מציע החוק: שר הפנים גדעון סער
סקירה כללית של החוק: השם וד"ל נגזר משם התכנית שיזם אריאל שרון, כשכיהן כשר הבינוי והשיכון, בשנות ה-90. החוק עצמו, בדומה לקודמו, קם כתוצאה ממשבר דיור, כאשר בשנות ה-90 הייתה זו העלייה המרובה מחבר העמים ובקיץ 2011 עקב המחאה החברתית. מדובר בהצעת חוק ממשלתית שעלתה לדיון ראשוני ב-27.6.2011 ולאחר מכן עברה לקריאה ראשונית ב-4.7.11. בשלב זה היו 51 ח"כ בעד החוק, ומנגד 20 מתנגדים. לאחר-מכן, הורחב החוק ועלה לקריאה שנייה ושלישית ב-3.8.11 בכנסת. החוק אושר כאשר 57 ח"כים בעד ו-45 נגד.
מטרת החוק: חוק זה בא לקבוע כהוראת שעה הסדרים מיוחדים והקמת מוסדות תכנון ייעודיים (ועדה לדיור לאומי) לאישור תכניות בנייה למגורים, על-מנת לאפשר מתן פתרונות למצוקת הדיור באמצעות זירוז תהליכי תכנון ובנייה בנוסף להגדלת היצע הדירות לרבות באמצעות ייעוד קרקע לדיור להשכרה. הסרת החסמים הרגולטורים לאישור תכניות בניה והצפת השוק בדירות אמורה להוריד את מחירי הדירות.
המצב כיום: בשנת 2012 אושרו לבנייה 75,000 יחידות דיור (יותר מכל שנה אחרת!), אולם באותה עת חלה ירידה משמעותית בהתחלות בנייה בפועל מ-45,000 ל-39,000. רוב הביקורת כיום נגד כישלון החוק היא שאינו "קשוח" מספיק ולוועדות אין אפשרות לאכוף התחלות בנייה של קבלנים החורגים מהחובה לבנות תוך שנתיים וחצי לכל היותר. לשם כך, הקימה ועדת הכנסת ועדה מיוחדת, העובדת בשיתוף עם ועדת הפנים וועדת הכלכלה, לבדיקת השפעות החוק עד היום וכתיבת תיקון והרחבה על מנת לתת מענה. ממצאיה גילו כי נבנו 1600 דירות קטנות ו-80 דירות להשכרה מתוך 25 אלף דירות שתוכננו! כמו כן, רוב הדירות שאושרו אינן באזורי הביקוש (רק 2229 דירות במרכז).
מה כולל החוק:
- תכניות דיור לאומי שיחולו על קרקעות בבעלות המדינה, עליהן מפורטות הוראות להקמת לפחות 200 יחידות דיור.
- החוק מאפשר לקבוע שבניין או חלקו ייועד להשכרה. כמו כן גם ייעוד קרקעות בתכנית לדיור לאומי בהישג יד להשכרה. תכניות הדיור להשכרה יכללו דירות שגודלם יהיה עד 75 מ"ר לתקופת שכירות של 10 שנים.
- כוחן של תכניות לדיור לאומי גובר על כל תכנית אחרת שאושרה לפי חוק התכנון, למעט תמ"א. תוכנית דיור לאומי שסותרת תוכנית מתאר מחוזית תהיה חייבת את אישור ועדת המשנה לדיור לאומי של המועצה הארצית, שתצטרך למסור החלטתה תוך 15 יום. במידה שלא תחליט בפרק זמן זה, תמשיך התוכנית לעבור את הליכי התכנון.
- הקמת ועדה לדיור לאומי בכל מחוז שתדון ותחליט על תכניות הדיור הלאומי, למעט סייגים ספציפיים.
- הקמת ועדת משנה לדיור לאומי תהיה מוסמכת לאשר תכניות לדיור לאומי הטעונות אישור של המועצה הארצית.
- קביעת זמן מקסימום של 45 ימי עבודה ממועד קליטת התכניות שהוגשו.
- קביעה מפורשת שכל מסמכי התוכניות לדיור לאומי שהוועדה החליטה להפקיד יהיו פתוחים לעיון הציבור במשרדי הוועדה המחוזית והוועדה המקומית.
- האחריות לחוק ולתקנות תחול הן על ראש הממשלה והן על שר הפנים. הוועדה המשותפת לקידום החוק תבצע ביקורת פרלמנטארית על ביצוע החוק אחת ל-4 חודשים. ראש הממשלה ושר הפנים רשאים באישור הוועדה המשותפת לקידום החוק להאריך את הוראת השעה לתקופה נוספת של שמונה חודשים.
גיא שינפלד, שיר שפירא וליאור רז