עיקרי החוק | הארכת הזמן שבו ניתנת הזכאות לגמלת הסיעוד בזמן אשפוז. |
סוג ההצעה | ממשלתית |
סטטוס | עברה בקריאה ראשונה |
שמות קודמים | |
מחבר הפירוש | מאיר תמרי, ינואר 2017 |
המצב כיום
בסוף 2013 יותר מ-76,000 מטפלות ומטפלים ישראלים העניקו טיפול אישי בבית לזכאים לגמלת סיעוד. הרוב המכריע של המטפלים היו נשים, ויותר ממחציתן היו בנות 50.
ככלל, גמלת סיעוד לא ניתנת בכסף אלא בשירותים מתוך סל קבוע, בתנאי שהם קיימים באזור המחייה של מקבל הגמלה. הגמלה משולמת כולה או חלקה למי שנותן את השירותים, והיא אינה מגיעה לידי הזכאי. השירותים המוצעים כוללים: מוצרי ספיגה המובאים לבית הקשיש, שירותי כביסה, משדר מצוקה, טיפול בבית וביקור במרכז יום לקשיש. כל שירות יכול להיות מומר לשעות סיעודיות, והמטופל יכול לבנות תוכנית לפי בחירתו. כך לדוגמה, שעת ביקור במרכז שווה לשעת טיפול בבית, וניתן לחלק את השעות שאושרו בגמלה לפי החלטת הזכאי לגמלה.
ישנם גם הטבות נוספות למקבלי גמלת סיעוד: הטבה בחשבון המים, הנחה בארנונה והנחה בחשבון החשמל.
זכאי לקצבת סיעוד הוא אדם העומד בתנאים הבאים: תושב ישראל מעל גיל הפרישה שגר בבית או בדיור מוגן ולא במוסד סיעודי. אינו מסוגל לבצע את 6 הפעולות הבסיסיות ביותר באופן עצמאי (אכילה ושתייה, רחצה, הלבשה, קימה ושכיבה, ניידות בבית וטיפול בהפרשות) מי שצריך שירותי משק בית בלבד לא ייחשב כזקוק לעזרה בביצוע פעולות יום יום.
"מבחן ההכנסות: "הכנסות שאינן עולות על 8,828 ₪ ליחיד ועד 13,242 ₪ לזוג. סכומים נמוכים יותר מאפשרים קבלת גמלה מופחתת בשיעור של 50% (בין 8,828-1,3242 ₪ ליחיד ובין 13,242 ל19,836).
כדי לקבל גמלת סיעוד יש לעבור בדיקה: איש מקצוע (אח או פיזיותרפיסט) יגיע אל בית המבוטח, על מנת להעריך את מידת התלות ומידת ההשגחה שלה הוא זקוק. איש המקצוע לא בוחן את מצבו הבריאותי של המבוטח, אלא מהם הקשיים שלו במהלך היומיום בתוך הבית, בהתאם לפעולות הבסיסיות שנקבעו. קשיים מחוץ לבית אינם נלקחים בחשבון. לאחר הביקור, איש המקצוע יחליט את תקופת הזכאות לגמלה, ומה תהיה דרגת הגמלה שיקבל המבוטח.
במידה ואדם מתאשפז בבית חולים לפרק זמן של שבועיים ומעלה הוא אינו נחשב עוד כשוהה בביתו ועל כן מאבד את הזכאות לגמלה.
מה הצעת החוק אומרת
אשפוז של שבועיים עלול להיות מצב שכיח בקרב מטופלים סיעודיים ולכן יש לקבוע פרק זמן של 30 ימים שבהם מאושפז יוסיף לקבל גמלת סיעוד.
השינויים הצפויים מאישור החוק
תהליך תביעת הגמלה וקבלתה הוא לא עניין פשוט. לאדם סיעודי קשה להתרגל למצבו הסיעודי ולתלותו באדם אחר. במקרה של אשפוז קצר, נפרד המטופל מהמטפל המוכר ועליו להכניס לחייו מטפל חדש. בפועל, מבוטח שיש באפשרותו להמשיך ולשלם למטפל באופן פרטי עושה זאת כדי שלא לאבדו. לעומת זאת, מי שחסר את האמצעים, אין לו ולמשפחתו ברירה אלא להתמודד שוב עם התהליך המורכב של חיפוש מטפל . כך, רק במקרה שבו המבוטח מאושפז לתקופה ארוכה מ-30 ימים, יהיה עליו למצוא מטפל חדש לאחר שחרורו מאשפוז. המטפל ימשיך ללוות את המבוטח בתקופת האשפוז דבר שיקל על אלה שאינם יכולים להמשיך לשלם למטפל באופן פרטי כדי למנוע את עזיבתו.
מקורות
הצעת החוק:
http://fs.knesset.gov.il//20/Committees/20_cs_bg_366215.pdf
ביטוח לאומי:
https://www.btl.gov.il/benefits/Long_Term_Care/Pages/default.aspx
הלמ"ס:
https://www.btl.gov.il/Publications/Skira_shnatit/2012/Documents/siud.pdf