כמידי שבוע, ועדת הכספים התכנסה אתמול (יום ג' 26.11.13) לדיון בהעברות תקציביות. להזכירכם, מדובר בכספים שלא נכללו בספר התקציב, לא נדונו בכנסת ולא אושרו בתקציב המדינה. על פי נוהל חדש שהנהיג יו"ר הועדה, ח"כ ניסן סלומיאנסקי (הבית היהודי), משרד האוצר מעביר לח"כים את הבקשות כשבוע לפני הדיון על מנת לאפשר לח"כים לשאול שאלות ולקבל תשובות לפני הדיון.
השבוע התברר כי בנוסף לח"כ סתיו שפיר (עבודה) שהייתה חלוצה בכך שתרמה ליצירת הנוהל החדש והקפידה לשאול שאלות מידי שבוע, גם ח"כ אלעזר שטרן (התנועה) עושה שימוש בנוהל החדש ומגיש שאלות לפני הדיון לרפרנטים של משרד האוצר. לפי הטבלאות שהעביר משרד האוצר לקראת הדיון היום, היקף ההעברות התקציביות שהוגשו לאישור מגיע בחישוב גס לסכום של כ-1,900,000 ₪. סכום נאה לכל הדעות. בזמן הקצר שחלף מיום פתיחת מושב הכנסת ועד היום אושרו העברות תקציביות בסכום כולל של כ- 4.5 מיליארד ₪.
המידע המועבר לוועדה על ידי האוצר הוא לקוני ובלתי ברור, הטבלאות נראות מסובכות ומובנות רק ליודעי ח"ן. נציגי המשרדים הרלוונטיים או נציגי אגף התקציבים המוזמנים לדיון על מנת להסביר את הבקשות הסתומות משהו, אף הם מסבירים בלקוניות. משכך, מרבים הח"כים לשאול שאלות, התשובות לא תמיד מספקות והמהומה רבה.
הגדיל לעשות היום ח"כ אלעזר שטרן (התנועה) אשר פנה ליו"ר ואמר מיד בתחילת הדיון:
"אדוני היו"ר, משקרים אותנו. שאלנו אם יש כספים קואליציוניים ואמרו שלא. אני מפקח על עבודת הממשלה. אני שואל שאלות ולא מקבל תשובות".
קטע אותו ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה) ואמר: "כספים שהובטחו בהסכמים קואליציוניים חייבים להיות מונחים על שולחן הכנסת. הסכמים קואליציוניים בעל פה חייבים בהודעה בלבד".
השיב לו ח"כ אלעזר שטרן: "יש כספים ויש הסכמים קואליציוניים שלא הונחו על שולחן הכנסת. אני יודע ששר השיכון אינו דובר אמת. הוכח זאת בוועדת האתיקה של הכנסת. אז כשאני צריך להעביר למשרדו כספים, כשאין אמון, אני חוטא לתפקידי במיוחד כחבר קואליציה. רוצים שאהיה מכונת הצבעה וקשה לי עם זה".
ח"כ שטרן פנה ליו"ר בקריאה: "תגיד לי שאני טועה, שלא נעשו הסכמים כאלה, לא בכתב ולא בעל פה ואז לא אעשה שקר עם עצמי".
ח"כ ניסן סלומיאנסקי, היו"ר, השיב בניחותא: לא הייתי שותף למו"מ הקואליציוני ואיני יודע עליו. חוקית צריך להניח על שולחן הכנסת הסכמים קואליציוניים בכתב. הסכמים בעל פה צריך רק להודיע. לפני ההצבעה של התקציב שר האוצר נשאל על כך וענה בשמו סגן שר האוצר, שאין כאלה. יכול להיות שלאחר אישור התקציב השנתי נעשו הסכמים קואליציוניים, איני יודע. יכול להיות שנעשו הסכמים גם עם האופוזציה. את עיקר התמיכות קיבלתי כשהייתי באופוזיציה, הודה היו"ר. חוץ מזה, היו"ר אמר שיזמין לוועדה את יעל ממשרד האוצר אשר תיתן תשובות יותר טובות, לשביעות רצון הח"כים. עוד ציין שיעל בקשה לפרט בפניה מי מהרפרנטים של האוצר לא סיפק תשובות נאותות והיא תנזוף בהם.
ניכר היה בח"כ אלעזר שטרן שלא נחה דעתו מכך שהיו"ר לא ממש רוצה לרדת לעובי הקורה ולחשוף את מצב הדברים לאשורם. לשיטת היו"ר, סגן שר האוצר אמר שאין הסכמים קואליציוניים, אז אין. הוא לא יחקור הלאה. ח"כ שטרן נשאר מתוסכל משהו.
אחריו נשאה דברים ח"כ סתיו שפיר, שאמרה: "יש כמה סוגים של העברות תקציביות. יש העברות תקציביות נחוצות והכרחיות, בגלל שינויים אמיתיים שחלו לאחר אישור התקציב ובגלל זה קיים בחוק המנגנון של שינויים בתקציב בדרך של העברות תקציביות.
מהם המקרים מהם אנחנו חוששים? מההעברות תקציביות שמתבצעות כדבר שבשגרה כבר שנים, לפעמים כבר 20 שנה, בסכומים שלא נכנסים לספר התקציב אולי בגלל שהאוצר רוצה להחזיק קצר משרדים מסוימים, ויש העברות פוליטיות שסוכמו בסודי סודות הרחק מעין הציבור.
אתה, יו"ר הוועדה, שותף למהלך היסטורי – ח"כים מקבלים שבוע מראש את הטבלאות – וזה מדהים שהדבר לא היה נהוג בשנים קודמות. אמרת בראיונות והסכמתי איתך שהבעיה היא בדרך בה נבנה התקציב והדרך בה מתוכנן התקציב. יש עכשיו הזדמנות שהוועדה תעשה עוד מהלך היסטורי. אפשר עכשיו לדון באופן שבו נבנה התקציב ואיך הוא מתוכנן לפני ההעברות. כך נעשה סדר ונמנע את הבעייתיות שבהעברות התקציביות.
העברתי אליך מכתב בו הצעתי להקפיא את הדיונים בהעברות התקציביות, חוץ מאלה שהכרחיות, ונתקן את התהליך".
היו"ר ענה: "איך מכינים תקציב מדינה, זה נושא לדיון לפני אישור התקציב".
ח"כ שפיר הקשתה: "למה שאצטרך ללכת לבג"צ כשאפשר בפשטות לתקן כאן בועדה?
אתה יו"ר ועדת הכספים, בידך לתקן דברים".
היו"ר ביטל את דבריה בשפת גופו ופנה מיד לאישור הבקשות שאושרו בזו אחר זו על פי הרוב הקואליציוני האוטומטי.
נכחו: בתחילת הדיון הרבו להגיע ולצאת ח"כים שונים, כנראה כדי להבטיח רוב תמידי לקואליציה. לאורך מרבית הדיון נשארו בחדר הועדה לאורך זמן הח"כים הבאים:
היו"ר, ניסן סלומיאנסקי (הבית היהודי), סתיו שפיר (עבודה), משה גפני (יהדות התורה), שמעון סלומון (יש עתיד), חאמד עמאר (הליכו ביתנו), אלעזר שטרן (התנועה), זבולון כלפה (הבית היהודי), רובי ריבלין (הליכוד ביתנו).
One comment
Pingback: עוד לבנה בחומה | המשמר החברתי