ביום שני האחרון (6/7/15) התקיים דיון בוועדת החינוך בנושא אי יישום תכנית להקמת מעונות סטודנטים, ובאופן נקודתי במימוש האיטי ("בקצב הצב") של תכנית ממשלתית להקמת 20 אלף חדרי מעונות. בסיכום הדיון קרא יו"ר הוועדה מרגי (ש"ס) למשרד הבינוי ולמינהל מקרקעי ישראל להקים מנהלת פרויקט ייעודית שתהיה אחראית למימוש התכנית. הוא דרש גם מות"ת להגיש, תוך חודשיים, תכנית שתפרט את הצרכים, יעדי הבניה והלו"ז לבניית המעונות.
בישראל רק 6.5% מהסטודנטים מתגוררים במעונות, לעומת 15% בעולם. כתוצאה מכך נאלצים הסטודנטים לשכור דירות, שזו הוצאה מאוד מכבידה. יתר על כן, הביקוש שלהם גורם לעלייה בדמי השכירות ומגביר את בעיית המחסור בדיור.
כבר בשנים 2011-2, בעקבות המחאה החברתית, החל מהלך ממשלתי להקמת 20 אלף חדרי מעונות לסטודנטים. המהלך החל בהחלטת מועצת מינהל מקרקעי ישראל להקצאת הקרקע. בהמשך המליצה ועדת טרכטנברג להקצות 100 מליון שקל למימון ההקמה, ובסופו של דבר הוקצבו 260 מליון שקל, מתוך כוונה שמימון זה יהווה רק רבע מעלויות ההקמה ושהמוסדות יממנו את היתרה – בין אם מתרומות ובין אם באמצעות הקמה משותפת עם יזמים עסקיים.
את הישיבה פתחו יוזמי הדיון ח"כ רועי פולקמן (כולנו) וח"כ יוסי יונה (המחנה הציוני). רועי פולקמן פתח בעובדה, שלמרות ההחלטות שנתקבלו לפני למעלה משלוש שנים עדיין לא אוכלס אף חדר וגם מספר החדרים שבשלבי בנייה הוא זעום. הוא קרא לות"ת לקחת אחריות מלאה לביצוע הפרויקט. יוסי יונה תאר את הסבך הביורוקרטי בין מנהל מקרקעי ישראל, ות"ת והשלטון המקומי המביא להתקדמות אטית כל כך. יש גם מקרים בהם הבעיה היא בהתנגדות התושבים המקומיים, הנהנים מהשכרת דירות לסטודנטים. הפתרון הוא בהקמת גוף ממשלתי שיהיה "בעל הבית" לתכנית. דב חנין דיבר על הפער האדיר בין הצרכים לבין התכנית, כך שגם אם התכנית תמומש עדיין יהיה מחסור גדול בחדרי מעונות. לדעתו הות"ת לא בנוי לתפקיד של ניהול הפרויקט ועל כן יש להקים גוף יעודי באוצר. יוסף ג'בארין התייחס לבעייתם של סטודנטים ערבים שעבורם המעונות חשובים במיוחד, לאור הקושי שלהם לשכור דירות. חנין זועבי התייחסה ספציפית לבעיית המעונות בצפת.
בדברי המוזמנים עלו הבעיות הבאות:
- התקציב מיועד גם ל"מכללות הלא מתוקצבות", אבל אלו אינן בטיפול הות"ת ולכן אין כרגע מסלול להעברת כסף אליהן.
- הקול הקורא שהוציאה ות"ת מיועד להקמת מעונות על ידי יזמים חיצוניים בשיטת BOT, אבל בפריפריה פרויקט כזה לא משתלם.
- המענקים מכסים רק 25% מהעלות וכאשר שיטת ה-BOT אינה משתלמת, אין למכללות מקורות מימון להשלמת 75% החסרים.
- ישנם מקומות שבהם המינהל לא הקצה קרקעות, למשל באשקלון.
- ההליכים ממושכים בוועדות התכנון המקומיות.
יו"ר הוועדה מרגי סיכם את הדיון בהדגשת חומרת הבעיה וציון כי למרות שהוקצו כספים וקרקעות, המימוש עדיין "צולע". הוא הזכיר שהקמת מעונות תתרום משמעותית להקלת מצוקת הדיור בישראל וקרא למשרד הבינוי ולמינהל מקרקעי ישראל להקים מנהלת פרויקט ייעודית, שתוכל גם לטפל במכללות "הלא מתוקצבות". מות"ת דרש להגיש, תוך חודשיים, תכנית שתפרט את הצרכים, יעדי הבניה ולו"ז לבניית המעונות.
עוד נכחו: אסף ויניגר – מרכז המידע של הכנסת (עורך המחקר בנושא), יונתן אבן-טוב – נתיג ות"ת, הלל פרימן – נציג מינהל מקרקעי ישראל, דבורה מרגוליס – ראש מינהל ור"ה, גלעד ארדיטי – יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית , יצחק חליבה – מנכ"ל ועד ראשי המכללות האקדמיות הציבוריות (ור"מ), אלי כהן – מנכ"ל מכללת תל חי, מיכל גלרט – האוצר, יולי תמיר – נשיאת מכללת שנקר, שירה מיסטריאל – יו"ר אגודת הסטודנטים באריאל, יונס מוחמד – יו"ר תנועת אופקים/אפאק (תנועה לשלום ודו קיום),יוסי בוכריס – יזם, מפעיל כפר סטודנטים בקרית שמונה.
עדויות אחרונות: