הדיון בוועדת החינוך (ג') בנושא השרות הפסיכולוגי במגזר הציבורי התנהל באופן מסודר, ענייני ואכפתי בניהולו של יו"ר הועדה, ח"כ עמרם מצנע. ניכר כי מצנע שולט היטב בחומר, בנהלים ובחוקים הקשורים לנושא שבדיון. מצנע נשאר גם לאחר נעילת הדיון כדי לשוחח בנושא עם חברי ועדה ומוזמנים שרצו לשוחח עמו.
שני חברי הכנסת הנוספים הנוכחים ומשתתפים בדיון – זועבי וגנאים מתעניינים בדיון אך עסוקים בעיקר בהשלכותיו על הציבור הערבי. במיוחד זועבי שאלה שאלות רבות את נציגי משרד החינוך ומוזמנים אחרים. אין ספק שציבור הבוחרים שלה מקבל תמורה מלאה לכספו, היא דואגת לאינטרסים שלהם בלבד ובאופן ממוקד.
עיקר הדיון נסב על המחסור בפסיכולוגים חינוכיים בשירות הציבורי והסיבות לכך. בפריסה ארצית רק כ-70% מהתקנים שהוקצו לפסיכולוגים חינוכיים אכן מאוישים. הסיבה לך היא עומס עבודה קשה ביותר, גם כאשר עובדים לכאורה רק 70% משקיעים בעבודה יותר ממאה אחוזי משרה בשעות עבודה בפועל. בנוסף, ברשויות מקומיות רבות שהן המעסיק הישיר של הפסיכולוגים בשרות הציבורי יש בעיות במוסר התשלומים וזאת בנוסף לכך שהמשכורות נמוכות מאד מלכתחילה.
בנוסף, נסגרו מספר מחלקות באוניברסיטאות שהכשירו פסיכולוגים חינוכיים, ומחלקות דומות מתחילות להיפתח במכללות. לדברי המתמחים יש בכך הצהרה מערכתית על כך שהנושא לא חשוב דיו.
אירועים חריגים בדיון
1. בקשתו המפורשת של היו"ר מאיש השרות הפסיכולוגי בדרום לתאר את מה שקורה ו/או קרה בירוחם, אך הנציג התחמק מלענות ולא הסכים להתייחס לנושא למרות בקשות חוזרות.
2. במהלך הדיון התברר ששלוש פסיכולוגיות שעבדו בשדרות לא קבלו את שכרן במשך חצי שנה כיוון שסירבו למסור פרטים ביומטריים לצרכי זיהוי בעבודה. כל חברי הועדה כולל היו"ר מכריזים כי זהו מהלך לא חוקי.
3. מסתבר כי על-פי חוק, התשלומים מהמדינה עבור פסיכולוגים בשרות הציבורי ברשויות מקומיות צריכים להיות מועברים לחשבון בנק ייעודי שאסור לרשות המקומית לגעת בו. חוק זה בא להבטיח את יציבות מערכת החינוך ולהבטיח שההקצבות לחינוך ישמשו רק למטרה זו. רשות אשר לא מקיימת חוק זה מופסקות ההקצבות אליה והיא אף נקנסת. להלכה.
חוק מעולה, אך מסתבר שחוץ מיו"ר הועדה ונציגת מרכז השלטון המקומי איש מהנוכחים אינו יודע עליו, לא אנשי משרד החינוך ולא הפסיכולוגים שאמורים לקבל את משכורתם דרך השלטון המקומי.
סיכום
יו"ר הוועדה סיכם את הדיון:
- דורש ממשרד החינוך להכין תכנית אב שתתמודד עם הבעיות שעלו כאן ותציע דרכים בתחום התקינה, ההעסקה והשכר. לא צריך לחכות לארגוני עובדים כדי לטפל בנושא.
- על שר החינוך להשתמש בסמכותו ולהחליט שבישובים בעלי מבנה סוציו אקונומי חלש ההשתתפות של משרד החינוך בעלויות השרות הפסיכולוגי תהייה גבוהה יותר, ולהיפך.
- הרשויות המקומיות צריכות לפקח ולמלא את החוק החל על חשבונות ייעודיים שישמשו רק ליעוד עבורו שולמו, לשרות הפסיכולוגי, למורים, שרתים ועוד. כסף זה לא צריך לעבור לקופת הרשות המקומית.
- יש לתת מענה לצורך בפסיכולוגים חינוכיים גם בגני ילדים וגם בחינוך יסודי בתוך בתי הספר.
- יש לשבת עם המל"ג והות"ת בנוגע לחוסר בפסיכולוגים חינוכיים בישראל – תמריצים ועידוד ללימודי פסיכולוגיה חינוכית.
- מצנע יעלה את הבעיה בפגישה השבועית שלו עם שר החינוך.
נכחו: יו"ר הועדה עמרם מצנע, חנין זועבי, מסעוד גנאים, וכן לרבע השעה האחרונה של הדיון יפעת קריב. כמו כן השתתפו נציגת מרכז השלטון המקומי, נציגי משרד החינוך, אנשי השרות הפסיכולוגי ומתמחים העובדים בשרות הפסיכולוגי.