כתבו לחברי הממשלה: דרשו לחשוף את הפרוטוקולים של ועדת השרים לחקיקה!

כתבו לחברי הממשלה: דרשו לחשוף את הפרוטוקולים של ועדת השרים לחקיקה!


ועדת השרים לענייניי חקיקה היא אחת מוועדותיה של הממשלה ואין לבלבל אותה עם ועדות הכנסת. בוועדה חברים מרבית שרי הממשלה והיו"ר שלה הוא שר המשפטים (כיום, שרת המשפטים ציפי לבני). על ועדת השרים לענייניי חקיקה לדון וללבן את הצעות חוק הממשלתיות, לגבש אותן עם צוות מקצועי ולאשר את הגשתן לכנסת בהצבעה, לקראת העלאתן להצבעה של המליאה, לקריאה ראשונה.

אלא שוועדת השרים לענייני חקיקה לקחה על עצמה תפקיד נוסף: היא החלה לדון גם בהצעות החוק הפרטיות (שחברי הכנסת מעלים, מהאופוזיציה ומהקואליציה), תוך שהיא קובעת את עמדת הממשלה בעניינן ומחייבת את חברי הקואליציה להצביע לפי עמדתה. לאור זאת מועלית שאלה עקרונית. איזה עניין יש לממשלה בהצעות חוק פרטיות? הרי אין זה מתפקידה של הממשלה לחוקק; תפקידה הוא לבצע את החוקים שהכנסת מחוקקת.

דרשו משרי הממשלה לחדול מהסתרת המידע – חשפו את הפרוטוקולים של ועדת השרים לחקיקה!

השפעת הממשלה על העבודה החקיקתית, וטשטוש הגבולות שבין עבודת הכנסת לעבודת הממשלה הפכה לנוהג בכנסות ובממשלות האחרונות. בעצם הצבעת ועדת השרים לענייני חקיקה על הצעות חוק פרטיות, היא מתערבת בתהליך החקיקה של הכנסת, הרשות המחוקקת. נוהג זה מפר את עיקרון הפרדת הרשויות, משום שוועדת השרים לחקיקה תופסת את הכנסת 'באחיזת חנק' ובכך הופכת את הממשלה, הרשות המבצעת, לרשות המחוקקת בפועל, והכל בחסות המשמעת הקואליציונית.

968789_675327082484165_1403384247_n

בעיה נוספת קשורה לאופן בו מתנהלות הישיבות של ועדת השרים לענייני חקיקה. הן זוכות למעמד של ישיבות ממשלה, ולאור זאת תוכנן חסוי, ולמשך שנים רבות. הממשלה לא מנדבת שום מידע מהישיבות: פרוטוקול, רשימת שרים ויועצים שנכחו, פרטי ההצבעה או נימוקים להחלטות. למעשה, הממשלה טוענת בתוקף שהיא אינה מחזיקה בפרוטוקולים כאלה (מטעמים של עיכוב בקצב העבודה וחוסר תקציב לקלדנים). מה שהכי מוזר הוא שלח"כים (המחוקקים שנבחרו על ידינו), והמנסים להעביר הצעת חוק בכנסת אסור להופיע בפני הוועדה ולשכנע את חבריה בחשיבות הצעת החוק.

בשנה שעברה, לאחר חודשים של לחץ מצד המשמר החברתי, שחררה הממשלה 'חצאי פרוטוקולים' של ישיבותיה של וועדת השים לענייני חקיקה, מאז הקמתה ב-2009. שם, לראשונה, אפשר לראות את החלטותיה המלאות של הוועדה לגבי החוקים בהם עסקה ואילו שרים ואורחים נכחו בישיבות, מסמכים אלה זמינים באתר שלנו.

דרשו משרי הממשלה לחדול מהסתרת המידע – חשפו את הפרוטוקולים של ועדת השרים לחקיקה!

אבל הדרך ארוכה משום שעדיין לא ניתן לקבל את תמלול הישיבה ואת פירוט אופן ההצבעה של השרים (מי הצביע בעד, מי הצביע נגד ומי נמנע). זה חשוב כי יש מקרים ששרים מצביעים בעד הצעת החוק בוועדת השרים לענייני חקיקה אך מתנגדים לה במליאה, בשל משמעת קואליציונית. המשמר החברתי ימשיך לפעול למען שקיפות תהליך העבודה של וועדת השרים לענייני חקיקה גם הכנסת הנוכחית. כדי לחזק את כוחה של הכנסת ואת השמירה על הפרדת הרשויות.

בחודשים האחרונים, עם כניסתה של שרת המשפטים לתפקידה נוצר חלון הזדמנויות ליצירת דפוס התנהלות חדש בוועדה, ואכן השרה הכריזה ביום חופש המידע האחרון בכנסת כי תנהיג שקיפות בעבודתה השוטפת של הוועדה. אלא שמזכיר הממשלה החליט לבלום את נסיונה של השרה וכעת אנו עומדים בצומת דרכים- האם הממשלה תאשר לשרת המשפטים להוציא לאור את עבודת הוועדה ואת אופן הצבעותיהם של חבריה, או שתמשיך להסתיר את התנהלותה? כל שנותר לנו לשאול הוא- אם אין לכם מה להסתיר, למה אתם לא גלויים עם הציבור? 

דרשו משרי הממשלה לחדול מהסתרת המידע – חשפו את הפרוטוקולים של ועדת השרים לחקיקה!

במסגרת פרסום "כלכליסט" מסוף מאי האחרון – "אין יותר סודות: הצבעות השרים בוועדה לענייני חקיקה ייחשפו לציבור משבוע הבא"

הקמפיין נערך בשיתוף פעולה עם הארגונים הבאים: המשמר החברתי, התנועה לחפש המידע, הסדנא לידע ציבורי, עמותת שתי"ל, שקיפות בינ"ל – ישראל, אתר השדרה

6 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs