינת ישראל פועלת כשורה בהוצאת ילד מביתו. "יש ממצאים שהם יותר ממדאיגים. מדינת ישראל מוציאה מבתיהם ילדים, אני רק מקווה שהיא עושה זאת לאחר בדיקה קפדנית. ילדים אלה שהוצאו חייבים לקבל את הטיפול המיטבי", אמרה. עוד הוסיפה שהייתה שמחה לשמוע מה עושים תכלס עם אותם מקרים שהוצגו בכתבה והאם המקרים יילמדו ויטופלו שלא יקרו שנית בעתיד.
ח"כ מאיר כהן סיפר לנוכחים שבעת שהיה שר הרווחה ביקר יום אחד באחת הפנימיות ולצערו הרב ראה ילדים עם בגדים בלויים. "אני מקווה שאת הלקונה הזו יסיימו. אלה תופעות לא רצויות. אני מקווה שיש עין בוחנת כיום ופנס מאיר בכל פנימייה", ציין.
ד"ר יצחק קדמן, שהיה בן המוזמנים, טען שהתופעות קשות ביותר מתרחשות בעיקר בפנימיות. "יש תופעות קשות ביותר שלא שמעתי פה. אלימות ואלימות מינית קשה נגד ילדים", אמר ונתן דוגמא למקרה בו ילד שסבל מאלימות מינית מצד אמו הוצא מהבית לפנימיה ושם אחד המדריכים פגע בו מינית. "אני יודע על פנימייה מסוימת בה נבחר לתפקיד מנהל אדם בעל רקע קודם של אלימות במקום הקודם שעבד". עוד הוסיף קדמן שהציע לשר הקודם למנות נציב תלונות, שופט נוער בדימוס, שיטפל במקרים אלה בפנימיות.