עיקרי החוק | הטלת חובות גילוי ואחריות נוספות על קבלנים ויזמים כלפי רוכשים במטרה לצמצם את פערי הכוחות שבין המוכר לבין הקונה. |
סוג ההצעה | ממשלתית |
סטטוס | עברה בקריאה ראשונה |
שמות קודמים | |
מחבר הפירוש | מאיר תמרי, ינואר 2017 |
המצב כיום
קבלנים רבים היום מוכרים פרויקטים בשלב התכנון, היתרונות לקבלן הם השגת מימון ראשוני לפרויקט, הבטחת רשימת קונים, השגת מימון בנקאי בקלות רבה יותר. היתרונות לרוכש הם מחיר אטרקטיבי שיכול להגיע להנחה של כ-15% ממחיר דירה חדשה קיימת.
היתר בניה הוא למעשה בקשה של הקבלן לבנות את הבניין, את התוכניות הוא מגיש לוועדה המקומית ולוועדה המחוזית, בתוכניות הוא מציין את נתוני הבניין , צורתו וכל דבר שקשור במבנה , הועדות הרלוונטיות מאשרות או שוללות את בקשת הקבלן בהתאם לתוכניות המתאר באזור. כאשר הקבלן מגיש היתר בניה לעיתים הועדות השונות אינן מקבלות את בקשתו ומאשרות לו תוכנית שונה ממה שהוצג לנו , שינוי בגובה, שינוי בשטח ועוד , זה אחד מהסיכונים בקניית דירה על הנייר.
מה הצעת החוק אומרת
להלן השינויים העיקריים המוצעים בהצעת החוק:
1. לא ניתן יהיה למכור דירה בטרם אושרה תכנית מתאר מקומית, מחוזית או ארצית, שמכוחה ניתן להוציא היתר לבניית הדירה הנמכרת או טרם מתן הקלה הנדרשת לצורך בניית אותה הדירה. עוד מוצע להוסיף כי לא ניתן יהיה להתנות על הסעיף הנ"ל בהסכם מכר שבין מוכר לקונה וכתוצאה מכך, חוזה שייכרת בטרם אישור תכנית או מתן הקלה כאמור, יהיה בטל וחסר תוקף משפטי.
2. במקרה של מכירת דירה בטרם קבלת היתר בניה, המוכר יהיה חייב לציין את המועד הצפוי לקבלת היתר הבניה ולקונה תהא הזכות לבטל את ההסכם כל עוד לא ניתן ההיתר. במידה ולא יתקבל היתר הבניה עד המועד שצוין בהסכם המכר, יהיה רשאי הקונה, בחלוף 60 יום מהמועד הנ"ל וכל עוד לא התקבל היתר הבניה, לבטל את ההסכם.
3. על המוכר האחריות להציג בכתב בפני הקונה את כלל הנתונים התכנוניים המהותיים הידועים במועד מכירת הדירה ולרבות מידע בדבר שינויים, בקשות, תכניות ומגבלות שונים, שיפורטו בחוק, ואשר יש בהם כדי להשפיע השפעה של ממש על השימוש הסביר של הקונה בדירה וברכוש המשותף וזאת אף אם נוצרו לאחר החתימה על הסכם המכר ועד למועד מסירת החזקה בדירה לקונה.
4. אי עמידה בהתחייבויות – חלקי הבניין שאינם הדירה, לרבות הרכוש המשותף, שונים באופן מהותי מן האמור בפרט, יראו את המוכר כמי שלא קיים התחייבויותיו. (החוק הקיים מדבר רק על הדירה).
5. הוצאות משפטיות בקשר לרישום הזכויות בדירה הנרכשת יכללו במלואן במחיר הדירה וישולמו למוכר. בכך ידע הקונה שעורך הדין לא מייצג את האינטרסים האישיים שלו וכן ידע הקונה מה הסכום המלא אותו עליו לשלם למוכר בעת מעמד רכישת הדירה.
השינויים הצפויים מאישור החוק
חוק המכר נועד להעניק הגנה לרוכשי דירות חדשות. בעסקאות של רכישת דירה מקבלן או יזם, ישנם פערי כוחות משמעותיים בין הרוכש למוכר, לטובת המוכר. לרוב, אין לצרכן יכולת מיקוח והשפעה על הספק, קיימים פערי מידע בין הצדדים, כוחו הכלכלי קטן יותר, וכך גם יכולתו להתמודד עם מורכבות העסקה. הוספת תיקונים אלו לחוק תאפשר לצרכן לקבל תמונה מפורטת יותר באשר לעלויות הדירה וכן להניק לו מעט יותר כוח במעורבות של תכנון הדירה והשטחים הציבוריים בבניין.
מקורות
הצעת החוק:
http://fs.knesset.gov.il//20/Committees/20_cs_bg_365396.pdf
לשכת עורכי הדין בישראל:
http://www.2all.co.il/web/files/Sites15/lalumermlaw/Files_406852_(9768).pdf
משרד עורכי דין "דוד מלניק":
ynet –