בהשוואה בין כנס הקיץ של הכנסת לבין הכנסים שקדמו לו, ניתן לראות שכמה חברי כנסת שמרו על הדירוג הגבוה שלהם: ח"כ איציק שמולי, שהוביל את המדד הקודם, וח"כ חיליק בר, שהגיע למקום השני, שניהם מהמחנה הציוני. שניהם שמרו על מקומם, ושניהם השתתפו ב-79 הצבעות מבין 80 ההצבעות שנכללו במדד החברתי לכנס הקיץ – נתון מרשים שממקם אותם בראש טבלת הנוכחות בהצבעות.
- כנס קיץ 2016 בקואליציה: יש חיים אחרי המשמעת הקואליציונית
- המדד החברתי – כנס קיץ 2016 – עיקרי הממצאים
- כל הצעות החוק שנכללו במדד החברתי של כנס קיץ 2016
- מהו המדד החברתי? תשובות לשאלות נפוצות
ציון מיוחד לשבח מגיע לח"כים החדשים שנכנסו לעשירייה הראשונה: מיקי לוי (יש עתיד), שזינק מהמקומות ה– 13-15 במדד הקודם, אל המקום השלישי, יואל חסון (המחנה הציוני) שזינק מדירוג 28-29 אל המקום התשיעי, וזהבה גלאון, ראשת מרצ, שהעפילה מהמקומות 13-15 אל המקום העשירי ומובילה מבין כל ראשי הסיעות.
בעשירייה הראשונה ניתן למצוא גם את דב חנין (הרשימה המשותפת), אילן גילאון ותמר זנדברג (מרצ), וכן את מרב מיכאלי ונחמן שי (המחנה הציוני), שכיכבו גם במדד הקודם. מנגד, בתחתית דירוג ההצבעות של האופוזיציה ניתן למצוא כמה מהח"כים הבולטים – יאיר לפיד, עמיר פרץ, ציפי לבני וחנין זועבי – תזכורת נוספת לפער שבין הדימוי הציבורי למציאות בפועל.
המחנה הציוני
סיעת המחנה הציוני שומרת על מקומה השני והנכבד בדירוג הסיעות, הודות לח"כים המתמידים שמקפידים להתייצב להצבעות בנושאים חברתיים: ח"כ איציק שמולי שמוביל שוב את המדד, וח"כ חיליק בר ששומר על המקום השני המכובד. יחד אתם, מככבים שוב בעשירייה הראשונה הח"כים מרב מיכאל ונחמן שי, ואליהם הצטרף חבר הסיעה ח"כ יואל חסון, שבמדד הקודם הגיע לסוף העשירייה השלישית.
המחנה הציוני היא הסיעה הגדולה באופוזיציה, וניתן למצוא בה, לצד הח"כים שמקפידים לתמוך בחקיקה חברתית, גם כאלה שממעטים להשתתף בהצבעות. באופן מטריד, שלושת הח"כים שבתחתית הדירוג הם אלו שמתיימרים להוביל אותה: ציפי לבני, מנהיגת "התנועה" שהגיעה לדירוג הנמוך ביותר מבין כלל הסיעה, עמיר פרץ, שעמד בעבר בראש מפלגת העבודה ומדי פעם מפזר רמזים על כוונתו להתמודד שוב על הנהגתה, ויצחק הרצוג, העומד בראש הסיעה.
שלושתם נעדרו מהצבעות על חוק שנועד להגן על צרכנים מפני צבירת חובות לחברות סלולריות ועסקים אחרים, מהצבעה על חוק שנועד לאפשר הפעלת תחבורה ציבורית בשבת, ומהצבעה על חוק שנועד להקל את הבירוקרטיה שעמה מתמודדים ניצולי שואה הנאבקים על זכויותיהם.
הם נעדרו גם מהצבעה על חוק לפיקוח על מחירי מזון לתינוקות, על חוק להקמת מרכזי מיצוי זכויות שיסייעו לזכאים לקבל את הקצבאות המגיעות להם, ומהצבעה על חוק להגברת הפיקוח על אתרי בנייה, במטרה למנוע תאונות נוספות.
ח"כ ציפי לבני, שמדורגת אחרונה מבין כל חברי סיעתה, השתתפה בסך הכל בחמש הצבעות על חקיקה חברתית. היא אפילו נעדרה מההצבעה על התקציב הדו-שנתי – חוק מרכזי במאבק שבין הקואליציה לאופוזיציה.
במהלך כנס הקיץ נפוצו ידיעות על כניסה אפשרית של המחנה הציוני לקואליציה. דיווחים אלה, יחד עם נתוני ההצבעות, מעוררים ספקות באשר לנכונות המחנה הציוני להציג אלטרנטיבה למדיניות הממשלה בכל הקשור להצבעות במליאת הכנסת.
הרשימה המשותפת
הרשימה המשותפת, בהיותה איחוד כפוי של ארבע מפלגות כתוצאה מהעלאת אחוז החסימה, מבטאת את השונות הפנים–סיעתית גם בכל הנוגע להצבעה על חקיקה חברתית. הח"כים של חד"ש הסוציאליסטית, ודב חנין בראשם, ממשיכים לשמור על הדירוג הגבוה שלהם במדד החברתי. אם היתה חד"ש מדורגת כסיעה עצמאית, היא היתה מגיעה למקום השני אחרי מרצ ולפני המחנה הציוני ויש עתיד.
לעומתם, הביצועים של חברי הכנסת מבל"ד ורע"ם בינוניים למדי. אם היו מדורגות כסיעות עצמאיות, היו חולקות בל"ד ורע"ם את תחתית דירוג סיעות האופוזיציה. שני ח"כים מהרשימה המשותפת – טלב אבו עראר (רע"ם) וג'מאל זחאלקה (בל"ד) נמצאים בתחתית הדירוג מבין כל הח"כים של האופוזיציה, בעיקר בשל היעדרויות חוזרות מהצבעות. הם נעדרו מההצבעה על חוק לפיקוח על מחירי מזון לתינוקות, מההצבעה על חוק להקמת מרכזי מיצוי זכויות שיסייעו לזכאים לקבל את הקצבאות המגיעות להם, ומהצבעה על הצעת חוק להגברת הפיקוח על אתרי בנייה, שמטרתה להיאבק בתאונות בניין. הם נעדרו גם מההצבעה על החוק למתן הטבות מס לתושבי התנחלויות, אף כי אפשר להניח שהם מתנגדים לו בתוקף.
הרשימה המשותפת, וח"כים מסוימים בתוכה בפרט, הפכו לשק החבטות של חברי הכנסת, כחלק ממגמה כללית של חוסר סובלנות כלפי המיעוט הערבי ונציגיו. שיאה של מגמה זו הוא בחוק ההדחה שעבר בכנס הקיץ. לא פעם, נעשה שימוש בביקורת (המוצדקת כשלעצמה) על תפקודם הכללי של חלק מהח"כים הערבים, כדי לתקוף את עמדותיהם הביקורתיות. אלא שאסור לקשור בין הדברים: אנחנו תומכים בזכותם של נבחרי ציבור להתבטא בחופשיות, ובפרט כשאלה מייצגים את דעת המיעוט, ובמקביל – מצפים מהם לעשות כל שביכולתם לקידום חקיקה חברתית.
יש עתיד
בהשוואה בין כלל הסיעות, "יש עתיד" צמודה למחנה הציוני, הודות לפעילות נמרצת של רבים מחבריה: ח"כ מיקי לוי, הח"כ הראשון מיש עתיד שהעפיל לעשירייה הראשונה, ולא הרחק מאחוריו גם הח"כים חיים ילין, מאיר כהן ויעל גרמן.
בעוד שיש עתיד מאיימת על מעמדה של המחנה הציוני כאופוזיציה המשמעותית לממשלה הנוכחית, החוליה החלשה בדרך לביסוס מעמדה גם כאלטרנטיבה חברתית הוא דווקא יו"ר המפלגה יאיר לפיד, שמוריד משמעותית את הציון הממוצע של הסיעה במדד החברתי.
במהלך כנס הקיץ, לפיד נקנס על ידי ועדת האתיקה של הכנסת בגין ריבוי ההיעדרויות שלו. יו״ר יש עתיד, שהשתתף בסך הכל ב-11 הצבעות על חקיקה בנושאים חברתיים וכלכליים (מתוך 80 שבדקנו), נעדר בין השאר מהצבעה על הצעת חוק שנועדה להקל את הנטל הביורוקרטי על ניצולי שואה הנאבקים על זכויותיהם; נעדר מהצבעה על מתן תוספת קצבאות לנשים ששהו במקלט לנפגעות אלימות במשפחה, מהצבעה על חוק למתן הקלות במס להורים שמקבלים קצבת ילד נכה, נעדר מהצבעות על שני חוקים שונים לעידוד העסקת אנשים עם מוגבלויות, ומהצבעה על חוק לפיקוח על מחירי מזון לתינוקות.
להגנתו טען לפיד כי הוא עוסק בהסברה של מדיניות ישראל במסעותיו ברחבי העולם – תפקיד שאליו מעולם לא נבחר. ממילא, לא ברור מדוע ח"כ מהאופוזיציה צריך להסביר את מדיניות הממשלה שאותה הוא שואף להחליף.
מרצ
סיעת מרצ שומרת על מעמדה בראש המדד החברתי, עם שלושה מתוך חמשת הח"כים שלה בעשירייה הראשונה (אילן גילאון, תמר זנדברג והיו"ר זהבה גלאון), ועוד שניים בעשירייה השנייה – עיסאווי פריג', במקום ה-11 ומיכל רוזין במקום ה– 13. ציון לשבח מיוחד מגיע ליו"ר הסיעה, ח"כ זהבה גלאון, שהגיעה למקום הראשון מבין כלל ראשי הסיעות ומוכיחה כי המחויבויות הכרוכות בהובלת מפלגה לא צריכות לבוא על חשבון התייצבות להצבעות.
אורלי לוי–אבקסיס
מהלך הצטרפותה של ישראל ביתנו לקואליציה עורר עניין רב – הן בשל נסיבות פרישתו מהממשלה של שר הביטחון לשעבר, משה (בוגי) יעלון, והן בשל מינויו של אביגדור ליברמן לשר ביטחון במקומו. אלא שלמהלך זה נוספה גם זווית חברתית מעניינת – פרישתה של ח"כ אורלי לוי–אבקסיס מישראל ביתנו והפיכתה לסיעת יחיד באופוזיציה, בתחילת כנס הקיץ.
לוי–אבקסיס תמיד שימשה כפנים החברתיות של "ישראל ביתנו", ועם פרישתה עוררה תקוות רבות לפעילות חברתית נמרצת, משוחררת ממחויבויות מפלגתיות. עם זאת, מנתוני כנס הקיץ עולה כי לוי–אבקסיס אינה בולטת במיוחד בהצבעות חברתיות, ובהשוואה בין כלל חבריה לאופוזיציה, היא נמצאת בשליש התחתון של המדורגים.
לוי–אבקסיס נעדרה מהצבעות עלהצעת חוק להקמת מרכזי מיצוי זכויות שיסייעו לזכאים לקבל את הקצבאות המגיעות להם, מהצבעה על חוק להעדפת עסקים קטנים ובינוניים במכרזים ציבוריים, מהצבעה על חוק שיאפשר להורים לחלוק ביניהם את הזכאות לימי מחלת ילד במקומות העבודה שלהם, ומהצבעה על חוק להגברת הפיקוח על אתרי בנייה, שמטרתו למנוע תאונות נוספות.
לוי–אבקסיס מפגינה מחויבות עקבית לסוגיות חברתיות דוגמת דיור ציבורי; אנו מקווים כי בכנס הבא של הכנסת נזכה לראות אותה מבטאת את מחויבותה גם באמצעות נוכחות משמעותית בהצבעות על חקיקה חברתית.