הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון מס' 162) (תשלום גמלת סיעוד בכסף לזכאי), התשע"ה–2015

עיקרי החוק מתן אפשרות לזכאי סיעוד לקבל גמלת סיעוד בכסף במקום בשעות טיפול סיעודי.
סוג ההצעה ממשלתית
סטטוס עברה בקריאה ראשונה ב-27.7.2015
שמות קודמים
מחבר הפירוש חובב ינאי

המצב כיום

קשישים הנזקקים לטיפול סיעודי מקבלים את הטיפול באמצעות גמלת טיפול מטעם המוסד לביטוח לאומי, המתוקצבת לפי שעות טיפול. החל מ-2008 החל הביטוח הלאומי בפיילוט שמטרתו לאפשר לקשישים הזכאים לשתי הרמות הגבוהות של גמלת סיעוד (168%, ו-150%) להמיר את גמלת הטיפול (גמלה בעין) בגמלה בכסף. לצורך כך העבירה הכנסת חקיקה זמנית – הוראת שעה – לביצוע הפיילוט בכמה מוקדים ברחבי הארץ ושר הרווחה התקין תקנות ליישום ההוראה. גובה הגמלה הכספית הוא 80% מערך הגמלה בטיפול.

מה הצעת החוק אומרת

הצעת החוק מבקשת להפוך את הוראת השעה ואת הפיילוט המקומי לחוק קבוע שיחול בכל סניפי הביטוח הלאומי.

השינויים הצפויים מאישור החוק

לקשישים הזכאים תתאפשר הבחירה בין הגמלה בעין ובין גמלה בכסף.

על פי מחקר שערך מכון ברוקדייל לחקר הזיקנה (מיסודו של ארגון הג'וינט), בתקופת הוראת השעה היו כ-27 אלף זכאים לגמלת סיעוד בשתי הרמות הגבוהות בתשעת סניפי הביטוח הלאומי שהשתתפו בניסוי. מתוכם כ-4.5% קיבלו גמלה בכסף במקום גמלת טיפול. במחקר אף נמצא כי "הטיפול בזקנים המקבלים גמלה כספית טוב יותר, אולם ההבדל בין הקבוצות אינו גדול אף שהוא מובהק סטטיסטית". הפיכתו של החוק לקבוע עשויה לאפשר לקשישים רבים יותר לבחור בין גמלה בעין ובין גמלה בכסף. עם זאת, המכון ממליץ להבטיח הנגשת מידע רלוונטי לאוכלוסיית היעד – מידע על הגמלה בכסף ומידע על העסקה ישירה של מטפל.

חלק מרכזי בהסדרים למקבלי הגמלה בכסף ייקבע בתקנות שיקבע שר הרווחה. הקריטריונים לקבלת הגמלה – למשל מספר ביקורי הבית של אנשי מקצוע וגורמי רווחה כדי לוודא שהטיפול בקשיש ראוי, וקביעת שיעור הערך הכספי מתוך הגמלה בעין – ישפיעו על איכות הטיפולים שינתנו. המתנגדים לחוק חוששים מהפחתת ביקורי הבית משלושה הנהוגים כיום לשניים, ומהעברת הכסף למשפחת הקשיש במקום לטיפול בקשיש.

מקורות

הצעות חוק אחרונות במאגר

תפריט חקיקה

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs