החטיבה להתיישבות הוקמה ב-1967 ונמצאת תחת משרד ראש הממשלה. החטיבה פועלת בכדי לייהד ולחזק אזורים יהודיים בארץ, תוך חלוקה ל-3 מרחבים – צפון (כולל רמת הגולן), מרכז (כולל יהודה ושומרון) ודרום. פעילותה של החטיבה להתיישבות איננה שקופה לציבור, והיא איננה כפופה לחוק חופש המידע. היום (ב') התכנסה ועדת הכספים כדי לדון ולהצביע על העברת 169 מיליון שקל לחטיבה, מתוך כספים שלא מומשו בתקציב השנה שעברה.
מהלך הדיון:
האולם מלא עד אפס מקום בחברי כנסת, יועצים ועוזרים פרלמנטריים, הדיון מתחיל בכ-20 דק' איחור – 11:05. סלומינסקי היו"ר מנסה לפתוח ולנהל את הישיבה אך הח"כים כבר מהשלב הזה לא מאפשרים לו לנהל את הישיבה בצורה סדירה. רוב הדיון היה מתוח מאוד ומלא בצעקות.
סתיו שפיר: "משרד האוצר לא החזיר תשובה בנוגע לשאלות שהעברתי לו, כל פעם מעבירים כספים לחטיבה להתיישבות ולא ברור למה", גפני ממשיך: "אני מציע בכלל לדחות את הישיבה".
סלומינסקי משתלט על ההמולה ומתחיל לנהל את הישיבה: הוא טוען כי מכיוון שתמיד עולות טענות כנגד החטיבה להתיישבות, הוא הביא את יו"ר החטיבה דני קריצ'מן בכדי להסביר מס' סוגיות.
קריצ'מן: אני רוצה להגיד מס' דברים לח"כים – חשוב שהח"כים ידעו שזהו דיון חוזר על משהו שאתם הסכמתם עליו וסיכמתם אותו. כנסת ישראל אישרה את הסכומים האלו. בנוסף, אני רוצה להגיד משהו על שקיפות – אנו פועלים ע"פ חוק, והחוק אומר שהחטיבה לא צריכה להיות שקופה וגם לא מסמכיה!"
מתחילות צעקות מכיוונם של חברי הכנסת של האופוזיציה, ובייחוד סתיו שפיר. "אתה חושב שזה ראוי??" היא צועקת לעבר קריצ'מן.
סלומינסקי מנסה להרגיע את סתיו שפיר שלא נותנת לקריצ'מן לדבר. קריצ'מן מחכה עד שיירגעו הצעקות וממשיך: "יש אצלנו איש מיוחד לנושא חופש המידע, וכל מי שפונה אלינו יכול להיכנס לחדר המסמכים. אנו נורא רוצים לספר מה אנחנו עושים, ואנחנו גאים בכך!"
רשות הדיבור עוברת ליובל פינק, מנהל מרחב מרכז בחטיבה: "חוק חופש המידע לא חל על החטיבה כי היא לא רשות ציבורית, אלא גוף בהסתדרות הציונית. ביהמ"ש העליון קיבל לאחרונה ערעור שלנו, והכריז כי חוק חופש המידע אכן לא חל על החטיבה. מקור הסמכות של החטיבה הוא מההסתדרות!"
העברות תקציביות – מעקב שוטף במשמר החברתי:
- מענקי איזון: סלומינסקי מעדיף להעביר כספים לרשויות במצוקה מאשר לדון בבעיה
- העברות תקציביות: קרבות פוליטיים ו-11.5 מיליארד שקל לרכבת ישראל
- ליצמן לפקידי הממשלה בדיון על הדסה: "אתם פשוט מטומטמים"
- מיליארדים מועברים ללא ביקורת, אבל יו"ר ועדת הכספים מתלונן: "פעם העברות תקציביות היו עוברות ב-3 דקות"
מתחילה שוב מהומה, וחברי כנסת רבים צועקים: "יש בעיות שקיפות!", "מה הבעיה שחוק חופש המידע יכול עליכם??, אתם מסתירים משהו?", "למה ערערתם לעליון?". סלומינסקי לא מצליח להשתלט על המהומה והדוברים נקטעים באופן תדיר, אחת למס' משפטים. 11:50 – יעקב ליצמן נכנס.
גפני מרים קול צעקה: "אני רוצה לדעת למה אתם לא תחת משרד השיכון או התחבורה?", יובל פינק עונה לו: "ב-1967 לוי אשכול ביקש מהסוכנות להקים גוף פעיל מעבר לקו הירוק, הכולל הקמת יישובים. אנחנו פועלים גם בנגב ובגליל". סתיו שפיר מתפרצת שוב לדבריו: אבל אפשר להבין כמה השקעתם מעבר לקו הירוק וכמה במדינה? למה זה חסוי?!, זה הכל קשור, למה ההשקעה השנתית בתלמיד בחברון היא 24,000 שקל ואילו בירוחם היא 3,000 שקל?". מתחילות צעקות בין בועז טופורובסקי לסתיו שפיר לאחר ששפיר מאשימה את "יש עתיד" שסגרו דיל עם הבית היהודי, ושיצביעו בעד ההעברה.
הצעקות ממשיכות, מכיוונם של ליצמן שמעוניין לחשוף את הדיל שלדעתו נסגר בין יש עתיד לבית היהודי, ומכיוונה של שפיר, שממשיכה לדרוש הבהרות מדני קריצ'מן. סלומינסקי מתקשה לנהל את הישיבה ובשלב מסוים מפסיק להתייחס לדבריה של שפיר. עמרם מצנע נכנס. סלומינסקי מתחיל לפרט את העברות הכספים הצפויות: 24.3 מיליון למרחב הנגב, 22.5 למרחב צפון – גליל ורמת הגולן, 64.4 מיליון למרחב מרכז ובקעת הירדן, 26 לבית אל, 8.5 מיליון להר חברון, 14 מיליון לשיקום תשתיות ביישובים כפריים (בתחומי הקו הירוק ומחוצה לו), והפירוט ממשיך.
סלומינסקי מעוניין להגיע לשלב ההצבעה, סתיו שפיר עדיין נסערת ומבקשת התייעצות סיעתית. סלומינסקי מכריז על הפסקה של 5 דקות. כל הזמן הזה ליצמן טוען שיש הסכם בין יש עתיד לבית היהודי. טופורובסקי עונה: "יש משמעת קואליציונית!", סלומינסקי: "אין שום הסכם", ליצמן ממש מתפרץ וצועק: "פושעים אתם, אני רוצה לדעת!". גפני: "אתם רוצים להעביר כסף להתנחלויות, ויש עתיד תומכת!!!".
זהבה גלאון, גילה גמליאל, משה פייגלין, אברהים צרצור, משולם נהרי, איילת שקד, מיכל בירן ומיקי רוזנטל נכנסים.
מתחילה ההצבעה – הח"כים מהאופוזיציה דורשים הצבעה שמית לשם הפרוטוקול. הם נענים בחיוב. להלן התוצאות:
ניסן סלומינסקי – בעד, עמרם מצנע – נגד, סתיו שפיר – נגד, אראל מרגלית – נגד, בועז טופורובסקי – בעד, איילת שקד – בעד, שמעון סולומון – בעד, חמד עמאר – בעד, רוברט אילטוב – בעד, גילה גמליאל – בעד, משה פייגלין – בעד, מיקי רוזנטל – נגד, זהבה גלאון – נגד, משה גפני – נגד, משולם נהרי – נגד, מיכל בירן – נגד. עובר ברוב של 8 מול 7.
ההמולה באולם מתחדשת, צעקות מתחילות בין האופוזיציה לקואליציה. איילת שקד צועקת על חברי מפלגת העבודה: "אתם שפעם ייצגתם את ההתיישבות העובדת, הקיבוצים והמושבים לא מעניינים אתכם!, בלי החטיבה להתיישבות קיבוצים לא יישרדו!". שפיר עונה לה בצעקות: "איילת, אתם שכחתם ממדינת ישראל", ההכפשות בין הסיעות נמשכות, בשלב הזה כבר אין ממש דיון. אורית סטרוק נכנסת ויוצאת. גלאון מבקשת את זכות הדיבור מהיו"ר: "אני מבינה שהולכת להיות פה מגה-קומבינה, אני רוצה להבין מה יש עתיד מקבלים בתמורה להצבעה בעד?". סתיו שפיר פונה לטופורובסקי: "האם אתה יכול להתחייב לי שלא היה הסכם בין הסיעות? שלא ישבת איתם?" איילת שקד עונה: ההעברה התקציבית לחטיבה להתיישבות התאפשרה בזכות הבנה בין ישראל ביתנו ליש עתיד, וזאת הבנה לגיטימית לחלוטין". צפו בקטע וידאו מהוועדה
סלומינסקי מעלה את הסעיף הנוסף להצבעה:
רוברט אילטוב – בעד, חמד עמאר – בעד, גילה גמליאל – בעד, משה פייגלין – בעד, בועז טופורובסקי – בעד, שמעון סולומון – בעד, ניסן סלומינסקי – בעד, איילת שקד – בעד, עמרם מצנע – נגד, מיכל בירן – נגד, סתיו שפיר – נגד, משה גפני – נגד, איברהים צרצור – נגד, משולם נהרי – נגד. עובר ברוב של 8 מול 6.
בזה הסתיים החלק בדיון שנגע להעברות תקציביות. דעה אישית: החטיבה להתיישבות הייתה ועודנה תחום אפור ולא מוכר בשביל רוב הציבור. החטיבה זוכה לתקציבים של מאות מיליוני שקלים בשנה, ובאופן חצי מוצהר מקדמת מדיניות של בנייה בשטחי יהודה ושומרון, וייהוד הנגב והגליל. לדעתי, טענות הח"כים נכונות – מכיוון שהחטיבה להתיישבות איננה גוף שקוף לציבור, לח"כים ולציבור אין דרך לדעת היכן וכיצד יושקעו 169 מיליון שקל שהחטיבה להתיישבות תקבל לאחר אישור ועדת הכספים.
One comment
Pingback: השבוע בכנסת: מע"מ אפס, הוספת סגני ראש עיר, מבקר המדינה על התקציב | המשמר החברתי