רקע
רשות השידור (המפעילה את ערוץ 1, ערוץ 33 ו-7 תחנות רדיו) וחוק רשות השידור (שנחקק עוד לפני כניסת הטלוויזיה לישראל) זקוקים לרפורמה. הצורך ברפורמה זו מקובל על הכל: הנהלת הרשות, עובדי הרשות, הממשלה וכמובן הצופים המדירים את עצמם מהערוץ הראשון. כבר בשנת 2003 הוקמה ועדה ממשלתית/ציבורית לגיבוש רפורמה ברשות השידור (גילוי נאות: הייתי חבר בוועדה). במשך השנים הרבות מאז נעשה מאמץ להגשים את המלצות הוועדה. במהלך שנת 2013 נחתמו בסופו של דבר ההסכמים בין הרשות, כל ועדי העובדים (ויש הרבה כאלה ברשות) והאוצר – והרפורמה עמדה לצאת לדרך. אבל אז התמנה ח"כ גלעד ארדן לשר התקשורת ובהסכמה עם שר האוצר החליט לבטל את ההסכמים ולבחון את הנושא מחדש. לשם כך מינה את "ועדת לנדס". הוועדה הגישה את המלצותיה ב-3 למרץ. עיקרי המלצות ועדת לנדס: סגירת הרשות ופתיחת גוף חדש לשידור הציבורי (כלומר פיטורי כל עובדי הרשות והעסקה מחדש של חלקם), ארגון מחדש של מבנה הרשות, ניתוק הקשר בין הרשות לפוליטיקאים, ביטול אגרת הטלוויזיה ומימון הרשות ב"אגרה הסמויה" (הנכללת באגרת רשיון הרכב) והיתרה במישרין על ידי האוצר.
בהמשך להמלצות הוועדה הגישה הממשלה את הצעת חוק השידור הציבורי שאושרה בכנסת בקריאה ראשונה 26 למאי. לצורך הכנת החוק לקריאה שנייה ושלישית הוקמה ועדה מיוחדת לדיון לדיון בהצעת חוק השידור הציבורי בראשות ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד). הוועדה התכנסה לראשונה ב-11 ליוני. בהמשך התכנסה הוועדה ברציפות מדי יום, ואשרה עד כה 7 מסעיפי החוק (מתוך 68!). דיון ארוך נערך על סעיף 7, העוסק במהות גוף השידור הציבורי החדש. בסיכום הדיון התבקשה הממשלה להגיש נוסח מתוקן שייקח בחשבון את ההערות שנשמעו.
מהלך הישיבה
הישיבה ביום ד', ה-18 ליוני, עסקה במועצת תאגיד השידור הציבורי ובעיקר בסעיף 9 של הצעת החוק. דיון נוקב נערך בשאלת אופי והרכב המועצה. הוצגו שתי גישות עקרוניות ודי מנוגדות: הגישה לפיה מדובר בגוף בעל מאפיינים של דירקטוריון שיהיה מצומצם וחבריו יבחרו על פי כישוריהם המקצועיים ומנגד הגישה לפיה המועצה תהיה רחבה וחבריה יהיו נציגי ציבור שישקפו את המגזרים השונים של החברה הישראלית ואת מגזרי התוכן השונים. הגישה הראשונה היא המופיעה בהצעת החוק ונתמכה על ידי השר ארדן והח"כים מהקואליציה. אלו הדגישו את הצורך ביעילות הגוף המצומצם והמקצועי. הגישה השנייה נתמכה על ידי הח"כים מהאופוזיציה ורבים משאר הדוברים. חלק מהח"כים דרשו ייצוג למגזר שלהם: לחרדים (דוד אזולאי מש"ס), לערבים (עיסאווי פריג' ממרצ), לדרוזים (חמד עמאר מישראל ביתנו). איתי לנדסברג הציע לאמץ את שיטת ה-BBC, שם קיים דירקטוריון מצומצם ולידו מועצה ציבורית רחבה.
ייצוג נשים: ח"כ עליזה לביא (יש עתיד), יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, דרשה שוויון מגדרי במועצה ולשם כך הציעה להעלות את מספר החברים ל-10. ח"כ תמר זנדברג (מרצ) הדגישה את הצורך בשוויון בכל שדרת הניהול ובנראות על המסך. בסיכום הדיון התבקשה הממשלה להביא נוסח מתוקן לפיו מספר חברי המועצה יועלה ל-10, והחלוקה המגדרית ביניהם תהיה שווה.
הפרדת השידור הציבורי מהפוליטיקאים: רבים מהדוברים תקפו את סעיפי החוק המעניקים סמכויות משמעותיות לשר הממונה, זאת בניגוד לכוונה המוצהרת של הקמת גוף שידור עצמאי. הבולטת ביותר היא העובדה שהשר הוא שממנה את חברי המועצה. השר ארדן דחה טענות אלה באמרו שהמועצה נבחרת על ידי ועדת איתור והשר משמש רק כ"חותמת גומי".
פעילות פוליטית או מפלגתית: בהמשך התקיים גם דיון מעניין סביב סעיף 10 הקובע (בין השאר) כי מי שעוסק בפעילות פוליטית או מפלגתית לא יוכל להתמנות לחבר מועצה. לא היה ברור מה ההבחנה ביניהן. גם נשאלה שאלה האם חברות "מן השורה" במפלגה תחשב כפעילות פוליטית אסורה. הוסכם שהיועצים המשפטיים יבחנו את הנושא מחדש ויביאו נוסח חדש.
הצבעה
הוועדה אישרה את סעיף 11 להצעת החוק. בשלב זה נכחו רק היו"ר אלהרר וח"כ רינה פרנקל, שתיהן מ"יש עתיד", והסעיף אושר "פה אחד".
התרשמות
זה היה דיון של הכנסת במיטבה. כל חברי הוועדה נכחו והיו מוכנים היטב לדיון. הצטרפו לדיון גם ח"כים שאינם חברי הוועדה. השר ארדן, יוזם החוק, השתתף בדיון ונטה לקבל חלק מההערות. יושבת הראש הצליחה לאפשר לכל הנוכחים להביע את דעתם, זאת למרות התפרצויות חוזרות ונשנות של עובדי הרשות המודאגים מאוד מעתידם.
משתתפי הדיון
חברי הוועדה: ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) – יו"ר הוועדה; דוד אזולאי (ש"ס), חמד עמאר (ליכוד), עיסאווי פריג' (מרץ), דוד צור (התנועה), רינה פרנקל (יש עתיד), ממלאי-המקום: יוני שטבון, (הבית היהודי), נחמן שי. (העבודה). ח"כים שאינם חברי הוועדה: ח"כ גלעד אלדן (הליכוד) – שר התקשורת; ח"כ תמר זנדברג (מרץ); ח"כ עליזה לביא (יש עתיד); ח"כ מיקי רוזנטל (העבודה).
בנוסף לח"כים השתתפו בדיון: עו"ד דנה נויפלד היועצת המשפטית של משרד התקשורת; אנשי הנהלת רשות השידור: אמיר גילת, היו"ר; יוני בן מנחם, המנכ"ל; נציגי ועדי העובדים של הסקטורים השונים ברשות השידור. ביניהם: רותם אברוצקי, יו"ר אגודת העיתונאים בת"א; עו"ד ברוך אסקרוב, יו"ר ועד עיתונאי הרדיו בתל אביב; לינדה בר, הדוברת; אחיה גינוסר, יו"ר אגודת העיתונאים בירושלים; המפיקה רינה חכמון, ועד העיתונאים בטלוויזיה; המפיק איתי לנדסברג; לזר זליקוביץ, יו"ר ועד הנדסה של הרדיו; משה שגב, יו"ר ועד הנדסה של הטלוויזיה; עו"ד גלילה הורנשטיין, מטעם ההסתדרות; מוזמנים שונים: הפזמונאי יורם טהר-לב; גיא יואל , ארגון השחקנים; (שח"ם); רן מלמד – סמנכ"ל עמותת "ידיד"; אלי פולק, יו"ר האגודה לזכות הציבור לדעת; צבי צמרת, לשעבר מנכ"ל יד בן-צבי. הח"כית לשעבר מלי פולישוק, שייצגה את אקו"ם.
עדויות נוספות מוועדת אלהרר