דיון סוער בוועדת החינוך: מדוע הסייעות הרפואיות לתלמידים מפוטרות בכל קיץ מחדש?

דיון סוער בוועדת החינוך: מדוע הסייעות הרפואיות לתלמידים מפוטרות בכל קיץ מחדש?

ועדה: ועדת החינוך, התרבות והספורט; נוכחים: חיליק בר, זהבה גלאון, גילה גמליאל, רונן הופמן, עמרם מצנע

הבוקר (ב', 03/11/14) התכנסה ועדת החינוך לדיון בנושא תנאי העסקתן של הסייעות הרפואיות. יו"ר הוועדה עמרם מצנע הוביל את הדיון שהיה דיון המשך לנושא תנאי העסקתן של סייעות במשרד החינוך. חברי הכנסת מצנע וגלאון היו מאוד מעורים בדיון, דבר שלא ניתן לומר על חברי הכנסת האחרים שנכחו בו.

הדיון החל בהסברה של מפקחת הבריאות של משרד החינוך בנושא הסייעות הרפואיות או לדבריה 'המלוות האישיות לתלמיד'. היא דיברה על שיתוף הפעולה החיוני הקיים בין משרד הבריאות למשרד החינוך בכל הקשור לנושא. היא הסבירה כי הרשות המקומית היא המעסיקה של הסייעות הרפואיות וכי התקציב מחולק באופן שווה בין משרד החינוך, משרד הבריאות, האוצר והרשות המקומית. חבר הכנסת מצנע העיר שקיים בסיס שכר שונה בין הסייעות הרפואיות לסייעות המשלבות. ההסכם הקיבוצי של הסייעות הרפואיות הוא לשכר ולהעסקה במשך 10 חודשים בלבד וקיימת הגבלה ל-30 שעות שבועיות.

כיוון שהסייעות הרפואיות אינן יכולות לעזוב את עבודתן, שכן הילדים יישארו ללא השגחה רפואית, הסייעות המשלבות ייצגו את הסייעות הרפואיות בדיון. הן דיברו על הקושי הרב בתנאי העסקתן ועל אי יישום התנאים הקיימים.

חברת הכנסת גלאון הוסיפה כי קיימת הבחנה בין הסייעות הרפואיות לסייעות המשלבות, הבחנה שאין לה מקום ומקבעת את המצב. היא הדגישה כי יש למפות את כל הסייעות ולתת הגדרה אחת בלבד לכולן. היא גם טענה כי הן צריכות להיות מועסקות בהעסקה ישירה ושההסתדרות והשלטון המקומי צריכים לפתוח מחדש את ההסכם הקיבוצי. עו"ד שמלווה את ארגון הסייעות הארצי הסבירה כי ההסכם הקיבוצי היה חל רק על הסייעות המשלבות וכי המדינה מתקצבת את הסייעות בחסר. כל קיץ הסייעות מפוטרות בשל כך שהן מועסקות ל-10 חודשים בלבד ואינן מועסקות באופן ישיר. לדבריה משרד החינוך צריך לקחת יותר אחריות על הנושא.

סייעת מאשדוד אשר חברה בהתארגנות הסייעות הארצית הסבירה כי אין להן לאן לפנות והנושא "נופל בין הכיסאות". חיזקה אותה גם נציגת ההורים ואמרה כי הסיכוי שהסייעות יישארו בעבודתן וימשיכו ללוות את הילדים למשך זמן ממושך הוא קטן. שלמה שטרן מההסתדרות טען כי לא נבדק האם ההסכם הקיבוצי אכן מתממש כמו שצריך על ידי הרשויות המקומיות. הוא הקריא חלק מההסכם הקיבוצי לגבי יכולתן לעבוד יותר מ-30 שעות שבועיות בהסכמתן. בתגובה לכך גמליאל הפצירה כי לא יכול להיות שבהגדרה יהיה כתוב "בהסכמתן" כיוון שרוב הסייעות יאלצו להסכים לכך בשל הסיכוי הרב לפיטוריהן אם יסרבו.

בעקבות כך החל ויכוח תוסס מאוד בין נציגת ההורים והסייעות שנכחו בדיון לבין משרד החינוך.

חבר הכנסת מצנע שאל את נציג ההסתדרות ונציגת אגף השכר של האוצר מדוע הם אינם מצמידים את ההסכם של הסייעות הרפואיות להסכם של הסייעות המשלבות. שטרן טען כי זוהי אחריות האוצר ונציגת אגף השכר של האוצר אמרה שיבחנו את המעבר ל-12 חודשי עבודה, אך כי הם המוציאים לפועל ולא המחליטים בנושא. לאחר מכן המשיך הוויכוח בין נציגת ההורים והסייעות לבין ההסתדרות ומשרד החינוך- "ההסתדרות הם הארגון הכי חזק במדינה וכשהם רוצים אז הם פועלים!", אמרה נציגת ההורים.

חבר הכנסת מצנע ביקש סדר ואמר כי הדיון ממוקד בנושא הספציפי שאינו מוסדר וכי אותו צריך להסדיר. הוא התנגד לעיסוק בענייני העבר. מצנע פנה לנציגת השלטון המקומי וביקש את תגובתה. היא אמרה כי היא מכירה את הדיון כבר מ-2007. הם נלחמו כדי שיהיה חוזר מנכ"ל וכדי שייקחו אחריות גם בזמן החגים והקייטנות. מצנע שאל אותה אם משרדי הממשלה יסכימו להעלות את התקציב, האם השלטונות המקומיות יסכימו גם. תגובתה הייתה שהם יתמכו.

בזמן שניסה להרגיע את הרוחות שגעשו וסערו בין נציגת ההורים והסייעות לבין נציגי ההסתדרות ומשרד החינוך, חבר הכנסת מצנע סיכם ואמר כי הוועדה מבינה היטב את החשיבות של תנאי ההעסקה ושל השירות של הסייעות ואת העובדה כי הילדים זקוקים לליווי. לדבריו, חייבים להגיע להסדר מלא ושלם שבו הסייעות תהיינה מועסקות 12 חודשים ותקבלנה את התנאים, כמו כל העובדים ברשויות המקומיות. לדבריו, "התנאים הם דבר בסיסי". עוד הוא אמר כי יקבע ישיבה מצומצמת עם הנציגים הדרושים: ממונה על השכר, ההסתדרות, החינוך, האוצר, ובישיבה הם ישנו את ההסכם כמו שצריך להיות. הוא הוסיף כי סייעות פנו אליו ואמרו לו שהרשויות אינן מכירות בנושא השכר והתנאים שלהן. לטענתו כל נושא השכר מסובך והחשבים טובעים ובאמת לא מקיימים אותו. הוא סיכם בכך שיוציא מכתב אישי לרשויות המקומיות כיוון שהדברים לא מחלחלים כלפי מטה וצריך שהן יהיו מעורבות ויעזרו לחשבי השכר ולאגף כוח האדם ויהוו אוזן קשבת. נציג ההסתדרות הוסיף ואמר שבקרוב הם ישלחו מכתבים לעובדים כדי לקבל מידע על האופן שבו הם מועסקים. מצנע הדגיש כי מדובר במיצוי זכויותיהן, עוד טרם שמתווכחים ומנסים לשנות תנאים קיימים.

בסוף דיברה עורכת הדין על החשיבות של היקף המשרה, אך גם על כך שאילו הייתה נציגות של הסייעות בשיחות על תנאי העסקתן והתקצוב, דברים לא היו מתגלים לאחר מעשה. היא טענה כי חייבת להיות נציגות גם בתוך ארגון העובדים (ההסתדרות) וגם סביב השולחן העגול של משרד החינוך. בעקבות דבריה נציגת משרד החינוך התרעמה וקמה בסערה. כאשר כולם כבר קמו מן הכיסאות שאלה חברת הכנסת גמליאל  את נציגי משרד החינוך: "למה יש בעיה שתהיה נציגות של הסייעות?" והעירה על הפרצופים שעשו בעקבות הערותיה של עורכת הדין.  כך הסתיים הדיון בנימה קשה ובהרבה רגשות ומחשבות עצורות בכל הצדדים.

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs