עמדת המשמר: בעד
המשמר החברתי תומך בהצעת החוק בהסתייגות משמעותית. המגמה שמסמנת הצעת החוק – מיסוי כבד יותר של אלו שיש להם כדי לאפשר צמצום פערים מול אלו שאין להם – היא מבורכת. כדאי גם לזכור שהצעת החוק בעצם מאריכה הוראת שעה שקיימת כבר כמה שנים, ואם לא תאושר – המס המיוחד על דירה שנייה יבוטל כליל. אלא שאם ההצעה היא פלסטר קטן על פצע גדול, או שהיא לא הרבה יותר מרוח וצלצולים, ייתכן שעדיף בלעדיה. כמו כן, יש הטוענים שאישור החוק יביא להכבדת הנטל על שוכרי הדירות.
עיקרי החוק | העלאה נוספת של מס הרכישה על דירות להשקעה, במטרה לדכא את הביקוש להן ולהוריד את מחירי הדיור בשוק. |
סוג ההצעה | ממשלתית |
סטטוס | עברה בקריאה שלישית ב-22.6.2015 |
שמות קודמים | |
מחבר הפירוש | ארן רונדל |
המצב כיום
זה שנים מנסה ממשלת ישראל להילחם במחירי הדיור הגבוהים, בשתי שיטות. שיטה אחת היא להגדיל את מספר הדירות שבשוק וכך להוריד את מחירן; לשם כך חוקקה הכנסת את חוקי הווד"לים והוותמ"לים, שלטענת רבים מאיצים אישור תוכניות בנייה על חשבון תכנון מעמיק ושיתוף הציבור. השיטה השנייה היא ניסיון לדכא קניית דירות להשקעה באמצעות מיסוי.
בגלל הפערים הכלכליים הגדולים בחברה הישראלית, לצד רבים שאין ידם משגת לרכוש בית, יש המבקשים לרכוש בית נוסף על זה שכבר יש ברשותם. כך יורד עוד יותר היצע הדירות, הנמוך יחסית לביקוש הקיים, והמחירים עולים. מצב זה, כמובן, משחק לידי הרוכשים דירה שנייה, משום שהם מן הסתם בעלי אמצעים.
לפני שנתיים תוקן חוק מיסוי מקרקעין כך שמי שרוצה לרכוש דירה נוספת על זו שכבר יש לו, ישלם מס מיוחד. מס הרכישה הזה מדורג: כ-3.5% ממחיר הדירה עד כמיליון שקלים, 5% עד 4.5 מיליון שקלים, 8% עד 15 מיליון שקלים ו-10% על כל סכום מעבר לכך. תוקף החוק נקבע למשך שנתיים והוא היה אמור לפוג בסוף 2014. בגלל פיזור הכנסת והבחירות הוארך תוקפו אוטומטית בחצי שנה. התקופה הזו תסתיים בסוף יוני 2015. אם לא יאושר חוק חדש עד אז, דירות להשקעה יהפכו זולות כמו דירות ראשונות; כך יגבר הביקוש, הגבוה ממילא, והמחירים – הגבוהים גם כך – יעלו עוד יותר. משום כך חשוב למהר ולאשר הצעת חוק שתאריך את תקופת המס המיוחד.
מה הצעת החוק אומרת
הצעת החוק מפשטת את השיטה הנוכחית וקובעת שתי מדרגות מס בלבד. ברכישת דירה שנייה, עד למחיר של כ-4.8 מיליון שקלים ישולם מס רכישה של 8%. על כל סכום מעבר לכך ישולם מס של 10%. על פי ההצעה, החוק יהיה בתוקף עד סוף דצמבר 2020. לאחר מכן ירד מס הרכישה לרמות של השנתיים האחרונות.
השינויים הצפויים מאישור החוק
מחיר הדירות להשקעה יעלה משמעותית. הממשלה מקווה שזה ידכא את רצונם של רבים לרכוש דירות נוספות על אלו שכבר ברשותם. היו שציטטו צפי לירידה של 35% במספר הדירות שיימכרו להשקעה. הדירות האלו צפויות להצטרף לשוק הדירות הנמכרות למי שאין ברשותם דירה עדיין או שהם בהליך מכירה של דירתם הנוכחית.
אלא שהתוכנית ספגה גם ביקורות. למשל, נאמר שצמצום הדירות להשקעה בשוק יפגע בשוכרי דירות, שכן דירות להשקעה זמינות כמעט תמיד לשכירות. כך ירד היצע הדירות להשכרה ומחירן יעלה. ביקורת נוספת היא שכלי העלאת המס על דירות להשקעה נוסה ללא הצלחה מאז 2009 והשימוש בו אף הוחמר ב-2013, אך מחירי הדירות מיאנו לרדת. מדוע שירדו עכשיו?
מקורות
- הצעת החוק
- החוק המקורי
- דה-מרקר: "הגדלת מס רכישה על דירות להשקעה עלולה לפגוע בשוכרים"
- ביז-פורטל: מס הרכישה על דירות להשקעה יעלה ל-10%-8%"
- כלכליסט: "מס רכישה על דירות בסך 20% יהיה גבוה מדי"
- כלכליסט: הביקוש לדירות להשקעה ירד ב-35%
עדויות מדיוני ועדה בנושא
- 17 ביוני 2015 | "העלאת המס על דירות להשקעה לא תשפיע ותגולגל על השוכרים"
- 24 ביוני 2015 | אושרה העלאת המס על דירות להשקעה; לא נמצא הח"כ שמרוצה ממנה