העבודה משתלטת על צמרת המדד החברתי – איציק שמולי במקום הראשון
(צילום: Wikimedia / Orrling)

העבודה משתלטת על צמרת המדד החברתי – איציק שמולי במקום הראשון

הסיעה זוכה בתואר "החברתית ביותר" וגם – לראשונה עבור סיעת אופוזיציה – בתואר "החרוצה ביותר". מרצ, לעומת זאת, ממשיכה את מגמת הירידה במדד

במדד החברתי הקודם ראינו שסיעת העבודה כבשה את המקום הראשון בדירוג סיעות הכנסת, לראשונה מאז התחלנו למדוד, אך העשירון העליון של חברי הכנסת החברתיים ביותר נותר עדיין מעורב בין סיעות האופוזיציה, וכלל נציגים מהעבודה, מרצ, חד"ש, יהדות התורה וש"ס. בכנס הנוכחי, לעומת זאת, השתלטה סיעת העבודה על העשירון העליון של המדד החברתי – מתוך 12 הח"כים החברתיים ביותר, 11 הם מהעבודה.

חבר הכנסת החברתי ביותר בכנס הקיץ לשנת 2014 הוא איציק שמולי (העבודה). שמולי הוא בסך הכל חבר הכנסת השני לקבל את הציון הגבוה ביותר מבין כל הח"כים, לאחר שבכל המדדים בעבר זכה בכבוד ח"כ דב חנין (חד"ש), המופיע במדד הנוכחי במקום השביעי. עוד מעניין לראות שמתוך העשיריה הראשונה, שבעה ח"כים מכהנים בכנסת הראשונה שלהם – שמולי, חיליק בר, מיקי רוזנטל, משה מזרחי, מיכל בירן, סתיו שפיר ומרב מיכאלי.

המדד החברתי קיץ 2014 ציוני המדד של חברי כנסת מהאופוזיציה

מפלגת העבודה זוכה גם בתואר הסיעה החברתית ביותר בכנס הקיץ. אם במדד הקודם היא ניצחה את מרצ בקרב על ראשות האופוזיציה בפוטופיניש, הפעם היא עושה זאת ביתרון עצום בן חמש-עשרה נקודות מדד. גם בבחינת שיעורי הנוכחות בהצבעות בנושאים חברתיים-כלכליים (כלומר, הצעות החוק הנכללות במדד החברתי) הגיעה העבודה להישג – במדד הקודם הפתיעה סיעת העבודה כאשר לא רק עברה את סיעת מרצ במספר הצבעות בממוצע לח"כ, אלא גם התקרבה לצבא הח"כים החרוצים של סיעת יש עתיד. במדד הנוכחי העבודה ממשיכה את התנופה וחולפת על פני יש עתיד בדרכה להפוך לסיעה האופוזיציונית הראשונה שזוכה בתואר הסיעה החרוצה בכנסת.

המדד החברתי 2014 ציון ממוצע סיעות

מהעבר השני של אופוזיציית השמאל, לעומת זאת, חווה מרצ נפילה במדד הנוכחי. כל חברי הסיעה, שבעבר הוכתרה כחברתית ביותר בכנסת, ירדו בדירוגם ולמעשה, כל נציגיה מפגרים במדד הכללי מאחורי הנציג הראשון של הקואליציה, ח"כ דב ליפמן. הסיבה המרכזית לכך פשוטה: מרצ מגיעה פחות ופחות להצבעות במליאת הכנסת, לפחות על פי בדיקתנו את ההצבעות בנושאים חברתיים-כלכליים. אם בכנס הראשון לכנסת ה-19 דורגה מרצ במקום השני בכנסת והראשון באופוזיציה מבחינת נוכחות, ובכנס שלאחר מכן נפלה למקום השלישי בכנסת והשני באופוזיציה, בכנס הנוכחי הסיעה של זהבה גלאון משתרכת מאחורי חמש סיעות אחרות בכנסת מבחינת נוכחות בהצבעות חברתיות.

המדד החברתי קיץ 2014 נוכחות סיעות

מלבד מיכל רוזין, שנכחה ב-45 הצבעות מתוך 106 שנבדקו, כל שאר חברי מרצ נכחו בפחות מ-40 הצבעות (שיעור נמוך יותר מכמחצית מחברי הקואליציה). בתחתית שיעור הנוכחות של מרצ נמצאת היו"ר זהבה גלאון, שהשתתפה ב-16 הצבעות בלבד, 15% מההצבעות בנושאים חברתיים-כלכליים בכנס הקיץ של הכנסת. גלאון אינה יכולה לתרץ זאת בהיקף התפקיד המעסיק אותה – שיעור הנוכחות שלה נמוך מזה של יו"ר העבודה יצחק (בוז'י) הרצוג, יו"ר חד"ש מוחמד ברכה, והוא אפילו זהה לשיעור הנוכחות של יו"ר הבית היהודי ושר הכלכלה, נפתלי בנט. למעשה, כמחצית מחברי הממשלה הגיעו לכמות הצבעות חברתיות דומה או גבוהה יותר מזהבה גלאון.

בין היתר, אף נציג מרצ לא השתתף בהצבעה על הצעת החוק של שר האוצר לקביעת פטור ממע"מ על דירה ראשונה, הצעה אותה כינתה יו"ר מרצ כ"מקוממת, לא חוקתית" ואף "יום כיפור של משרד האוצר"; אף נציג מרצ לא השתתף בהצבעה על הצעת החוק המרחיבה את ההגנה מפני הטרדה מינית על עובדים במוסדות המעסיקים בעלי מוגבלות, הצעה עליה חתומה מיכל רוזין; אף נציג מרצ לא נכח בהצבעה על פקודת העיריות (חברות גבייה), הקובעת בחוק את הפרטת פעולות גביית החובות של הרשויות המקומיות.

המשמר החברתי קורא לסיעות המכנות עצמן חברתיות לתפוס חזקה על מליאת הכנסת – אין טעם להתלונן על שליטתה החזקה של הקואליציה בהליך החקיקה מבלי לנסות ולמלא את החובה הבסיסית ביותר של חבר כנסת, והיא להצביע במליאת הכנסת. על סיעות האופוזיציה להוות דוגמא ולהעלות את רף הנוכחות ואופן ההצבעה בכנסת.

המדד החברתי קיץ 2014 נוכחות חכים מהאופוזיציה

המדד החברתי קיץ 2014 ציוני המדד של חברי כנסת מהאופוזיציה בתוך סיעותיהם

מהו המדד החברתי?

נגישות
HTML Generator Sample Page

האתר נבנה ע"י - 5BreadCrumbs