מצוקת הקצאת האשראי לעסקים קטנים לא זכתה לפיתרון, גם בדיון הזה

מצוקת הקצאת האשראי לעסקים קטנים לא זכתה לפיתרון, גם בדיון הזה

ועדה: ועדת הכלכלה; נוכחים: דוד ביטן, אריה דרעי, יצחק וקנין, עבד אלחכים חאג` יחיא, יואל חסון, איתן כבל, אורי מקלב, אראל מרגלית, איילת נחמיאס ורבין, רועי פולקמן, טלי פלוסקוב, יעקב פרי

דיון ועדת הכלכלה בנושא הקצאת אשראי לעסקים קטנים נפתח בעדכון שר הכלכלה, אריה מכלוף דרעי, במספר נתונים. ראשית, 458 אלף עסקים בישראל מוגדרים כ"קטנים ובינוניים" (עסקים בהם עובדים עד 100 איש או שמנהלים מחזור כספי של עד 100 מיליון שקל). שנית, העסקים הקטנים והבינוניים מהווים 54% מהתוצר השנתי, ועל כן הם מנוע הצמיחה של המשק וחיזוקם מעודד תעסוקה.

עיקר דבריו של דרעי עסקו בסוגיה שלטענתו היא הציר המרכזי לבעיות העסקים כיום: מועד התשלום (מה שמוכר כ"שוטף +"). הצעת חוק שיזם ח"כ רועי פולקמן מבקשת להגדיר כי התשלום יתבצע עד 30 ימים מביצוע העסקה. לפי השר, הוא לא מתכוון "לשחרר אף אחד" מההגדרה הזו (אעפ"י שלקראת סוף הדיון אמר פולקמן כי הוא רוצה שהחוק יאפשר תנאים שונים מאלה לרשויות המקומיות, מהן הגיע ושאת בעיותיהן הוא מכיר).

יו"ר הוועדה איתן כבל דרש קבועי זמנים ושר הכלכלה אמר כי יעבירו את החוק עוד בכנס הנוכחי. לאחר לחץ של היו"ר, הודה השר כי הוא מתקשה להאמין שהחוק יספיק לעבור עד ה-02.08, מועד היציאה לפגרת הקיץ, והציע שיכוונו להעביר אותו במהלך פגרת הקיץ – ביומיים בהם תתכנס המליאה להצבעה על תקציב המליאה. לבסוף הוחלט כי ההבטחה תעמוד על העברת החוק בכנס החורף הקרוב, על מנת שהכנס יוכל להיות מוקדש, כך על פי היו"ר כבל, לנושא הקצאת האשראי לעסקים הקטנים.

המשך הדיון כלל נתונים ופתרונות מטעם אנשי המקצוע (הסוכנות לעסקים קטנים במשרד הכלכלה, מרכז המחקר של הכנסת, נציגי ארגוני עסקים ועצמאיים שונים, המרכז לשלטון מקומי, בעלי חברות אשראי ועוד). הנושאים המרכזיים שעלו:

  • הגדלת הקרן מהמדינה מאז שנת 2011 (הכפלה מ-4.5 מיליארד שקל לכ-9 מיליון שקל).
  • היקף האשראי בבנקים לעסקים קטנים גדל משמעותית (ב-29%), אל מול תנאי האשראי הגרועים. עלתה הסוגיה כי לבנקים אין תמריץ להלוות לעסקים הקטנים.
  • פתרונות חוץ בנקאיים: מימון המונים, קרנות, ניירות ערך כמתווכים בין המוסדיים לבנקים, אגודות אשראי, פתיחת שוק האיגו"ח.
  • יצירת תחרות בין הבנקים על מתן אשראי: CRA, הכנסת בנק לעסקים קטנים לשוק.
  • הפחתת הביורוקרטיה, שמהווה גורם לא פחות מעכב מהאשראי ומועדי התשלום.
  • עידוד עסקים קטנים לייצוא, בדגש על יצירת התנאים בשוק הפרטי ולא דרך קרנות ממשלתיות.
  • עסקים זעירים: משלמים ריביות של 15%-20%! זקוקים לדירוג אשראי, מהלך הפרדת האשראי מהבנקים ואיגודי אשראי.

בשורה התחתונה: לאורך כל הדיון ביקש היו"ר צעדים אופרטיביים ומחדשים. לא עלו הרבה כאלה, ובעיקר לא התקבלו החלטות להמשך. הוחלט לקיים דיון נוסף בנושא בתחילת כנס החורף. עד אז, כולם ימשיכו בתפקיד שלהם (וכמו שאמר כבל: "אף אחד לא קיבל צל"ש בגלל שהוא עשה את העבודה שהוא אמור לעשות"). אל מול זה, ההרגשה הייתה שהוועדה לא קידמה את הנושא, לא התקיימו דיונים פוריים ולא קידמו קבלת החלטות.

גם דברי נציגי בנק ישראל בסוף הדיון, אשר לא הגיבו באופן קונקרטי לאף אחת מהטענות על בעיות בהתנהלותו (למשל, על הצורך בריכוז אגודות האשראי, שאמר מנכ"ל משרד הכלכלה שהוא מוכן להיות הרגולטור שלהן), תרמו לאווירת חוסר הפרודוקטיביות. יש הרגשה שמישהו צריך לרכז את כל הגורמים הרלוונטיים, ולבנות באופן ברור תכנית משותפת על מנת לפתור בצורה רצינית את הסוגיה האקוטית הזו למשק הישראלי.

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs