הלוביסט, האופוזיציונר והכסף הלא-קיים: 3 רגעים בדיון על תקציב הבריאות

ועדה: ועדת הכספים; נוכחים: קארין אלהרר, באסל גטאס, אילן גילאון, גילה גמליאל, משה גפני, יעל גרמן, בועז טופורובסקי, יצחק כהן, עליזה לביא, יעקב ליצמן, אלכס מילר, אראל מרגלית, שמעון סולומון, ניסן סלומינסקי, מיכל רוזין, סתיו שפיר; נעדרים: מיכל בירן, זהבה גלאון, אחמד טיבי, זבולון כלפה, חיים כץ, חמד עמאר, אלעזר שטרן, עפר שלח

לא בכל יום מתייצבת שרת הבריאות בוועדת הכספים. הבוקר (24/11/14), במסגרת פסטיבל חוק התקציב וחוק ההסדרים, הגיעה השרה כשהיא מלווה בבכירי משרדה כדי להציג בפני חברי הוועדה את עיקרי תקציב הבריאות לשנה הקרובה. חמושים במצגות ובנתוני מרכז המחקר של הכנסת פרטו אנשי המשרד את בעיות מערכת הרפואה הציבורית על פי מסקנות "ועדת גרמן" לחיזוק הרפואה הציבורית ואת הפתרונות המוצעים. מצבם השנה נוח יחסית – תקציב המשרד לשנת 2015 זכה לתוספת משמעותית, שנייה רק לזו של משרד הביטחון.

איפה הכסף

את הדקות הספורות שבין שעת תחילת הדיון המתוכננת להגעתה של השרה, מנצל ארז גיל-הר כדי ללחוש דבר-מה על אוזנו של ח"כ אלכס מילר (ישראל ביתנו). ההקשר ברור: גיל-הר הוא מנכ"ל חברת הלובינג "פוליסי", המייצגת בין השאר את בית החולים הפרטי אסותא. הצעות משרד הבריאות שעל הפרק ובעיקר ביטול הפטור ממע"מ והטלת מס על "תיירות המרפא", מאיימות על רווחי אסותא ושאר בתי החולים הפרטיים. בהמשך הדיון, שלא במפתיע, יוצא ח"כ אלכס מילר (ישראל ביתנו) נגד הצעות משרד הבריאות כשהוא מדגיש את נושא הפגיעה התיירותית והכלכלית שיביא מיסוי תיירות המרפא. גיל-הר וחברת "פוליסי" לא לבד כמובן. בישיבה נוכחים לוביסטים רבים המייצגים את שלל בעלי האינטרס – קופות החולים, עמותות שונות ועוד. השינויים שמציע משרד הבריאות עשויים לפגוע ברבים מהם ועל כן הלחץ על חברי הכנסת צפוי לגבור עם ההתקדמות בדיונים. בקרב על התקציב, הלוביסטים קרובים מאד לאוזני הח"כים. הציבור הרחב קצת פחות.

משמעת אופוזיציונית

על רקע סערת חוק הלאום המאיימת לפורר את הקואליציה, נראה שתקציב משרד הבריאות המוצע מטשטש מעט את האינטרסים הפוליטיים הרגילים. כשיו"ר הוועדה סלומינסקי פותח את הדיון בשבחים לשרת הבריאות ותוספות התקציב למשרדה, קורא לעברו ליצמן: "יכול להיות שאתה לא מעודכן, בנט היום לא עם לפיד". בהמשך הדיון כאשר לאון ליטינצקי (ישראל ביתנו) חוזר על ההתנגדות להטלת מיסוי על תיירות המרפא שיביא ל"הפסד של מיליארדים", מזדעק ח"כ יצחק כהן (ש"ס) וטוען שהכסף שמגלגלת תעשיית תיירות המרפא בא על חשבון הטיפול בחולים הישראלים. כהן אמנם צודק אבל מאמץ את עמדת משרד הבריאות ובכך ממקם את עצמו, רחמנא לצלן, במחנה של השרה גרמן. ח"כ מיכל רוזין (מרצ) מתעשתת ראשונה ולוחשת לו בשקט: "אתה לא יכול להיות בעדם… אי אפשר גם וגם…". כהן מבין את הטעות ומיד מבקש שוב את רשות הדיבור. "אני רוצה להבהיר את עמדתי" הוא מחדד, "אני נגד ההצעה, שלא יובן פה לא נכון". רגע של אמת פנימית פשוטה מובס על ידי המשמעת האופוזיציונית הצפויה.

למה חברי הכנסת לא כאן כדי לשמוע את זה?

כשסתיו שפיר מקבלת את רשות הדיבור היא שואלת את השרה ואת בכירי משרד הבריאות מדוע התוספת של 700 מיליון שקל לקיצור תורים שהוצגה בעל פה לא מופיעה במסמכים שחולקו לחברי הכנסת. "מופיעים רק 350 מיליון", טוענת שפיר בתוקף. השרה גרמן מסרבת להסביר בשל קוצר הזמן ומבקשת מאנשי משרדה להישאר עם שפיר בתום הדיון כדי "להראות לה איפה זה רשום". כשמסתיים הדיון, מתרוקן האולם מרוב יושביו, מכשיר ההקלטה מנותק והפרוטוקול נסגר. ח"כ שפיר והיו"ר סלומינסקי נשארים עם סמנכ"ל התקצוב במשרד הבריאות יאיר אסרף, שמסביר את הנתונים. הרחק מאור הזרקורים והקלטת הפרוטוקול מסתבר ששפיר צודקת – לבסיס התקציב נוספו 350 מיליון שקל בלבד לנושא לשנת 2015 יחד עם הבטחה של האוצר להוסיף 350 מיליון נוספים בשנת 2016. "איפה חברי הכנסת? למה הם לא כאן כדי לשמוע את זה?" שואלת שפיר. בדרך החוצה, ממלמל אחד מאנשי המשרד "סתם מחפשת כותרות".

עוד בנושא:

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs