חוק הדיור הציבורי 1: רקע חקיקתי

חוק הדיור הציבורי אושר בשנת 1998, ברוב של 49 תומכים ו-24 מתנגדים. חוק ההסדרים הביא להקפאתו של החוק לעיל בשנת 1999, ע"י תיקון עקיף של סע' תחילת החוק מיום ה-1.1.2001.

חוק הדיור הציבורי נועד לאפשר למשפחות ותיקות לרכוש דירתם במחיר מופחת ולהפוך לראשונה לבעלי הון אותו ניתן להוריש, לשפר את מעמדם הכלכלי-חברתי, ולקדם מטרה חברתית של צמצום פערים כלכליים חברתיים במדינה על ידי סיוע לאוכלוסיות חלשות שאין ידם משגת לבעלות נכסים והורשתם. מכירת הדירות במחיר מסובסד, תוך חידוש מלאי הדירות הציבוריות, הם צעדים חברתיים חשובים ונכונים, שיאפשרו לפתור את מצוקת הדיור של משפחות רבות, ויבלמו את העליה במחירי הדירות ובשכר הדירה. הוא נועד לתקן עוול היסטורי למשפחות שעלו לישראל בשנות ה-50 בעיקר ממדינות ערב ושוכנו בשיכונים של דיור ציבורי.

שתי הצעות עמדו על שולחן הכנסת בעת אישור החוק, האחת של חבר הכנסת מאיר שטרית והשנייה של חבר הכנסת רן כהן. ההבדל בין הצעת ח"כ שטרית, שזכתה לגיבוי רשמי של הממשלה, הוא ש-75% מערך הדירה ישולם על ידי הדייר, אל מול 85% כפי שהציע ח"כ כהן. החוק גם קבע מחיר מירבי לעלות הדירה, ומתן עדיפות לרכישת דירות בפריפריה תוך הגבלת ההצעה על דירות במרכז הארץ. בסופו של דבר, החוק עבר ברוב 49-24. חברי הכנסת של ש"ס יצאו מהאולם בעת ההצבעה כיוון שהופעל עליהם לחץ מצד ציבור בוחריהם, אך לא רצו לסתור את עמדת הקואליציה.

החל משנת 1999 חוק ההסדרים הקפיא, בן היתר, את תחולתו של חוק הדיור הציבורי. כך, חוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לנת הכספים 2001), התשס"א-2001 קובע בפרק ו' לחוק ההסדרים – דיור ציבורי – אי תחולת החוק הציבורי – לתקופה שמה1.1 עד 31.12 לשנת 2001. והחל מאותה חקיקה ואילך, חודש חוק ההסדרים על מנת שיבקש לא להחיל את חוק הדיור הציבורי שוב ושוב במשך שנים.

בשנים האחרונות נעשו ניסיון לבטל את חוק הדיור הציבורי- בתזכיר להצעת חוק שינוי חברתי כלכלי (תיקוני חקיקה) (דיור), התשע"ב- 2012, היה נסיון לבטל את החוק- דיור ציבורי (זכויות רכישה).

אחרי שהוקפא שוב ושוב, משרד האוצר הצביע לבטל את החוק. כאמור בתזכיר החוק, חוק הדיור הציבורי אינו גורם למחסור בדיור.

מי זכאי לרכוש דירה על פי חוק הדיור הציבורי:

החל מה 1.1.2013, החוק נכנס לתוקף, ואינו מוקפא עוד על ידי חוק ההסדרים. נכון להיום,  חוק הדיור הציבורי בתוקף ועל כן אמור להיאכף ע"י הממשלה, אך ניתן לראות כי בפועל ולאור עברו הפרלמנטרי של חוק זה, כי אין לממשלה כוונה ו/או יכולת לממשו ולכן כיום אינו נאכף. מכאן, יש להניח כי בבחירות הקרובות יוקפא שוב על ידי חוק ההסדרים (אם לא יבוטל או יתוקן).

נכתב ע"י: אהוד לזר, עדן לפידור, גל ספרא ואנה כרמון.

  • רן כהן, המלחמה על הבית – מהלכיו של חוק הדיור הציבורי, הוצאת חמד, 2008.
  • דדון-ישראלי, בר "הדיור הציבורי בישראל: הצעה לרפורמה", ירושלים: המכון ללימודים אסטרטגיים ופוליטיים מתקדמים, אפריל 2000.
  • "דיור ציבורי השוואתי", מרכז המחקר והמידע של הכנסת, ספטמבר 2001.

 

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs