החברות הממשלתיות "עוברות לרווחים" – ומתכוננות להפרטות?
אורי יוגב, מנהל רשות החברות הממשלתיות (צילום: wikimedia / Nuritall)

החברות הממשלתיות "עוברות לרווחים" – ומתכוננות להפרטות?

ועדה: ועדת הכספים; נוכחים: נאוה בוקר, באסל גטאס, זהבה גלאון, משה גפני, מנואל טרכטנברג, אלי כהן, אורלי לוי-אבקסיס, רחל עזריה, מיקי רוזנטל, עפר שלח; נעדרים: אורן חזן, בצלאל סמוטריץ

הבוקר (ד', 10/06/15) התכנסה ועדת הכספים על מנת לקבל את הדו"ח השנתי על פעולות רשות החברות הממשלתיות לשנת 2014.

ראוי לציין כי הרשות לא מסרה לממשלה דו"ח על פעולותיה זה שנים רבות, זאת למרות שהיא מחויבת על פי חוק למסור דו"ח כזה לפחות פעם בשנה.

יו"ר הוועדה גפני (יהדות התורה) פתח את הישיבה במסירת הודעה על דחיית ההצבעה לאישור דו"ח הרשות, וזאת לבקשת ראש הממשלה. הודעה זו עוררה ביקורת רבה בקרב חברי כנסת מהאופוזיציה, ובהם גלאון (מרצ), רוזנטל וטרכטנברג (העבודה) ושלח (יש עתיד).

לאחר הסערה הקטנה ניתנה זכות הדיבור ליו"ר הרשות אורי יוגב, אשר פרש בפני הוועדה את שלל השינויים והמהלכים שהרשות ביצעה בשנה האחרונה. יוגב התמקד בסוגיית המעבר לרווח וברפורמה שעוברת הרשות, בהמשך לרפורמות דומות בארגון המדינות המפותחות.

את הדיון קטעו חברי כנסת רבים עם הערות ביניים. הרבו לעשות לוי-אבקסיס (האיחוד הלאומי), שלח, רוזנטל, כהן (כולנו), באסל גטאס (הרשימה המשותפת) ועזריה (כולנו).

לאחר הצגת הדברים על ידי יוגב, שטען כי השכר בחברות הממשלתיות גבוה מידי לטעמו (פי שלושה מהשכר הממוצע במשק), החלו חברי הכנסת לדון בנושא.

חברת הכנסת גלאון טענה כי "אתה (יוגב) בא להצדיק הפרטה בשל השכר הגבוה, אך לא צריך להסתכל רק על ממוצע השכר. מדיניות ההפרטה של הממשלה, הכוללת כ-50 חברות עד עכשיו, מהווה פיתרון קל שמעביר כסף לידיהם של כמה טייקונים ויוצר ריכוזיות גדולה במשק. זו בריחה מאחריות למציאת פיתרון רוחב משמעותי תוך הבנת מורכבות הבעיה – ואני מודעת לבעיות שקיימות בנמלים וכו' – והתעלמות מצרכי הציבור".

חברת הכנסת עזריה אמרה כי "מי שישלם את המחיר זה רק העובדים".

חבר הכנסת כהן תקף קשות את יוגב והראה לו שרווחיות החברות נמוכה וזניחה – אחוז אחד בלבד מהתוצר – ועל כן מדד הרווחיות כשלעצמו אינו מספיק. כהן טען עוד, כי יוקר המחייה גם הוא נובע מחוסר היעילות של חברות אלו, וכי מסקירתו של יוגב נעדרת איכות השירות שמקבל הציבור.

אל חבר הכנסת כהן הצטרפו חברי הכנסת נאוה בוקר (הליכוד) ובאסל גטאס, שעוררו את הדיון עם אזכור מקרים נוספים בהם רשות החברות לא מתייחסת אל טובת האזרח, ובהם רמת השירות של חברת דואר ישראל.

חברת הכנסת לוי-אבקסיס, שממש יצא מגדרה, ניסתה להבין מי ידאג לעובדים, איך החברות עברו לרווחיות, כיצד השכר מתחלק בתוך החברות, ובעיקר כיצד נקבע הרכב הדירקטוריון של החברות הממשלתיות. "הייתכן שקיימת גילדה מסוימת שאינה כוללת את הפריפריה?".

חבר הכנסת שלח ניסה להבין לאן הולכים הרווחים של החברות המוצלחות, ואיזה אחוז מהרווחים מופרש לטובת דיווידנדים לבעלי המניות.

חברת הכנסת לוי אבקסיס: "עלינו להחליט אם ללכת להפרטה או לא. זה לא נכון לחברות ולמדינה להישאר באוויר כל כך הרבה שנים".

חבר הכנסת רוזנטל: "אני שמח שסוף סוף הבנתם שהפרטה מביאה לריכוזיות, איך מבטיחים שהמשאבים יישארו במדינה? רווח זה לא הכול – איננו רוצים שהחברות יפסידו, אך קיימים גם פרמטרים נוספים".

ראוי לציין שאף חבר כנסת לא העלה לדיון את סוגיית עובדי הקבלן הרבים המועסקים בחברות הציבוריות.

כעבור כשעה וחצי של דיון, לאחר שהופנו עוד ועוד שאלות ליו"ר הרשות, החליט יו"ר הוועדה גפני להפסיק את הדיון על מנת לתת ליוגב זמן להכין תשובות על השאלות הרבות. לפי גפני התשובות יגיעו כבר בשבוע הבא, ולנו נותר רק לחכות ולראות.

לקריאה נוספת:

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs