ליצמן לפקידי הממשלה בדיון על הדסה: "אתם פשוט מטומטמים"
צילום: U.S. Mission Photo by Eric Bridiers/ flickr

ליצמן לפקידי הממשלה בדיון על הדסה: "אתם פשוט מטומטמים"

ועדות: ועדת הכספים; נוכחים: אורי מקלב, זבולון כלפה, יעקב ליצמן, יצחק כהן, משה גפני, ניסן סלומינסקי, סתיו שפיר, עפר שלח, ראובן ריבלין, שמעון סולומון

ועדת הכספים אישרה היום (ב') העברה תקציבית של 46 מיליון שקל עבור פיצויי פיטורים לעובדים שפוטרו מבית החולים הדסה במסגרת תכנית ההבראה של בית החולים. העברת הכספים נדרשה עבור 150 עובדים שפוטרו במסגרת הניסיונות להבריא את בית החולים מהגירעון שבו הוא מצוי ולהחזירו לעבודה שוטפת. כמו כן החליטה הוועדה להקים צוות פיקוח פרלמנטרי לטיפול בנושא משבר הדסה.

הוועדה ניצלה את ההזדמנות כדי לקיים דיון נוסף במצב בית החולים יום לפני שהגורמים השונים ידווחו לבית המשפט היכן עומד המו"מ. ההעברה התקציבית למימון פיצויי הפרישה אמנם אושרה פה אחד על ידי חברי הכנסת, אך עצם הדיון לא גרם להרבה נחת אצל באי הוועדה ואצל חברי הכנסת. יו"ר הסתדרות האחיות, אילנה כהן, אמרה: "עוד דיון ועוד דיון, וציבור העובדים בבית החולים איבד את האמון במערכת. אנחנו מרגישים כמו הכספומט של המשבר בהדסה. רק מי שמחוסר הכרה יישאר בתנאים האלה, והדסה תתפרק מעצמה אם זה ימשיך כך".

לדיון לא הגיעו השרים הממונים על העניין, שר האוצר יאיר לפיד ושרת הבריאות יעל גרמן (יש עתיד). כמה מהדוברים בדיון ומספר חברי כנסת העבירו ביקורת על כך שבנושא חשוב שכזה גורמי הממשלה לא מכבדים את הכנסת כגורם המבקר את הממשלה. עם זאת, ביום שלישי בשבוע הבא תקיים מליאת הכנסת דיון חירום במשבר הדסה.

>>> וזו לא הפעם הראשונה | משבר בית החולים "הדסה": שרת הבריאות נעדרה מדיוני ועדות הכנסת

על אף היעדרות השרים, בכירי משרדי האוצר והבריאות נכחו בדיון. סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, משה בר סימן טוב אמר בדיון שהוא "לא פסימי" לגבי האפשרות שבית החולים יחזור לתפקד באופן עצמאי ובר קיימא. לדבריו, צריך להתעלות מעל הויכוחים ושכל אחד ייתן יותר. ח"כ משה גפני (יהדות התורה) ענה לו: "תתעלה אתה, ותאמר מה האוצר מציע?" בר סימן טוב לא ענה לשאלת גפני, והסתפק באמירה ש"יש יותר נכונות לתת יותר כסף לאורך יותר זמן".

מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, אמר בדיון שהוא פועל כדי למנוע את עזיבת הרופאים והאחיות מבית החולים. בשלב זה נוכחים רבים בוועדה התפרצו לדבריו. אחת מנציגות האחיות אמרה לגמזו: "הדסה תיפול, והיא תיפול עוד במשמר שלך". יש לציין שגמזו לא ברח מאחריות, ועם זאת אמר שהאחריות היא גם של הממשלה, ובפרט משרד הבריאות, וגם של כלל הגורמים הנוגעים בדבר. גמזו, שהתפטר מתפקידו, והתפטרותו תיכנס לתוקף בתחילת יוני, אמר בראיון נרחב לקרן נויבך שבית החולים צריך להיתמך לאורך זמן, ושהמדינה צריכה להיות יותר מעורבת בנעשה בבית החולים.

מנכ"ל בית החולים הדסה, פרופ' אביגדור קפלן, אמר בדיון: "בית החולים בטלטלה מאז הקפאת ההליכים וסובל מעזיבה של אנשי צוות, רופאים ואחיות". לדברי קפלן, "מיצינו את המו"מ. האוצר מעלה דרישות נוספות בפני ועדי העובדים וההסתדרות".

יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, אבי ניסנקורן, האשים את נציג האוצר בכך שהאוצר הרס את מערכת הבריאות הציבורית. ניסנקורן אמר את הדברים בתגובה ליחס הציני של האוצר כלפי הצורך במימון העזרה לבית החולים. יו"ר הסתדרות הרופאים, ליאוניד אידלמן, אמר שהאוצר מנסה להפוך את בית החולים לחולה כרוני, רזה ונכה. "יש פער גדול בין העמדות של האוצר לעמדות שלנו".

ח"כ יעקב ליצמן, הממונה על משרד הבריאות בממשלה הקודמת, האשים את פקידי הממשלה: "אתם פשוט מטומטמים. אתם לא יודעים מה לעשות". ליצמן אמר שהפיתרון לבעיה הוא השוואת התנאים של בתי החולים הפרטיים לאלו הציבוריים ושהוא מתכוון להגיש הצעת חוק ברוח זו להצבעה במליאת הכנסת. מנגד טענו חברי כנסת אחרים שהמשבר בהדסה לא התחיל ביום אחד, וכי גם לליצמן יש חלק בדבר.

>>> מעקרונות חוק ביטוח בריאות ממלכתי ועד השר"פ: איך הפרטנו את עצמנו לדעת?

חברי הכנסת שנכחו בדיון אמרו ש"וועדת הכספים מעבירה מיליארדים בהעברות תקציביות. כעת הזמן למצוא את המקורות התקציביים שייתנו אוויר להדסה". סדרי העדיפויות הנוכחיים לא שמים, כנראה, את משבר הדסה בראש הרשימה.

נכחו: ניסן סלומיאנסקי (יו"ר הוועדה), זבולון כלפה (הבית היהודי), עפר שלח, שמעון סולומון, בועז טופורובסקי (יש עתיד), ראובן ריבלין (הליכוד ביתנו), סתיו שפיר (העבודה), יעקב ליצמן, משה גפני, אורי מקלב (יהדות התורה), יצחק כהן (ש"ס).

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs