בשבוע השמיני של מושב הקיץ של הכנסת לשנת 2014 התכנסה ועדת השרים לענייני חקיקה כדי לקבוע את גורלן של הצעות החוק הפרטיות שמציעים חברי הכנסת. השבוע דנה הוועדה ב-30 הצעות חוק: היא הביעה תמיכה מלאה ב-6 הצעות חוק, התנתה את התמיכה בכפוף לתיאום ואישור משרדי הממשלה הרלוונטיים עבור 6 הצעות חוק נוספות, התנגדה ל-7 הצעות חוק ודחתה את הדיון ב-10 הצעות חוק. ההחלטה בנוגע להצעת חוק אחת הועברה, באופן חריג, להכרעה להנהלת הקואליציה. גם השבוע דיוני ועדת השרים לענייני חקיקה נותרו חשאיים – בוועדה לא נרשם פרוטוקול ואופן הצבעת השרים אינו מתועד – וזאת למרות שהחלטותיה מחליפות דה-פקטו את הליך הדיון וההצבעה על חוקים במליאת בכנסת.
בשבוע שעבר נודע שהממשלה מסרבת בכלל לפתוח לדיון את האפשרות לפרסום פרוטוקולים, מידע על הצבעות או נוכחות בישיבות ועדת השרים לענייני חקיקה. רק לפני שנתיים, בישיבתה ב-1 באפריל 2012, אימצה הממשלה את "הצהרת הממשל הפתוח". ככל הנראה, אין זה מקרי שההצהרה פורסמה ב-1 באפריל. הממשלה מכרסמת כאן פעמיים באמון הציבור בשיטה הדמוקרטית: ראשית, בכך שהיא פועלת בגסות לסכל מדיניות שהיא התחייבה לה, ושנית, בכך שהיא מתעקשת להסתיר מידע חשוב מהציבור. כל דמוקרטיה תלויה באמון הציבור, ולכן ביזוי עקרונות הממשל הפתוח על ידי הוא לא פחות מכרסום יסוד הדמוקרטיה.
המידע אודות חלק מהצעות החוק שנידונו השבוע מובא באדיבות ארגון "שתיל":
הצעת חוק זכויות הדייר בדיור הציבורי (תיקון – שיפור מערכת החשמל הדירתית), התשע"ג–2013
ח"כ איתן כבל (העבודה) ואחרים מבקשים לחייב את החברות המשכנות לשפר את מערכת החשמל הדירתית בדיור הציבורי כך שתעמוד בעומס הפעלת מספר מכשירי חשמל בו זמנית. כיום, בחלקן הגדול של הדירות בדיור הציבורי מותקנות מערכות חשמל ישנות, בעלות עוצמת אמפר נמוך, אשר אינן מותאמות לעומס הצריכה של מספר מוצרי חשמל בו זמנית.
לקריאת הצעת החוק המלאה>>
הוועדה דחתה את הדיון בהצעת החוק בשבועיים.
הצעת חוק העסקת עובדי הוראה, התשע"ג 2013
ח"כ שמעון אוחיון, ח"כ אורלי לוי-אבוקסיס (הליכוד-ביתנו), ואחרים מבקשים להסדיר באופן מחייב את העסקתם של עובדי ההוראה בישראל באמצעות התקשרות ישירה בין עובדי ההוראה למשרד החינוך או לרשויות המקומיות ביחסי עובד – מעביד. הקואליציה להעסקה ישירה, בה חבר המשמר החברתי, תומכת בהצעת החוק.
לקריאת הצעת החוק המלאה>>
הוועדה הביעה תמיכה בהצעת החוק בקריאה טרומית בלבד וכאשר "המשך הליכי החקיקה יהא בהסכמת אוצר, חינוך ופנים ובתאום משפטים".
הצעת חוק לתיקון פקודת העיריות (תיעוד חופשי של ישיבות מועצה), התשע"ד–2014
ח"כ חיליק בר (העבודה) ואחרים מבקשים לקבוע כי בישיבות מועצה פומביות כל אדם יהיה רשאי לתעד את הישיבה ולפרסם את התיעוד או חלקו ברבים. הצעת החוק באה להתמודד עם פסק דין שקבע כי מועצת עיר יכולה לאסור תיעוד ישיבותיה.
לקריאת הצעת החוק המלאה>>
הוועדה התנגדה להצעת החוק.
הצעת חוק ביטול מירוץ הסמכויות (תיקוני חקיקה), התשע"ג 2013
שרת המשפטים וחברי וחברות כנסת רבים מבקשים לבטל את מירוץ הסמכויות הקיים היום בין בתי הדין הרבניים והשרעיים ובין בית המשפט לעניני משפחה בענייני סכסוך משפחתי שקיימת לגביהם סמכות שיפוט מקבילה בין ערכאות שיפוט אלה. ישנן הצעות חוק שונות הנבדלות זו מזו בהיקף ההגנה על נשים (לרוב) המתמודדות עם מערכת משפטית דתית המחמירה איתן.
לקריאת הצעת החוק המלאה>>
הוועדה דחתה את הדיון בהצעת החוק בשבועיים.
הצעת חוק חינוך ממלכתי (תיקון – חובת לימוד עברית וערבית במוסדות חינוך תיכוניים), התשע"ד 2014
ח"כ עיסווי פריג' (מרצ), יריב לוין (הליכוד-ביתנו) ומשה מזרחי (העבודה) מבקשים לחייב לימוד עברית וערבית במוסדות חינוך תיכוניים. מטרתה לסייע בקידום ההבנה וההיכרות בין העמים, באמצעות לימוד שתי השפות, שחשוב ששתיהן יהיו שגורות בפי כל אזרחי מדינת ישראל. ההצעה עולה על רקע החלטת שר החינוך לצמצם את לימודי הערבית בבתי הספר התיכוניים ולהפוך אותם מלימודי חובה לרשות.
לקריאת הצעת החוק המלאה>>
הוועדה התנגדה להצעת החוק.
הצעת חוק מבקר המדינה (הרחבת המונח מעשה שחיתות), התשע"ד–2013
ח"כ מיקי רוזנטל (העבודה) מבקש להרחיב את המושג המשפטי שחיתות ל"מעשה שאינו כדין" ול- " ופגיעה חמורה במינהל תקין". נכון להיום, נציב תלונות הציבור מוסמך להעניק צו הגנה רק כאשר מדובר בתלונה על מעשי שחיתות. המונח "מעשי שחיתות" אינו מוגדר בחוק וכך נוצרים מצבים בהם עובדים חשפו והתלוננו על מעשים חמורים בניגוד למנהל תקין או חוק, אשר יש אינטרס ציבורי בחשיפתם, אך נציב תלונות הציבור אינו מוסמך להעניק להם צו הגנה, גם אם השתכנע כי הם נפגעו כתוצאה מהתלונה, בשל העובדה כי הוא סבור שאין מדובר במעשי שחיתות.
לקריאת הצעת החוק המלאה>>
הוועדה תמכה בהצעת החוק.
One comment
Pingback: החוק שיסיים את תופעת המורים עובדי הקבלן | המשמר החברתי