דו"ח מרכז המחקר של הכנסת: %98.5 מהעסקים בישראל – עסקים קטנים המעסיקים עד 50 עובדים
צילום: jstreetdotorg, פליקר

דו"ח מרכז המחקר של הכנסת: %98.5 מהעסקים בישראל – עסקים קטנים המעסיקים עד 50 עובדים

ועדות: ועדת הכלכלה

ועדת הכלכלה התכנסה אתמול (ד') לדיון רציני וענייני בנושא העסקים הקטנים. הדיון התבסס על מחקר שערך מרכז המחקר של  הכנסת. יו"ר הוועדה אבישי ברוורמן וכן הנציגים שנכחו שבחו את  המחקר.

ח"כ ברוורמן ציין בפתח הדיון ציין שאין תכנון ואין בעל הבית אחד שמטפל בעסקים הקטנים והם נופלים בין הכיסאות. יו"ר התאחדות הסוחרים מר בירנבוים ציין שמתוך תקציב של שישה מיליארד שקל של משרד הכלכלה רק סכום זעום הולך לעסקים קטנים, הרוב הולך לתעשיינים .

מתוך הדו"ח:

* במדד בינ"ל של הבנק העולמי, המודד משתנים כמו ביורוקרטיה, נגישות לאשראי, תשלומי מס ורישום נכסים – ישראל ירדה ממקום 29 בשנת 2006 למקום 38 בשנת 2013.

* מחסומים גבוהים בישראל הם טיפול בקבלת רישיונות, השגת התרי בנייה ורישום נכס

* כשל השוק העיקרי שבו נתקלים עסקים קטנים ובינוניים הוא בתחום האשראי. הנגישות שלהם לאשראי בנקאי היא נמוכה בשל א-סימטריה במידע וחוסר כדאיות כלכלית מספקת לבנק.

* החסמים העיקריים שעסקים קטנים עומדים בפניהם: נגישות לאשראי ועלויות ציות לביורוקרטיה ולחוקי מס.  חסרונות וחסמים אלו גורמים לכך שחלק גדול מהעסקים הקטנים אינם מצליחים להתקיים לאורך זמן וחלקם אינו ממצה את פוטנציאל הצמיחה

מר קיויתי ממשרד הכלכלה טען שהרשות לעסקים קטנים מטפלת בעסקים הקטנים ויש לקחת את הדברים בפרופורציות. ח"כ זאחלקה הזכיר שעזר לפני מספר שנים ליזם להקים עסק קטן. לטענתו מאז המצב החמיר, יש עזרה פחותה לעסקים קטנים, לא עוזרים להם להיחלץ מפשיטת רגל, משנים מדיי פעם את הנהלים ואת החוקים בטיפול בעסקים הללו.

נציגת לשכת המסחר  הדגישה שיש להתייחס גם לעסקים זעירים שלא מוזכרים במחקר.

מר גולדברג, מלשכת רועי החשבון, טען שהעסקים הקטנים עסוקים בבירוקרטיה מול הרבה משרדים ממשלתיים, ולכן יש עודף רגולציה. מר גולדברג המליץ שכל משקיע ילווה ע"י רפרנט אחד שילווה אותו בטיפול בין כול המשרדים. בהמשך, הוא גם הציע שייקבע מחיר מינימום למכרזים ממשלתיים, ושאחוז מסוים מהמכרזים יוקצו לעסקים קטנים.

מוטי, נציג להב, ציין שצריכה לצאת הצהרה ממשלתית כמו בבריטניה על מחויבות ממשלתית על עידוד עסקים קטנים. ח"כ ברוורמן הצדיק את אמירתו.

רן מלמד, מעמותת "ידיד", טען שברשות לעסקים קטנים לא מתייחסים לעסקים חברתיים ויש לצרפם כחלק מהחקיקה. חנוך, נציג הראשות לניירות ערך, טען שעושים פעולות להכנסת עסקים קטנים תחת חסותה של הרשות. חנוך ביקש שחוק העסקים הקטנים לא יחול עליהם.

יונתן רזניק, ממשרד האוצר, טען שהסוכנות לעסקים קטנים יוצקת תוכן ופעילה מעבר לכתוב בחוק. יש ועדה באוצר שבודקת נושא תשלום ימי אשראי של המדינה. יו"ר הוועדה הקריא מס' סעיפים מתוך ההצעה של המרכז למחקר של הכנסת, והדגיש את חשיבותם של הסעיפים הקשורים לרגולציה.

ח"כ ברוורמן, יו"ר הועדה, סיכם את הדיון בצורך להקים גוף שיתאם בין המשרדים השונים המטפלים בעסקים הקטנים. ביקש מכול הגופים המעורבים שיביאו לו הצעות לישיבה הבאה של הועדה.

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs