לבטל את תאגידי המים? נציג האוצר עזב את הדיון מבלי להציג את עמדת המשרד

לבטל את תאגידי המים? נציג האוצר עזב את הדיון מבלי להציג את עמדת המשרד

ועדות: ועדת הפנים והגנת הסביבה; נוכחים: אורי מקלב, אחמד טיבי, איציק שמולי, דוד אזולאי, חנא סוייד, יעקב אשר, מירי רגב, נסים זאב, תמר זנדברג

ועדת הפנים והגנת הסביבה קיימה דיון דיון בנושא תאגידי המים והביוב ביום שני ה-16.06.14. מאחר שהגעתי לדיון באיחור של חמש דקות לא הספקתי לרשום את שמות כל הנוכחים, אך עלי לציין שהייתה נוכחות גבוהה של שרים, סגני רשויות וצרכנים. הדיון היה סוער מאוד ומעניין, עם החלטה של כמעט כולם למגר את תופעת תאגידי המים.

ח"כ מירי רגב (הליכוד) ניהלה את הדיון ביד רמה, היא יצאה למלחמה כדי לחסל את התאגידים. לטענתה, מים הם משאב בסיסי והכרחי, והאזרחים צריכים לשלם עליהם מחיר סביר. לכן מן הראוי שמחירי המים ירדו, אך השלטון המקומי גרם להעלאת מחירי המים.

חיים ביבס, יו"ר השלטון המקומי, אמר: "נרדמנו בשמירה. בשקט, בשקט מחירי המים עלו. משק המים היה במצב עגום, רצינו לשקם את מצב המים, אך בדיעבד עד היום, המחיר עלה פי ארבע. ישנם 57 תאגידים, נגמר המשחק, יש לפרק את התאגידים למען הצדק".

עדות של צרכנית – זהבה: הודתה לתכנית "הכל כלול" וסיפרה שאמה, ניצולת שואה, חייבת 20 אלף שקל על חשבונות מים. תאגיד המים לא יכול לעזור ולא רוצה לשמוע.

רועי ברק, עורך התכנית, מספר כי במשך חצי שנה הוא מקבל עשרות תלונות של צרכנים שאף אחד לא נותן להם מענה.

סגן ראש העיר ראשון לציון אומר כי הוא מוכן לסייע, אך אין באפשרותו כאשר נושא המים באחריות התאגיד.

אלי ורדה – ראש מועצת מגדל העמק: רשות המים במתכונתה הנוכחית מעמיסה את נוכחותה על ראשי העיריות ועל האזרחים. יש להוריד את מחירי המים לשלושים אחוז ראשית, ולבטל את האיגוד. יש רשויות שרוצות את התאגיד ואחרות שלא. הקשר שלנו עם רשות המים הוא שהם שולטים בנו, אנחנו לא יכולים לזוז בלי לשאול אותם. הכל מסובך.

ח"כ דוד אזולאי (ש"ס): "יש להמשיך להלחם בתאגידי המים, אנשים שם התעשרו בלי פרופורציה. האמינו שתאגידי המים יגרמו להורדת מחיר המים, אך לא כך. הוטענו, וישנו בשמירה. ראש עיר מוצא את עצמו חסר אונים מול אזרח שאין באפשרותו לשלם מים, ולא יכול להושיע". הוא מציע לשנות את המצב ולאמץ את עמדת יושבת הראש מירי רגב – לחסל את התאגידים.

שלום בן שמחון מציע להפסיק את המנגנון של התאגיד.

ח"כ איציק שמולי (העבודה): אין מאבק יותר צודק מהמאבק הזה. אפשר לנהל זאת בחקיקה, ולחייב את הראשויות להשקיע בתשתיות. זה שפל שלאזרח חסר אונים מנתקים את המים ללא בושה ורחמים. אני טיפלתי באישה בת מאה שניתקו לה את המים.

צרכנית – אריאלה: יצאה ממעון לנשים מוכות, עם כל הבעיות חזרה לביתה וראתה שאין מים בברז. לצערה, לא חיברו לה את המים עד ששילמה 15 אלף שקל.

ח"כ תמר זנדברג (מרצ): "דיברו הרבה על המחירים היקרים. אך לא רק זו הבעיה: התאגידים העירוניים הם יצור כלאיים. אין אבא לתלונות ושירות לצרכנים. אבי אבות הטומאה. המדינה נתנה את המים לרשות העיריה אז שהם יטפלו במים".

ח"כ חנא סוייד (חד"ש): הייתה ביקורת קשה על ניהול רשות המים בכל עירייה וזה כשל, לכן יש להקים ברומטר. לא כל ראש עיר יכול לגבות את מחירי המים מהתושב, לכן יש להוריד את מחירי המים. הגולם קם על יוצרו – יש להקים מודל לעבודה משותפת.

חנן בוסקילה: "יש מציאות מאוד קשה. יש לשים קץ למצב המביש".

ח"כ דב חנין (חד"ש): "הצעקה מגיעה מכל הכיוונים, משהו במערכת מאוד בעייתי. דיונים שהיו בעבר דיברו על הפרטה. המים הם לא מוצר שצריך לשווק אותו. תחום המים לא מתאים לתאגיד, תחום המים שייך לרשויות, שהן ינהלו ובמידה ויש עודף יועברו לשיקום".

דורון מילברג, יו"ר פורום המנכ"לים במרכז השלטון המקומי: "השירות נכשל, היעילות נכשלה כי המחיר עלה, האזרח נדפק. ההפרטה שהייתה אמורה ליעל גרמה לתהליך הפוך.

ח"כ נסים זאב (ש"ס) : יו"ר התאגידים קיבלו מתנה לנהל את התאגיד וגובים כסף שלא כחוק. מקבלים חשבונות שלא כחוק ואי אפשר לבדוק. זאב דורש לבטל את התאגיד ולהחזיר עטרה ליושנה.

ראש עירית דימונה, בני ביטון: "הגיע הזמן לחסל את התאגידים פה אחד".

ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה): "אי אפשר להתעלם מכך שהמחירים לא ירדו, מכל ההתנהלות של התאגיד. יש לפקח ולחסל את התאגיד."

דני מאירגון הנכים טוען שכנכה קשה יום, שאינו יכול לשלם את מחיר המים, אין עם מי לדבר.

אחמד חבר מועצת "דיר יאסין": "התאגיד כשל בשירות לצרכן. באופן אישי אני פונה לסיוע ולא מקבל מענה. אנשים מתחברים לצינורות המים לבד. הרשות המקומית נולדה כדי לתת שירות לאזרח, חובת הרשות לתת את שירותי המים לאזרח".

ראש עירית קריית גת, אבירם דהרי: לא צריך להאשים אותם בשירות, האחריות מוטלת על מדינת ישראל אשר החליטה שמשק המים הארצי יהיה סגור, על המים לחזור לרשויות.

ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה): "לא חושב שנצליח".

נציג עיריית גן יבנה: "חייבת להיות אחריות".

ח"כ מירי רגב לסיום: זה זלזול שאף נציג מהאוצר לא נשאר להגיד את דברו, לכן יש להביא את נציג האוצר. עד אוקטובר יש לבוא עם הצעת חוק, שמדברת על שיטת התאגיד. נחשוב יחד – אנו נבחרי הציבור ומחובתינו להילחם בתאגיד. אין רצון אמתי לעזור. הם רוצים להשאיר את המצב כך. לכן מחובת שר האוצר לשנות את השיטה – הוא חייב לבוא ולשמוע, ועליו להוריד את מחירי המים בשלושים אחוז.

הערה: מירי רגב ניהלה בצורה יפה את הדיון, תוך הקפדה שכולם ישמיעו את דעותיהם. היו מעט התפרצויות לקראת הסוף, אך הדיון היה סוער ומעניין.

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs