בחינת הצעות החוק בכנס הקיץ 2016 מלמדת על חקיקה מגוונת שעלתה להצבעה בתקופה זו. הכנסת המשיכה לקדם יוזמות חקיקה אנטי דמוקרטיות, כמו החוק לסימון עמותות וחוק הדחת חברי כנסת, כמו גם חקיקה בנושאי פיננסים, צרכנות, שילוב בעלי מוגבלויות. גם בכנס הזה חברי הכנסת העלו להצבעה מספר רב של הצעות חוק. כבר כתבנו במדד הקודם על השלכותיה של תופעה זו – מעט לחיוב ובעיקר לשלילה.
- המדד החברתי – עיקר הממצאים: שמולי ראשון, גליק אחרון
- כנס קיץ 2016 באופוזיציה: יש עתיד עולה, לפיד נשאר בתחתית
- כנס קיץ 2016 בקואליציה: יש חיים אחרי המשמעת הקואליציונית
- מהו המדד החברתי? תשובות לשאלות נפוצות
בחינה של הצעות החוק האלה מאפשרת לנו לבדוק מהן הצעות החוק שמעלים נבחרינו, למצוא בהן מגמות, ולהבין מהם הנושאים שבראש סדר היום של חברי הכנסת.
בטבלה שמצורפת כאן למטה תוכלו למצוא את כל הצעות החוק שנכללו במדד החברתי לכנס קיץ 2016, לצד פירוט על השלב בתהליך החקיקה שבו נמצאת הצעת החוק, ועמדה מנומקת של המשמר החברתי ביחס לכל הצעת חוק. טבלה זו מאפשרת לנו להתנהל בצורה שקופה, ויותר מכך – היא מאפשרת לכם לקרוא תיגר על עמדותינו, לקיים עליהן דיון ולהציע נקודות מבט נוספות.
הצעות חוק נבחרות שעלו בכנס הקיץ 2016
הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית שני חוקים שמטרתם להיות המסגרת החוקית לתקציב הדו-שנתי, לא לפני הרבה רעש ומאמצים של חברי האופוזיציה בניסיון למנוע את אישורם. ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון סיכמו על תקציב דו-שנתי כבר בהסכמים הקואליציוניים בין הליכוד לכולנו, מה שמלמד שעיקר דאגתם מופנה לשרידות פוליטית ולא להתנהלות תקציבית אחראית מתוך דאגה לאזרחי המדינה. כדי להימנע מביקורת אפשרית על מהלך זה, המציאו במשרד האוצר (שפקידיו מתנגדים לתקציב דו-שנתי), מנגנון שנקרא "תוכנית מאזנת". צמד החוקים הזה עוסק בהסדרים של תוכנית זו, ובקישור הזה תוכלו לקרוא עוד על שני החוקים.
בתחום הרווחה בלטה הצעת החוק להעלאת קצבת הזקנה, שנפלה בקריאה הטרומית בתחילת יוני. הצעת החוק ביקשה להעלות את קצבאות הזקנה הנמוכות מ-1,600 שקל אל יותר מפי שניים – 3,500 שקל. עיקר ההד הציבורי להצעת החוק הגיע מכיוון שהצעת החוק נדחתה על חודו של קול. השרה לשוויון חברתי (תיק שכולל גם את נושא הגמלאים) גילה גמליאל, הצביעה נגד הצעת החוק, כמו גם שר הרווחה חיים כץ, שנימק במליאה את התנגדות הממשלה בכך שעלותה התקציבית גבוהה מדי.
בנושא הדיור הכנסת אישרה מספר הצעות חוק, ששתיים מהן זכו לדיון ציבורי ער: חוק ההטבות למלונות עבר על אף ההשלכות הסביבתיות השליליות שלו ועל אף התנגדות ארגוני הסביבה וחברי הקואליציה. גם המשמר החברתי התנגד להצעת החוק, ואף חשף את מעורבות התאחדות המלונות בהרחבת החוק למלונות קיימים (ראו וידיאו למעלה). החוק יאפשר למלונות ליהנות מהליך תכנוני השמור לתשתיות לאומיות כמו תחנות כוח או מפעלי התפלה. דבר זה יאפשר לבנות מלונות בסביבה טבעית רגישה. עוד תאפשר הצעת החוק למלונות להסב חלק משטחן לדירות מגורים. כך החוק עושה דבר והיפוכו: קודם מגדיל את מספר חדרי המלון בהליך תכנוני חריג, ומיד אחר כך מצמצם את מספר יחידות הדיור במלונות בהסבתן לדירות מגורים. עוד בתחום הדיור ראוי לציין את הצעת חוק ההתחדשות העירונית. ההצעה עברה מספר שינויים לאורך הדיונים, ואושרה בקריאה שנייה ושלישית.
עוד עסקה הכנסת בהרחבה בחוקי צרכנות: איסור על הטעייה של צרכנים מוחלשים, אפשרות לביטול עסקה שבוצעה בהתקשרות מרחוק, חובת מתן אזהרה בפרסומות טלפוניות של הלוואות, חובה לשלוח התראת תשלום לצרכן לפני שננקטים נגדו הליכים – כל אלו ועוד היו בין חוקי הצרכנות שהכנסת עסקה בהם.
(אנא המתינו כמה שניות לטעינה של רשימת החוקים)