כיום, המצב מחייב כל עובד בישראל לשלם אחוז מהכנסתו לביטוח הלאומי. כמו כן, בניגוד למס הכנסה או קרנות פנסיה נדרש תשלום מס גם ממובטלים וסטודנטים. לעיתים בשל מצב דברים זה ישנם אנשים שנכנסים לחובות מול ביטוח לאומי.
בהתאם לחוק הקיים מי שלא מסכים עם קביעת פקידי הגבייה של ביטוח לאומי לגבי חובו למוסד הביטוח הלאומי יכול לערור לוועדת שומה חיצונית שכל סניף ביטוח לאומי חייב שתוקם לידו. המטרה היא למנוע ניגוד עניינים בקביעת ההחלטות. הבקשה לערר חייבת להתקבל בתוך 30 יום ופסיקת ועדת השומה הינה סופית. עד כאן הכל מצטייר יפה אך, למעשה החוק אינו מיושם כבר עשרים שנה! הביטוח הלאומי לא טרח להקים את ועדות השומה החיצוניות ובפועל עררים נדונים אצל פקידי גבייה בכירים של הביטוח הלאומי, מה שנופל בדיוק למלכודת ניגוד העניינים שהחוק ביקש לפתור.
בדצמבר 2013 הורה היועץ המשפטי של הביטוח הלאומי להסדיר באופן קבוע את המנגנון- קביעה רשמית שערר על החלטות הפקידים ייעשה על- ידי פקידים אחרים בתוך המוסד של ביטוח לאומי. בכך למעשה בוטלה החובה בחוק למנות ועדות שומה.
אז מה תפקידנו? אנחנו רוצים לבדוק פרקטית כיצד דברים מתנהלים! לכן, אנו נגיע למשרדי הביטוח הלאומי וננסה למצוא אנשים שמתמודדים מול המצב הקיים. טרם הקמת הכנסת החדשה זהו זמן קריטי וחשוב לעורר דיון על מנת להעביר הצעת חוק שתטיב עם הציבור.
חברי הקבוצה: דנה שרגל, דבי ברנסון, שרון לנדלר ואלעד גלרשטיין.