חוק ההזנה בכפייה: למה להקשיב לדיון כשאפשר לדבר בטלפון ולהצביע כשצריך

חוק ההזנה בכפייה: למה להקשיב לדיון כשאפשר לדבר בטלפון ולהצביע כשצריך

ועדה: ועדת הפנים והגנת הסביבה; נוכחים: טלב אבו עראר, דוד אמסלם, בני בגין, זוהיר בהלול, נאוה בוקר, יואב בן-צור, באסל גטאס, יעל גרמן, מיקי זוהר, ג`מאל זחאלקה, תמר זנדברג, דב חנין, אחמד טיבי, אורי מקלב, בצלאל סמוטריץ, אוסאמה סעדי, עיסאווי פריג`

ועדת הפנים והגנת הסביבה הקדימה את התכנסותה כדי לדון היום (22/7/2015) בהסתייגויות שהגישו ח"כים שונים, נגד חוק ההזנה בכפייה. הדיון החל בהרכב שבו בלטו חברי הכנסת מהרשימה המשותפת, ביניהם אחמד טיבי, ג'מאל זחאלקה, טאלב אבו ערר, אוסאמה סעדי, ובאסל גטאס. גם יעל גרמן (יש עתיד), שרת הבריאות לשעבר, הייתה נוכחת בשלב ההסתייגויות והפנתה שאלות הבהרה לנציגת משרד הבריאות.

ח"כ גטאס הסביר בפתח הדיון כי מטרתן של כל ההסתייגויות היא לייתר את החוק ולרוקן אותו מתוכן. יו"ר הוועדה, ח"כ דוד אמסלם (ליכוד), איפשר לנציגי משרד המשפטים, משרד הבריאות והשב"ס להשיב על שאלות הח"כים. לקראת השעה 9:00, הבין ח"כ טיבי שיש לו רוב להתנגדות לחוק, וביקש, על פי תקנון הכנסת, להצביע בשעה שנקבעה. יו"ר הוועדה השיב לו כי לפנים משורת הדין הוא הקדים את הדיון כדי לדון בהסתייגויות, אך הוא יכול להכריז על התייעצות סיעתית. בשלב זה הצטרפו לדיון גם חברי הכנסת מהמחנה הציוני, דני עטר וזוהיר בהלול. ג'מאל זחאלקה (הרשימה המשותפת) ביקש לנמק את הסתייגותו המהותית. לדבריו, הצעת החוק היא בגדר עינוי של האכלה בכפייה לשובתי רעב, היא נוגדת כל אבן יסוד אנושית ואינה מקובלת בעולם. הוא הוסיף כי ההסתדרות הרפואית מתנגדת לחוק, גם לאחר ביקור אצל שובתי רעב ובחינה מחודשת של המצב.

לקראת שעת ההצבעה, הפורום בחדר הדיונים הורחב, וכלל גם את ח"כ מיקי זוהר ובני בגין (ליכוד), תמר זנדברג (מרצ), בצאלאל סמוטריץ (הבית היהודי), דב חנין (הרשימה המשותפת), יואב בן צור (ש"ס) ואורי מקלב (יהדות התורה). בהמשך הצטרפה גם ח"כ נאווה בוקר (ליכוד). היועץ המשפטי טען כי לא ניתן לקבל את ההסתייגויות, וההצבעה החלה. חברי הכנסת בגין, סמוטריץ, בוקר, זוהר, בן צור והיו"ר אמסלם הצביעו נגד ההסתייגויות, ואילו יתר הח"כים הצביעו בעדן. ח"כ גרמן הצטרפה אליהם למעט הסתייגות אחת שבה היא נמנעה.

ח"כ טיבי התפרץ ושאל את הח"כים אם הם יודעים על מה הצביעו ולמה התנגדו, ותך כדי ההצבעה על כל סעיף וסעיף מבקשים המתנגדים רביזיה על כל אחד. המרוץ להצבעה על ההסתייגויות מתחיל בסערה – אך יש ח"כים שבעיצומן של ההצבעות מדברים בטלפון ולא שמים לב למתרחש – בולטים בינהם ח"כ בן צור וזוהר. במהלך ההפסקה בדיון מתדיינת ח"כ גרמן עם ח"כ בני בגין על ההסתייגויות ומפנה את תשומת ליבו לכך שסעיף 51 מאיין את כל מנגנוני הבקרה שנועדו לוודא פיקוח נאות ושמיעת כל הצדדים, כולל האסיר. סעיף 51 קובע כי במקרים דחופים המדינה יכולה לפנות לבית המשפט מבלי פנייה לוועדת האתיקה ומבלי שסנגורו של האסיר נמצא ונושא את דבריו. גרמן טענה כי סעיף זה יאפשר למדינה לעקר את התהליך ע"י הכרזת כל מקרה כדחוף. תוך כדי סיעור המוחות בין השניים מצטרף אליהם היועץ המשפטי של המשרד לביטחון פנים ונציגת משרד הבריאות. הדיון ביניהם אפשר חידוד עמדות, אך ההפסקה מסתיימת והם שבים להצבעה.

בהמשך, ח"כ בגין הסביר לנציגי המשמר החברתי את תכלית החוק, וטען כי למדינה יש אחריות כלפי האסירים, וכי איש לא ירוויח ממותו של אסיר למעט אולי ארגוני הטרור שיקימו מהומות בבתי הכלא ובשטחים. לדבריו, שתי החלופות הן האכלה בכפייה והיענות לתביעותיו של האסיר. הוא הזכיר כי הניסיון מאנגליה (בזמנה של מרגרט תאצ'ר) מראה שלתת לאסירים למות אינו חסד כה גדול, וציין גם שעל פי החוק הן נציב השב"ס והן נשיא בית המשפט המחוזי הם המכריעים אם להאכיל בכפייה את האסיר. הדיון בין גרמן לבגין מרשים מאוד בטיעונים השונים ואף נראה כי שניהם מחויבים לעניין ומייחסים לו חשיבות ממדרגה ראשונה.

בטרם ההצבעה, ח"כ בגין ניגש ליו"ר הוועדה וליועץ המשפטי כדי לבחון אפשרות לתקן דבר מה בחוק. ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) פנה לחברי הוועדה וטען כי מדובר בסיכון אמיתי לחיי אדם ולא רק בעינוי. לדבריו, מדובר בחוק שיגרום לרציחתם של אסירים – עד היום, הזכיר, האסירים היחידים שמתו כתוצאה משביתת רעב היו אלה שהוזנו בכפייה. יו"ר הוועדה ביקש מח"כ חנין לסיים את דבריו אך זה המשיך לדבר ולכן הוצא מהדיון. ח"כ פריג' (מרצ) קרא לח"כ בגין, בתור הישועה האחרונה שלו, שכאדם הוא לא יכול להחליט על חוק לא מוסרי כזה שבו מזרזים את מותו של האדם. יו"ר הוועדה שאיבד כבר את סבלנותו, דחק בח"כ פריג' לסיים את דבריו וגער בו על שהפך את דבריו לנאום. יש לציין שלאורך כל הדיון ניהל היו"ר אמסלם את הדברים ביד רמה, הפגין חוסר רגישות וביטא זלזול כלפי חברי הכנסת.

ח"כ גרמן ביקשה עוד לתקן את סעיף 51 לחוק בעקבות הדיון עם ח"כ בגין, משום שלדעתה הוא מייתר את כל פעילותה של הוועדה.

ח"כ זוהיר בהלול הזכיר את נתן שרנסקי ואסירים נוספים ששבתו רעב בעבר וכולם הביטו אליהם בהערכה. לדבריו, גם לפלסטינים יש זכות לשבות רעב. הוא מביט לעבר ח"כ בגין כשמזכיר את המילה מתמלמל, מזכיר שהמילה תקינה מבחינה תחבירית ולשונית ואומר שהוא בכוונה מישיר מבטו לבגין כי גם הוא רוצה להידבק בכבודו. בגין מוחה על כך ובחיוך אומר שמעמיסים עליו יותר ממה שהוא יכול לשאת – וזאת תוך כדי התפרצות צחוק מכל רחבי המליאה.

ובחזרה להצבעות: כצפוי, הרביזיות להסתייגויות לא התקבלו. לגבי סעיף 51, היועץ המשפטי של המשרד לביטחון פנים נעתר לשינוי שח"כ גרמן וח"כ בגין הסכימו עליו ולפיו יש לזקק את הסעיף ולהוסיף את המילים, "יוצאי דופן". היועצת המשפטית של הוועדה הציעה תיקון שונה. ח"כ בגין הציע לדחות את הרביזיה על הסעיף הזה כדי ללבן את הנושא, ואילו יו"ר הוועדה ביקש מהיועצת המשפטית לבדוק את הנושא.

כעבור 10 דקות הפסקה שיועדו להתייעצות סיעתית שבו חברי הוועדה להצביע על סעיפי החוק ואישרו אותו. לגבי סעיף 51, ח"כ אמסלם ציין כי תהיה עליו רביזיה בהמשך היום.

עדויות נוספות בנושא:

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs