נוכחות דלה בפתיחת הדיונים על הצעת החוק למניעת התעמרות בעבודה

ועדה: ועדת העבודה, הרווחה והבריאות; נוכחים: אלי אלאלוף, מיכל בירן, מאיר כהן, יעקב מרגי

רק ארבעה מחברי הכנסת של ועדת העבודה והרווחה הגיעו ביום שני (13/07/15) לדיון בהצעת חוק למניעת התעמרות בעבודה. אליהם הצטרפה ח"כ מרב מיכאלי, יוזמת החוק. ראוי לציין כי שעה קלה לפני כן, באותו אולם, נערך דיון בנושא "התרת השימוש במריחואנה לצרכים רפואיים". דיון חי, נושם ובועט אשר משך אליו לא מעט אנשי תקשורת ואף הוארך בחצי שעה. דווקא בדיון זה הפגינו נוכחות כמעט כל חברי הכנסת חברי ועדת העבודה והרווחה.

הצעת החוק למניעת התעמרות בעבודה מגדירה מה היא התעמרות בעבודה ומפרטת סוגי התנהגות שונים היכולים להיחשב ככזו. היא מגדירה את ההתעמרות כעוולה אזרחית ובכך מאפשרת לנפגע לדרוש פיצוי כספי, במסגרת תביעה אזרחית, נגד הפוגע או המעסיק. הפיצוי הכספי המקסימלי שבית המשפט יכול לפסוק לטובת הנפגע הוא 120 אלף שקל ללא הוכחות נזק, כאשר סכום זה יתעדכן מדי שנה.

>>>מה הצעת החוק אומרת? קראו את הפירוש המלא במאגר חוקים בקנה

היו"ר אלאלוף פתח את הדיון כאשר ברך את חברת הכנסת מיכאלי,יוזמת החוק, וציין כי חוק חשוב זה קיבל את תמיכתם של 35 חברי כנסת. הוא גם הוסיף שצריך לקדם אותו באופן מהיר.

מיכאלי הדגישה כי הצטברו פניות רבות של הציבור בנושא: "יש ניצול של כוח, וחוק זה בא להגיב ולעקור מהשורש את ההתעמרות – לא יתעמר אדם לזולתו לעבודה". עוד הוסיפה כי ההתעמרות פוגעת בכל חלקה טובה: "זה משליך על החיים האישיים שלנו ודרך ההתנהלות בקשרים המשפחתיים שלנו. על כן חוק זה בא לתת כלים למקום העבודה ונותן הגנה לנפגעות ולנפגעים". לדבריה ההתעמרות גורמת לנזק כלכלי במקומות העבודה: "כ-2 מיליון ימי עבודה הולכים לאיבוד כתוצאה מהתעמרות".

ח"כ מאיר כהן הדגיש כי "הצעת חוק זו היא מלאכת מחשבת והנפגעים העיקריים הם הארגון". עוד הוסיף ואמר כי הוא מקווה שהחוק יהיה מוכן לפני שנת 2016.

ח"כ מיכל רוזין ברכה על היוזמה על הצעת החוק וטענה כי להתעמרות בעבודה יש ריח: "אני חושבת שלהתעמרות בעבודה יש ריח ואי אפשר לפספס את זה". עוד הוסיפה ש"למנהל אומנם יש את הזכות לומר לעובד שהוא לא טוב בעבודה ואף זכותו להחליף אותו, אולם לא להתעמר בו נפשית והכי גרוע להפנות לחבר בעבודה גב, שעה שמתעמרים בו".

ח"כ יעקב מרגי סיפר לנוכחים סיפור אישי שחווה במסגרת שרותו הצבאי: "ביחידה שלי היה מקרה של מפקד שהתעמר נפשית בחייל עד כדי כך שהחייל זקוק היה להתאשפז בבית חולים לחולי נפש". עוד הוסיף ואמר, "אין לי ספק שהגיע הזמן לחוקק חוק כזה. לדעתי עד היום ישנם מפקדים שמתעללים בחייל זה או אחר".

אלאלוף ציין כי הנושא ההסברתי והמניעתי בחוק חשוב מאוד וקרא לקבוע פעולות מנע. הוא גם הדגיש כי העובד הנמצא במקום עבודה גדול הוא הסובל ביותר. "המקומות שסובלים הכי הרבה הם במקומות עבודה גדולים. העובד הבודד מרגיש תמיד לבד, ואם נפעל עם החוק בגופים גדולים יהיה לזה השפעה על הגופים הקטנים, כולל אצלנו בכנסת".

בין המוזמנים שהגיעו היו נציגי ארגונים שונים ממשרדי הממשלה, עמותות ואגודות. עו"ד אורית מהאגודה לזכויות האזרח הדגישה כי "חוק זה הוא לא פלילי אלה נורמטיבי, ונועד להגן על הזכות לכבוד האדם וחירותו. על כן מעבידים לא צריכים לחשוש מפניו, כאילו מחר ישימו אותם בכלא. אם נצליח לייצר נורמה שמעבידים הצטרפו לטרנד זה- הצלחנו".

אורית חזן, יו"ר ארגון הגננות בישראל, שיבחה את החוק והוסיפה שהיא נציגה של אלפי גננות בישראל המצפות בכיליון עיניים להיכנסו של החוק: "כמחנכת הגיל הרך, אני חושבת שאנחנו הראשונות במדינה שחוק זה יגן עלינו מפני התעמרות, מצד אחד של ההורים, שהם לא המעסיק שלנו ומאידך מצד המפקחות". עוד הוסיפה: "כתוצאה מהתעמרות גננות מגיעות למצב של דימומים ברקטום, נשירת שיער והעדרויות ארוכות ממקום העבודה".

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs