עיקרי החוק | שורה של מוסדות יחויבו להחזיק מזרקי אפינפרין במקום נגיש. |
סוג ההצעה | פרטית |
סטטוס | עברה בקריאה טרומית |
שמות קודמים | |
מחבר הפירוש | אמנון מרגלית, ינואר 2017 |
המצב כיום
בתאריך 21/7/11 נפטרה חן אפרת שסבלה מאלרגיה לאגוזים לאחר שהזמינה קינוח במסעדה. הקינוח הכיל נוטלה (ממרח שוקולד שבו קרם אגוזים) . בתאריך 2/7/12 כמעט ונפטרה תינוקת בת 3 הסובלת מאלרגיה לחלב לאחר שאכלה במסעדה מנה המכילה חלב. מקרים אלו ונוספים הביאו מחוקקים רבים (25 ליתר דיוק) להגיש הצעת חוק שיישומה יוכל למנוע מקרים כאלה.
כיום, מוטלת האחריות לנשיאת מזרק אפינפרין, המכיל בעצם אדרנלין, על הסובלים מאלרגיה למזון כלשהו. אפשר להניח שרוב הנמצאים בסיכון גבוה אכן נושאים עימם מזרק כזה אולם יש בינינו כאלה שלא יודעים שהם אלרגיים למזון זה או אחר (אלרגיה יכולה להתפתח עם השנים ולא חייבת להיות תופעה קבועה). יש בינינו כאלה ששוכחים לקחת את המזרק או שאינם אחראים מספיק לשאת אותו. התוצאות של התקף אלרגיה עלולות לגרום למצב חירום מסכן חיים.
מה הצעת החוק אומרת
על פי הצעת החוק חלה חובה על כל מקום שבו אמורים לסעוד יותר מ-100 אנשים ביום, בכל מגזר (פרטי/ציבורי/ממשלתי) להחזיק בתנאים הולמים ובמיקום נגיש 2 מזרקי אפינפרין. אחד מהם במינון המיועד למבוגר והשני במינון המיועד לילד. מחזיק המקום ירכוש את התרופה בבית מרקחת (עלות של כ- 500 ש"ח ) כפוף להצהרתו שהוא מפעיל מקום שבו אמורים לסעוד יותר מ-100 אנשים ויבדוק את תוקף התרופה אחת לשלושה חודשים. במקרה שהיה שימוש במזרק , יתעד מחזיק המקום את השימוש וירכוש תרופה חדשה בתוך 5 ימים. תרופות שעבר תוקפן יוחזרו לבית המרקחת להשמדה.
מהחוק הוחרגו הגופים הבאים: צה"ל, משטרת ישראל, משרד ראש הממשלה והגופים הכפופים לו, משרד הביטחון, מפעלים המייצרים עבור מערכת הביטחון, לשכת נשיא המדינה, משרד החוץ, רשות שדות התעופה, רשות הנמלים, חברות תעופה וחברות ספנות.
השינויים הצפויים מאישור החוק
אם תתקבל הצעת החוק הרי שבמקרה שבו יתרחש מצב חירום רפואי עקב אלרגיה למזון במקום המוגדר עפ"י הצעת החוק ככזה החייב בהחזקת התרופה, תהיה אפשרות לאדם שנמצא במצב חירום או למלווים שלו או למשפחתו טיפול חירום ע"י שימוש בתרופה זמינה, נמצאת בהישג יד והולמת מצבי חירום בעקבות אלרגיה.
השימוש בתרופה נעשה ע"י מזרק הזרקה אוטומטית (בדומה למזרק אטרופין שחולק לאוכלוסיה יחד עם ערכות המגן מפני תקיפה כימית) וההזרקה תבוצע ע"י החולה או ע"י בני משפחתו כך שהאחריות על ההזרקה ותוצאותיה נופלת על המשתמש. יחד עם זאת חייבים לציין שהסיכונים הנובעים מהנגשת תרופה לציבור כמו שימוש בתרופה שלא לצורך הם מזעריים יחסית לסיכוי להציל חיי אדם במצבי חירום כנ"ל.
היצרנית העיקרית של המזרק היא חברת "מיילן" שנהנית משליטה מוחלטת בשוק לאחר שחברת "סנופי" משכה מהשוק באוקטובר 2015 את הזריקה שלה (AUV Q) בעקבות תקלה ולאחר שה-FDA הודיע לחברת טבע שלא יאשר בשלב זה את הגרסה הגנרית שלה לאפיפן. באוקטובר 2015 חברת "Sanofi-aventis" הודיעה על הורדה מהמדפים של כל מזרקי האפיפן שלה (Allerje) כך שאם ברשותכם מזרק כזה שנרכש לפני אוקטובר 2015, יש להחזירו לבית המרקחת.
מקורות
הצעת החוק:
https://www.knesset.gov.il/privatelaw/data/20/3126.rtf
עמותת יה"ל – העמותה לאלרגיות מזון:
https://www.facebook.com/Foodallergy.il/?fref=ts
משרד הבריאות – מאגר התרופות (אפיפן):