עדות מדיון מהיר בנושא המאגר הביומטרי, ועדת המדע והטכנולוגיה, 15/7/2013 מאת דלית רגב (מצפייה בערוץ הכנסת)
[message_box title="" color="blue"]
רקע
הדיון הזה הינו קרב מאסף לביטול הקמת המאגר הביומטרי, שנמצא כרגע בשלב ניסיון וישוב לדיון בכנסת לפני שיהפוך לקבוע. הוא עסק בשאלת נחיצותו של מאגר ביומטרי לאזרחי מדינת ישראל והסכנות הכרוכות בקיום מאגר כזה. זהו דיון מהיר, אותו ביקשו כמה ח"כים לרגל פתיחתו של שלב הניסוי בהקמת המאגר הביומטרי – וגם עקב גילוי פרצות בתוכנה שתאבטח את המאגר. הרעיון להקים מאגר מידע ביומטרי לכל מחזיקי התעודות החכמות בישראל ספג ביקורת קשה מאז הוצע. בעוד שמעט מאוד חולקים על הצורך בתעודות חכמות שאצור בהן גם מידע ביומטרי, רבים לא הבינו מדוע יש צורך שיהיה מאגר שמרכז את כל הנתונים האלה, ומזכירים את פריצת והפצת מרשם האוכלוסין לפני כמה שנים, דבר שגרם נזק לפרטיותם של אזרחים רבים בישראל. בנוסף, בישראל היו חריגות אחרות בנושא שמירת פרטיות האזרחים, למשל- השלכה המונית של תעודות זהות ע"י המשטרה בשבוע שעבר.
אתם יכולים לעיין גם בעדויות קודמות של משקיפים מדיונים בנושא, מ2011 ומ 2012.
[/message_box]
מהלך הדיון
האווירה בדיון ואופן ההתנהלות: יו"ר הועדה ח"כ גפני ניהל את הישיבה ביעילות וענייניות. הישיבה נפתחה בצורה שקטה , עד שהגיע ח"כ מאיר שטרית והתחיל להתפרץ לדברי חברי הכנסת, אשר הציגו את הבעיות הקיימות לדעתם בקיום מאגר ביומטרי בישראל.
שטרית צעק על ח"כ דב חנין והפריע לדבריו, אמר שחנין משקר בדבריו על הסכנות במאגר. שטרית התפרץ גם על ח"כ פייגלין, וצעק לח"כ תמר זנדברג שהיא "הזויה ואומרת דברים לא נכונים". מתפתחת מריבה קולנית בין זנדברג ושטרית. היו"ר צעק שיעצור את הדיון ומבקש התנהלות פרלמנטרית. לאחר סערת הרוחות יצא שטרית והדיון המשיך להתנהל באופן ענייני.
מהלך הדיון: פתחו את הדיון שלושת חברי הכנסת שביקשו דיון מהיר בנושא, וענתה להם סגנית שר הפנים פאינה קירשנבאום. לאחר מכן הביעו דעה חברי כנסת נוספים שנוכחים בוועדה. אחריהם דברו נציגי ארגונים השוללים את הקמת המאגר: יועצת אבטחה עצמאית, נציג משרד ראש הממשלה וראש מאגר המידע הביומטרי.
חברי כנסת מימין ומשמאל הביעו דאגה רבה והתנגדות לקיום המאגר הביומטרי במדינת ישראל.
תמר זנדברג, מרצ: שואלת לשם מה נחוץ המאגר הביומטרי, מציינת שיש דליפות במאגר וייתכן שימוש לרעה בו, וכן שאין זהות בין מאגר ביומטרי וזהות חכמה.
דב חנין, חד"ש: הקמת מאגר ביומטרי הוא מהלך מיותר, פסול ומסוכן. המאגר כשל במבחן החדירות שנערך לו ולכן אי אפשר להפעיל בכלל את הפיילוט. דורש ממשרד הפנים לעצור מייד את הפיילוט.
משה פייגלין, הליכוד-ישראל ביתנו: מצטרף לקודמים ומוסיף שיותר מאשר הוא חושש מגורמים פליליים הוא חושש מהמדינה כיוון ש"כח רוצה כח", ו"כח להשחית – ישחית". אומר ש"אנו נלחמים על חירותנו כבני אדם, זהו מדרון חלקלק לאובדן החרות".
פאינה קירשנבאום, סגנית שר הפנים: ישנם אלפי, אפילו עשרות אלפי מאגרי מידע לא מאובטחים בישראל. המאגר הביומטרי מנותק לגמרי מכל מאגר אחר. זהו מאגר נסיוני למשך כשנתיים ולאחר מכן תחליט הכנסת אם לצרף למאגר את כלל אזרחי ישראל. טוענת שהפיילוט כולל אפשרות בחירה אם להצטרף למאגר או לא. מוסיפה שהיא בעד המאגר הביומטרי מכיוון שתעודת זהות חכמה לא מונעת גניבת זהות – ואילו תעודת זהות ביומטרית תמנע גניבות. הפיילוט יכלול 160,000 איש, והוא מופעל כרגע רק בחמש לשכות של משרד הפנים.
מאיר שטרית, התנועה: זו הפחדה הזויה של הציבור. כיום יש 350,000 ת.ז. מזויפות בישראל. מהקהל נשמעות קריאות שמספר זה מתייחס לתעודות אבודות, לא מזויפות.
בועז טופורובסקי, יש עתיד: לא השתכנע בנחיצות המאגר, עלולה להיות פגיעה בביטחון המדינה. מבקש דיון מורכב וממצא יותר בנושא.
פרופ' קרין נהון: קיום מאגר ביומטרי הוא פגיעה בלתי הפיכה בביטחון האזרחים. תעודה חכמה תפטור את הבעיות בגניבת זהות, לא צריך מאגר ביומטרי. הפיילוט לא בודק את הנחיצות. ועדת המדע צריכה להקים ועדת ביקורת על הפיילוט.
גפני, יהדות התורה: תפקיד ועדת המדע לפקח וכך יעשה. אנחנו לא במקום טוב בעניין הזה.
יהונתן קלינגר: קיימים ליקויי אבטחה בתהליך ההנפקה. בנוסף, עובדי קבלן בשכר נמוך קלים לפתוי – לא רק עבור הוצאת מידע מהמאגר למכירה, אלא גם להכניס עבור הכנסת מידע למאגר. דווח כי היו ליקויים מינורים בתחילת הפיילוט, האם תוקנו ליקויים אלו? אם לא – לא מולאו תנאי היסוד לפתיחת הפיילוט.
רם ולצר, משרד ראש הממשלה: ההחלטה על הפרויקט והקמת מאגר ביומטרי היא של הכנסת, הרשות המבצעת עושה את תפקידה לפי החלטה זו. השב"כ נתן אישור לפיילוט אשר תואם עם כל הגורמים, כולל רמות, ראם ומטה הסייבר הלאומי. החוק, הצו והפרוטוקול מנהלים את תקופת המבחן ומסמנים מדדים ברורים להצלחתו.
פרופ' דני דולב: צריך לבדוק האם באמת צריך את המאגר הביומטרי. עדי שמיר הציע אלטרנטיבה שצריך לבדוק. מאגר כזה קיים ומלא אינו דבר הפיך. אין מאגר בהיסטוריה שלא דלף וזה רק נעשה קל יותר ויותר. יש לנו מחויבות לדורות הבאים שלא לפתוח מאגר כזה.
איריס לב-ארי, יועצת אבטחה עצמאית: מעלה את הצורך בביקורת של גורמים חיצוניים וגם גורמים כמו ראם. יש לעשות ביקורת תקופתית כיוון שמערכת מידע היא דבר חי, דינמי ומשתנה כל הזמן.
גון קמני, ראש מאגר המידע: ביוקרת פנימית וחיצונית קיימת. הוקמה רשות להקמת המאגר הביומטרי במשרד הפנים. יש מנהל אבטחת מידע ברשות. תקופת המבחן נועדה לבדוק נחיצות.
יעקב מרגי, ש"ס: יש בנושא המאגר קמפיין של נאורים מול חשוכים.
משה גפני, יהדות התורה: חרד לשמירת הפרטיות.
סיכום
סיכום החלטות והצבעות: גפני סיכם שצריך לבדוק את נחיצות המאגר, והורה על הזמנת דו"ח ממרכז המחקר של הכנסת שיבדוק ביתר פירוט מה קורה במדינות העולם כיום בנושא זה, וכן מהי התועלת והנחיצות של מאגר כזה. בסיכום לכנסת יאמר שהנושא ייבדק לעומק על-ידי ועדת המדע והטכנולוגיה.
לאחר הדיון הביעו נציגי הארגונים השונים אופטימיות ואמרו שיש כעת סיכוי לעצור את המאגר הביומטרי וכי בוועדה הנוכחית בראשותו של גפני מנשבת רוח חדשה.
הערות: במהלך הדיון התברר שיש פרוטוקול לפיילוט הפעלת המאגר הביומטרי ובו יעדים להשגה, וכן שהוגש בג"צ בנושא. את שני המסמכים קבלתי מפרופ' קרין נהון, חוקרת ומרצה בתחום פוליטיקה של המידע ובנושאי חברה וטכנולוגיה – אשר עמדה בעבר בראש "המרכז למידע ולחברה" באוניברסיטת וושינגטון. היא פעילה ציבורית וחברתית בכל הקשור לעיצוב מדיניות מידע וטכנולוגיה בישראל, ומשנת 2004 משמשת כיועצת לתת-ועדת האינטרנט ולוועדת המדע בכנסת. בפברואר 2012 הגישה עתירה לבג"ץ בסוגית המאגר הביומטרי והשלכותיו על הזכות לפרטיות.
כמו כן קיבלתי מדורון שקמוני, מנהל אבטחת מידע ובעבר סגן יו"ר איגוד האינטרנט הישראלי, שנכח בדיון ומצוי בסוגיה מראשיתה, מסמך המתאר בעיות מרכזיות במאגר הביומטרי. לדעתי נושא זה ראוי לתשומת לב ממוקדת ומעמיקה מצד המשמר החברתי כיוון שקיומו מסכן את חופש הפרט – במיוחד מצד המדינה.
בדיון נכחו: יו"ר הועדה משה גפני (יהדות התורה), סגנית שר הפנים פאינה קירשנבאום, ח"כ מאיר שטרית (התנועה), ח"כ בועז טופורובסקי (יש עתיד), ח"כ יעקבc מרגי (ש"ס) ושלושת חברי הכנסת שיזמו את הדיון המהיר: תמר זנדברג (מרצ), דב חנין (חד"ש) ומשה פייגלין (הליכוד-ישראל ביתנו). כמו כן נכחו פרופ' דני דולב ופרופ' קרין נהון מהאוניברסיטה העברית, דורון שקמוני מומחה לאבטחת מידע ואיגוד האינטרנט הישראלי, יהונתן קלינטר ועירא אברמוב מהתנועה לזכויות דיגיטליות, ניר הירשמן מנכ"ל WatSon , גון קמני ראש הרשות לניהול המאגר הביומטרי, עופר ישי יועץ לממשל זמין, אופיר בן אבי מנהל ממשל זמין משרד האוצר, אברהם זרוק תקשוב ממשלתי, עירית וייסבלום, ברוך דדון ויורם אורן מרשות האוכלוסיה וההגירה, מרגלית לוי לשכה משפטית משרד הפנים, יוגב שמני מנהל אגף מערכות מידע משרד הפנים, רם ולצר הממונה על היישומים הביומטרים במשרד ראש הממשלה.
כן נכחו רבים אחרים שאת שמותיהם לא ראיתי, כולל עיתונאים, צלמים ואיש צבא בכיר. לא נצפו לוביסטים (לפחות לא בעלי סרט כתום). האולם היה מלא מפה לפה.
דיווח נוסף שהתפרסם ב15 ליולי על דיון זה בכלכליסט.
2 comments
Pingback: הנימוק הבטחוני - מי שמך לדבר בשמם ? » חופש הדיבור
Pingback: השבוע בכנסת: חיפושי גז ונפט, העלאת גיל פרישה, זיהוי ביומטרי לקטינים | המשמר החברתי